Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

 • Άρης. on Αριθμοί τηλεφώνων εισπρακτικών εταιρειών2106200159 e-value
 • νίκος123 on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπέρα @Matina, άσχετα με το τί διαβάζουμε δεξιά και αριστερά οτι τα δάνεια κρίθηκαν παράνομα, οτι έχουν αποπληρωθεί από το κράτος μέσω ανακεφαλαιώσεων κλπ κλπ, η αλ…
 • Matina on Forum: Γενική συζήτηση 12Επίσης, μπορώ να ζητήσω από τη Eurobank αναλυτική κατάσταση των οφειλών μου με κάποια αίτηση που θα καταθέσω εγώ στην τράπεζα χωρίς να μπει στην μέση δικηγόρος?
 • Matina on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, εάν κάποιος γνωρίζει να με κατατοπίσει.. Με παίρνουν τηλ από το γραφείο της Χαρακτινιώτη για διακανονισμό εκ μέρους της Eurobank…
 • Quest on Forum: Γενική συζήτηση 12απαντησα ήδη απο χτες οτι εκανα αίτηση και αναμένω, μάλλον δεν το ειδες αναφορικά με το ποιοι έχουν δικαίωμα, αν ανατρέξει κάποιος στα νομιμοποιητικά έγγραφα ΓΕΜΗ της ε…
 • nomore on Forum: Γενική συζήτηση 12δεν θυμάμαι το όνομα του δικ.γραφείου, θυμάμαι ότι είχα μιλήσει με 2 γυναίκες
Minilink

Πόσο αντέχουν οι τράπεζες

Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη*

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι το «Το πρωτογενές έλλειμμα των 2 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου που θα εκδίδονται όπως εκδίδονται μέχρι τώρα». Το είπε εκτός από τον κ.Τσίπρα και ο καθηγητής κος Σταθάκης, πρωτοκλασάτο οικονομικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στον ΣΚΑΙ στις 3/6/2012.

Αγνοούν όμως μάλλον πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν αγοράσει μέχρι σήμερα αυτά τα έντοκα και μάλιστα είναι αξίας 16 δισ. ευρώ. Αυτά τα έντοκα βραχυπρόθεσμης διάρκειας ανακυκλώνονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα της κρίσης με χρήματα του συστήματος, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των καταθέσεων κλπ..

Το μνημόνιο προβλέπει ότι τα έντοκα θα μειωθούν από 16 δισ. ευρώ σε 6 δισ. ευρώ. Δηλαδή η δανειακή σύμβαση θα ανακουφίσει τις ελληνικές τράπεζες δίνοντας πολύτιμη ρευστότητα ύψους 10 δισ. ευρώ. Αυτή η διαφορά, αυτά τα 10 δισ. ευρώ ή μέρος αυτής, θα μπορέσει να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το μνημόνιο δεν θα καταγγελθεί και η δανειακή σύμβαση θα εξακολουθήσει να ισχύει.

Αν όμως καταγγελθεί όχι μόνο δεν θα μειωθεί το ύψος των εντόκων γραμματίων που έχουν σήμερα οι τράπεζες στην κατοχή τους, αλλά θα «φορτωθούν» άλλα 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Άραγε, έχουν ρωτήσει τις τράπεζες αν μπορούν να σηκώσουν τέτοιο βάρος; Έχουν ρωτήσει αν υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα; Πως θα μπορέσουν να αγορασθούν αυτά τα πρόσθετα έντοκα των 2 δισ. ευρώ όπως θέλει ο κ. Σταθάκης εάν σταματήσει η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών από την ΕΚΤ, λόγω μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου; Ας τα έχουν υπόψη τους αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ και όσοι ψηφοφόροι τους πιστεύουν.

Στην ρευστότητα των 10 δισ. ευρώ από έντοκα προβλέπεται να προστεθούν 6,5 δισ. ευρώ που θα δοθούν προς προμηθευτές, σύμφωνα πάντα με την δανειακή σύμβαση. Μεταξύ άλλων λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να αφαιρέσει αυτήν την κρίσιμη περίοδο, τόσα δισ. ευρώ από την αγορά.

Όταν η ρευστότητα των Τραπεζών διατίθεται για τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου τότε στραγγαλίζεται η ρευστότητα και η οικονομία. Αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με την αγορά. Αυτό πρέπει να αλλάξει και η δανειακή σύμβαση το προβλέπει. Τώρα που οι συσχετισμοί στην Ευρώπη είναι ευνοϊκότεροι, η Τρόικα μπορεί να κάνει αλλαγές σημαντικές για την ανακούφιση της αγοράς, για τον περιορισμό της ύφεσης, κάποιοι θέλουν να μας αποκλείσουν, κάποιοι πιστεύουν ότι λεφτά υπάρχουν, κάποιοι το παίζουν μάγοι στις πλάτες του ελληνικού λαού.

* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Α’ Αθήνας, Πιστοποιημένος Αναλυτής Αγορών, Πρόεδρος NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Τέως Πρόεδρος ΣΜΕΧΑ

[sc:Πηγή id=”http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=152401&catID=2″ ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

2 Σχόλια Πόσο αντέχουν οι τράπεζες

 • Xaris

  Πολύ μεγάλη η παραμύθα του Μωραϊτάκη…. Μωρός, όνομα και πράγμα!Μόνο που δεν μας είπε ότι θα έρθουν και οι εξωγήινοι! Αλήθεια κ. Μρωαϊτάκη, 78 δις που έλαβαν ως τώρα τα τραπεζομπου###λα πού πήγαν;

 • PA

  Δεν εχουμε προσβαση στις αγορες κυριως λογω του Μνημονιου που υποθηκευσε τη χωρα.
  Μπορουμε να δανειστουμε … αλλα με εξωγηινα επιτοκια.
  Ειναι απλο, κανενας δεν θελει να δανεισει στην Ελλαδα με το παρον μνημονιακο της γιγνεσθαι λογω του οτι η Τροικα ειναι ενυποθηκος δανειστης και εχει δικαιωματα στην ελληνικη πραγματικοτητα.
  Οταν καταγγελθει αυτη η συμβαση ομως υπαρχουν δυναμεις που θελουν να δωσουν καποια λεφτα εδω για αλλους λογους … κυριως για γεωπολιτικους λογους οπως ειναι η Ρωσια και η Κινα για παραδειγμα.
  Με λιγα λογια παρουσιαζεται η ΕΚΤ ως μονος εν δυναμει φορεας ρευστοτητας της ελληνικης οικονομιας ενω δεν ειναι ετσι.
   

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>