Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εγκλωβίστηκαν με τα κόκκινα δάνεια

Περιορισμένη πρόοδο στην εξυγίανση των ισολογισμών τους σημειώνουν οι τράπεζες της ευρωζώνης, όπως τονίζει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ένα χρόνο μετά τα stress tests των τραπεζών, τα κακά δάνεια αξίας 826 δισ. ευρώ εξακολουθούν να «μολύνουν» τους ισολογισμούς τους, έχοντας μειωθείμόλις κατά 2% τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα του δικηγορικού γραφείου Linklaters.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των stress tests 120 τραπεζών. Η διαδικασία είχε δύο κύριους στόχους: Να εξυγιανθούν οι τράπεζες, πριν η ΕΚΤ αρχίσει να τις επιβλέπει, και να πειστούν οι επενδυτές πως το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης επιτέλους ανακάμπτει και μπορεί να τροφοδοτήσει με πίστωση την οικονομία.

Τα stress tests οδήγησαν σε μία σειρά ανόδων των μετοχών, γεγονός που οι αξιωματούχοι ήλπιζαν πως θα βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε να απελευθερωθεί κεφάλαιο και να χρηματοδοτηθούν νέα δάνεια. Ωστόσο η διαδικασία είναι δαπανηρή, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να υποστούν στο μεταξύ μεγάλες απώλειες.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, παρά το έξτρα κεφάλαιο, η εξυγίανση δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η επιβραδυμένη οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια συνεχίζουν να επηρεάζουν τα κέρδη.

Τη στιγμή που οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες πρέπει να συγκεντρώσουν 14,4 δισ. ευρώ ενόψει της τρίτης ανακεφαλαιοποίησής τους από το 2010, οι αμερικανικές, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν «επιθετικά» μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, και επωφελήθηκαν από την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και κατάφεραν να εξυγιανθούν γρηγορότερα.

Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να «ξεφορτωθούν» 400 δισ. κακών δανείων, ώστε να αγγίξουν τα επίπεδα των αμερικανικών, σύμφωνα με την έρευνα. Μεγάλοι όγκοι τέτοιων δανείων παραμένουν σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα.

Όπως τονίζει το δικηγορικό γραφείο, οι επενδυτές αγοράζουν δάνεια από τους ισολογισμούς ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ funds έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό. Ευκαιρίες αναμένεται να προκύψουν καθώς οι τράπεζες προχωρούν με σχέδια ευρείας αναδιάρθρωσης. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, η Deutsche Bank ανακοίνωσε πως θα συρρικνώσει το προσωπικό της κατά 35.000 ανθρώπους.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.