Ραγδαία πτώση στις τιμές των ακινήτων το 2012

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

Τη χειρότερη χρονιά για την αγορά ακινήτων, περιμένουν το 2012 οι ειδικοί του κλάδου, θέλοντας να προβλέψουν τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Κάποιοι δεν διστάζουν να πουν ότι έρχεται θύελλα στην κτηματαγορά με νέα μεγάλη πτώση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, τόσο κατοικιών όσο και επαγγελματικής στέγης. Προβλέπουν επίσης, μεγάλη αύξηση της προσφοράς νέων και παλαιών σπιτιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών, ίσως και πάνω από 20%-25%.

Ο φόβος των περισσότερων από τους γνώστες της αγοράς είναι τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια και τις κατασχέσεις ακινήτων λόγω οφειλών στις τράπεζες οι οποίες, λόγω των απωλειών από το «κούρεμα» θα πιέσουν ακόμη περισσότερο τους ιδιώτες για τα χρέη τους και σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέο «πάγωμα» των πλειστηριασμών, χιλιάδες ιδιοκτήτες θα χάσουν τις περιουσίες.

Εξελίξεις

Ολοι, πάντως, συμφωνούν πως τις εξελίξεις διαμορφώνει η επόμενη ημέρα του «κουρέματος» στις τράπεζες. Αν αυτές αντέξουν και χρηματοδοτήσουν την αγορά (επαγγελματίες και υποψήφιους επενδυτές) τότε θα υπάρξουν αγοραπωλησίες. Στον τομέα της κατοικίας, οι αγοραπωλησίες έχουν «παγώσει» ενώ οι τιμές έχουν διορθώσει έως και 20%. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο (οικοδομικές, μεσίτες, συναφή επαγγέλματα κ.λπ.) ενώ οι προβλέψεις για φέτος είναι ότι θα γίνουν επενδύσεις γύρω στα 4,9 δισ. ευρώ, πάνω από 70% λιγότερες από το 2006. Για του χρόνου οι εκτιμήσεις είναι ότι θα καταγραφεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, κάτω από τα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της Δανός/BNP Paribas RE, Γιάννη Παρασκευόπουλο: «Το 2012 θα είναι ίσως η πιο δύσκολη χρονιά που θα περάσουμε. Δεν θα γίνουν αγοραπωλησίες, εκτός κι αν οι τράπεζες ρίξουν τις τιμές στα ακίνητα που διαθέτουν. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και περαιτέρω υποχώρηση των τιμών».

Ιδιες οι προβλέψεις και του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Επ. Πανά, ο οποίος επισημαίνει: «Η υπερπροσφορά είναι μεγάλη σήμερα και είναι η βασική πληγή της αγοράς. Θα περάσουν χρόνια για να πουληθούν πολλά σπίτια και να μειωθεί η προσφορά αυτή. Προβλέπω να υπάρξει περαιτέρω πτώση τιμών αλλά και πάλι να μην υπάρχουν Ελληνες αγοραστές. Ισως να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τους ξένους. Αλλά για τουλάχιστον 3 χρόνια δεν υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων».

Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη, Αθ. Λίγγο, «η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί πρόβλημα στις αγοραπωλησίες κι ενδεχομένως ο κόσμος να στραφεί περισσότερο στην ενοικίαση ή στην αγορά μικρότερων ακινήτων».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών θα καταγραφεί στα ακριβά σπίτια, σε περιοχές με μεγάλη προσφορά απούλητων κατοικιών αλλά και στα επαγγελματικά ακίνητα.

Σε ό,τι αφορά την κατοικία, οι συνοικίες της Αθήνας με τιμές αγοράς πάνω από 3-4 χιλιάδες ευρώ/τ.μ. ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, ειδικά όταν πρόκειται για σπίτια αξίας άνω των 500.000 ευρώ. Παρά τη μείωση τιμών, αλλά και τις προσφορές που κάνουν οι ιδιοκτήτες, δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση με αποτέλεσμα να μένουν απούλητα για πολλούς μήνες.

Υποχώρηση των τιμών από 10% έως 20% εκτιμάται ότι θα καταγραφεί και στις «μεσαίες» περιοχές, αυτές που μέχρι το 2007 ήταν ανερχόμενες. Οπως π.χ. στην Ανατολική Αττική όπου υπάρχουν χιλιάδες απούλητα σπίτια.

Η εικόνα της κτηματαγοράς

Πρόβλεψη για υποχώρηση τιμών ακόμη και πάνω από 20% στις κατοικίες

Θα διατηρηθεί η υπερπροσφορά απούλητων κατοικιών που σήμερα ξεπερνούν τις 200.000

«Παγωμένη» η κτηματαγορά αφού η ζήτηση έχει υποχωρήσει πάνω από 80%

4,9 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι φετινές επενδύσεις στα ακίνητα ενώ για το 2012 ίσως υποχωρήσουν κάτω από τα 4 δισ. ευρώ.

Πάνω από 1.500 επιχειρήσεις στην οικοδομή έχουν βάλει «λουκέτο» ενώ πάνω από 7.000 είναι αδρανείς.

Τα ακίνητα αξίας άνω των 3-4 χιλ. ευρώ/τ.μ. και οι περιοχές με μεγάλη προσφορά ακινήτων, θα υποστούν τη μεγαλύτερη διόρθωση.

www.exipno.gr

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ραγδαία πτώση στις τιμές των ακινήτων το 2012

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.