Πλήρωσαν το χαράτσι και η εφορία τους καλεί να το ξαναπληρώσουν

Αλαλούμ επικρατεί με τα ραβασάκια που λαμβάνουν χιλιάδες πολίτες και αφορούν ληξιπρόθεσμη οφειλή για το χαράτσι ακινήτων του 2011, το οποίο έχει πληρωθεί κανονικά, αλλά καλούνται να το ξαναπληρώσουν στη ΔΕΗ. Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογούμενων στους οποίους η ΔΕΗ απέστειλε με καθυστέρηση τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους για το έτος 2011, πέραν του Μαίου του 2012.

Οι φορολογούμενοι αυτοί κατέβαλαν τα ποσά του τέλους αλλά η ΔΕΗ για λογιστικούς λόγους δεν τα έλαβε υπόψη για την πληρωμή του ειδικού τέλους. Απέστειλε πίσω στην εφορία τα στοιχεία των φορολογούμενων αυτών καταλογίζοντάς τους ληξιπρόθεσμη οφειλή, ενώ συμψήφισε τα ποσά που έλαβε με λογαριασμούς των επόμενων μηνών. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ελέγξουν ότι έγινε ο συμψηφισμός αυτός πρίν προχωρήσουν στην καταβολή του τέλους.

Η ΓΓΠΣ έστειλε σταδιακά από το Δεκέμβρη περισσότερα από 500.000 ειδοποιητήρια για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ισάριθμους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, προσδοκώντας συνολικά έσοδα 340 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και μη υπόχρεοι, όπως για παράδειγμα ενοικιαστές, καθώς ο λογαριασμός ρεύματος εκδίδεται όχι απαραίτητα στο όνομα του ιδιοκτήτη.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει επείγουσα εγκύκλιο.

Με την εγκύκλιο του υπουργείου ορίζεται ότι:

«Το πρόσωπο σε βάρος του οποίου έχει βεβαιωθεί το ΕΕΤΗΔΕ, προσέρχεται στην αρμόδια για φορολογία εισοδήματός του Δ.Ο.Υ, προσκομίζοντας οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο σε ΕΕΤΗΔΕ κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το ΕΕΤΗΔΕ να βεβαιωθεί στον υπόχρεο.

Αν δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ με κάθε δυνατό τρόπο ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου και η Δ.Ο.Υ μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων διαγράφει το τέλος από το συγκεκριμένο πολίτη».

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *