Προκλητική απαίτηση της ΕΚΤ ζητάει συνοπτικά και με εκτός διαδικασίας ενέργειες να δοθούν τα 18 δισ στις τράπεζες ώστε να μειωθεί η εξάρτηση τους σε ρευστότητα

Ένα θέατρο του παραλόγου διαδραματίζεται με το τραπεζικό σύστημα το οποίο οδήγησαν σε αδιέξοδο, οι αποτυχημένοι χειρισμοί Παπαδήμου αλλά και η προκλητική στάση της ΕΚΤ.
Έχουν καλλιεργήσει τον πανικό λέγοντας ότι θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. Επισπεύδουν την καταβολή των 18 δις στις τράπεζες με στόχο να αποπληρώσουν μέρος της ρευστότητας τους στην ΕΚΤ.

Δηλαδή ενώ οι ελληνικές τράπεζες καταρρέουν κατά τον πρωθυπουργό η ΕΚΤ ζητάει να μειωθεί η εξάρτηση ρευστότητας;

Η ΕΚΤ δεν γνωρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε κίνδυνο;
Τρία πράγματα συμβαίνουν ή  ο Παπαδήμος σκόπιμα περνάει το μήνυμα ότι καταρρέει το σύστημα και αυτό αν συμβαίνει θα πρόκειται για ανεύθυνη πολιτική πράξη ή η ΕΚΤ φοβούμενη ότι θα χάσει τα λεφτά της στις ελληνικές τράπεζες ζητάει εσπευσμένα πίσω μέρος της ρευστότητας ή δεν συμβαίνει τίποτε από όλα αυτά και παίζεται ένα ακραίο παιχνίδι συνωμοσίας και σκόπιμης καταστροφολογίας.

Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Οι δραματικές καθυστερήσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου έφεραν το τραπεζικό σύστημα σε αδιέξοδο.
Με το ανατρεπτικό εκλογικό αποτέλεσμα τινάσσεται στον αέρα οποιαδήποτε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και καθυστερημένα πλέον ο πρωθυπουργός Λ Παπαδήμος ζητάει να μην ακολουθηθούν οι διαδικασίες και να καταβληθούν άμεσα τα 18 δις ευρώ.

Σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση επιδίδεται και η ΕΚΤ ώστε να διασφαλίσει άρον άρον τα κεφάλαια που έχει διαθέσει στις ελληνικές τράπεζες μέσω μηχανισμών ρευστότητας.

Η ΕΚΤ ζήτησε από την ΤτΕ και τους αρμόδιους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να καταβληθούν με συνοπτικές διαδικασίες τα 18 δις ευρώ που αφορούν προκαταβολές του ΤΧΣ για μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.
Μάλιστα όταν ετέθη το θέμα νομιμότητας μιας τέτοιας διαδικασίας πως θα δοθούν κεφάλαια χωρίς να έχουν συγκληθεί γενικές συνελεύσεις και αποφάσεις μετόχων και δεν έχουν καθοριστεί οι όροι των αμκ η απάντηση που δόθηκε από τους εκπροσώπους της ΕΚΤ και της Τρόικα είναι ότι σε αυτή την φάση προέχει η μείωση της εξάρτησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Δεν είναι παράδοξο ενώ οι ελληνικές τράπεζες καταρρέουν η ΕΚΤ να μεριμνά περισσότερο για την μείωση της εξάρτησης;

Γεγονός είναι ότι η ΕΚΤ έχει χορηγήσει 73 δις στις ελληνικές τράπεζες και η ΤτΕ μέσω του ELA 54 δις ευρώ συνολικά 127 δις τα οποία έχουνε περιοριστεί στα 122 δις ευρώ μετά από ενέργειες των τραπεζών.

Το ΤΧΣ θα θέσει VETO στην διαδικασία

Με βάση πληροφορίες το ΤΧΣ το οποίο έχει πιστωθεί τα 18 δις ευρώ τα οποία θα τα καταβάλλει στις τράπεζες στην Εθνική 6,9 δις ευρώ στην Alpha 1,9 δις στην Alpha 4,2 δις και στην Πειραιώς 5 δις ευρώ ζητάει ως βασική προϋπόθεση για να καταβάλει τα κεφάλαια σύγκλιση γενικών συνελεύσεων και αποσαφήνιση των όρων ανακεφαλαιοποίησης ώστε να γνωρίζει επακριβώς όλες τις λεπτομέρειες.

Ο Παπαδήμος και η ΕΚΤ για διαφορετικούς λόγους ζητούν να μην ισχύσουν οι διαδικασίες αλλά να επισπευστεί η καταβολή των κεφαλαίων και εν συνεχεία στο μέλλον θα διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες.
Το ΤΧΣ διάκειται αρνητικά σε μια τέτοια εξέλιξη και μάλιστα θα συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο ώστε να ασκήσει ενδεχομένως veto σε μια τέτοια εξέλιξη.

Το ΤΧΣ θεωρεί ότι δεν είναι δικαιολογημένη η βιασύνη της ΕΚΤ αποδέχθηκε την κεφαλαιακή ανεπάρκεια των ελληνικών τραπεζών μήνες πως ξαφνικά ζητάει μείωση της εξάρτησης της ρευστότητας σε ένα τέτοιο περιβάλλον;
Το ΤΧΣ ζητάει να ακολουθηθεί η διαδικασία με το βασικό επιχείρημα ότι οι μέτοχοι βάζουν ποτέ προκαταβολικά κεφάλαια χωρίς να ξέρουν όρους και προϋποθέσεις;

Παρέμβαση τραπεζιτών

Διαβλέποντας τις καθυστερήσεις οι τραπεζίτες ζήτησαν την παρέμβαση Παπαδήμου ώστε να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες και να καταβληθούν τα κεφάλαια έως τις 21 Μαΐου.
Μάλιστα επικαλούνται το επιχείρημα ότι η προκαταβολή κεφαλαίων είναι μια διαδικασία που συνηθίζεται και επικαλούνται το παράδειγμα της Credit Agricole με την Emporiki.

Η Credit Agricole προκαταβάλει κεφάλαια στην Emporiki για την κάλυψη μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών. Όμως το αντεπιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι η περίπτωση της Credit Agricole και της Emporiki δεν είναι καν ενδεικτική.

Η Credit Agricole είναι μέτοχος 100% στην Emporiki που σημαίνει ότι επενδύει χρήματα στο εαυτό της.
Το ΤΧΣ δεν μπορεί να προκαταβάλλει κεφάλαια χωρίς να ξέρει διαδικασίες ως δυνητικός μελλοντικός μέτοχος;
Π.χ. αν δώσει τα 18 δις και στην πορεία δεν τα βρουν σε όρους και προϋποθέσεις το ΤΧΣ θα ζητήσει πίσω τα 18 δις;

Το συμπέρασμα

Η επίλυση της κεφαλαιακής ανεπάρκειας των τραπεζών είναι μείζονος σημασίας και πρέπει να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα.
Επίσης πρέπει οι τράπεζες να παραμείνουν ιδιωτικές για να διαφυλαχθεί ο ανταγωνισμός και η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.
Το ελληνικό κράτος και η Τρόικα πρέπει να στηρίξουν τις τράπεζες ξεκάθαρα.
Όμως εδώ διαπιστώνεται ότι στηρίζοντας τις ελληνικές τράπεζες στηρίζεται η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ απαλλάχτηκε από το PSI+ και τώρα ζητάει να μειωθεί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών σε ρευστότητα.
Το ηθικό ζήτημα που εγείρεται είναι τα 18 δις από τα 35 με 40 δις που θα χρειαστούν οι τράπεζες δεν ήταν να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία;

Αν επιστρέψουν στην ΕΚΤ τότε οι αναφορές περί σχεδίων ανάπτυξης αποτελούν εξαπάτηση του εναπομείναντος κατεστραμμένου επενδυτικού κοινού και εξαπάτηση της κοινωνίας.

[sc:Πηγή id=”http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/45431-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%84-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B1-18-%CE%B4%CE%B9%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%89%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%E2%80%93-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-credit-agricole-%CE%B5%CE%BD%CF%8E-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%87%CF%83-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9-veto” ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.