Πρόσφατα σχόλια

Minilink

Πολίτες εναντίον τραπεζών για το σκάνδαλο Libor

Μία συνταξιούχος στις ΗΠΑ, της οποίας το σπίτι κατασχέθηκε, στρέφεται νομικά εναντίον των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου, στην πρώτη αγωγή από ιδιώτη ιδιοκτήτη ακινήτου αναφορικά με το πολύκροτο σκάνδαλο για τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor. Το επιχείρημα είναι πως οι δόσεις των στεγαστικών δανείων έγιναν πολύ ακριβότερες από ότι θα έπρεπε, συνεπεία της χειραγώγησης του επιτοκίου.

Μαζί με την Annie Bell Adams καταθέτουν αγωγή τέσσερις ακόμη ιδιώτες. Τα στεγαστικά δάνεια και των 5 τιτλοποιήθηκαν από τις τράπεζες και πουλήθηκαν με τη γνωστή μέθοδο των CDO από τις τράπεζες σε επενδυτές.

Η αγωγή κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη και υποστηρίζει ότι δόθηκαν κίνητρα σε trader 12 εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών ΗΠΑ και Ευρώπης – εκ των οποίων η Barclays, Bank of America και UBS – να χειραγωγήσουν τη διαμόρφωση του διατραπεζικού επιτοκίου σε επίπεδα υψηλότερα σεσυγκεκριμένες ημερομηνίες την περίοδο 2007 – 2009 με αποτέλεσμα να αναδιαμορφωθεί και το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με την αγωγή, το αποτέλεσμα ήταν οι ιδιοκτήτες να κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από όσα έπρεπε να για το στεγαστικό τους δάνειο.

Μέχρι στιγμής, εναντίον των τραπεζών είχαν κινηθεί επενδυτές και δήμοι. Είναι η πρώτη αγωγή από ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων. Δικαστής της Νέας Υόρκης θα πρέπει να αποφασίσει εάν η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε δίκη.

Ο συνήγορός τους, ο John Sharbrough, δεν έχει δηλώσει συγκεκριμένα το ύψος των αποζημιώσεων που διεκδικούν. Αναφέρει όμως, ότι ο αριθμός των εναγόντων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά και να φτάσει ακόμη και τα 100.000 άτομα.

www.euro2day.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.