Ρυθμίσεις δανείων: Τι προτείνουν οι τραπεζίτες – Οι κόκκινες γραμμές

Η επιμήκυνση κατά πέντε έτη και η εφαρμογή του κανόνα, βάσει του οποίου η μηνιαία δόση δεν πρέπει να ξεπερνά το 30% του εισοδήματος, με κριτήριο και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα δομηθεί η πρόταση που θα παρουσιάσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Εντός της εβδομάδας οι τέσσερις τράπεζες, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς αναμένεται να καταθέσουν στο προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αντίστοιχες προτάσεις για ρύθμιση των στεγαστικών δανείων.

Εν συνεχεία οι υπηρεσίες της ΕΕΤ θα επεξεργασθούν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις με στόχο τον συγκερασμό και την σύνταξη μίας κοινής πρότασης, την οποία θα παρουσιάσουν, άμεσα, στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη.

Το ρυθμιστικό πακέτο θα εμπλουτισθεί με αλλαγές στον Τειρεσία, κυρίως για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που μπήκαν στην λίστα ως αποτέλεσμα της ύφεσης που καταγράφει η ελληνική οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια.

Επίσης, προωθούνται παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με στόχο την επιτάχυνση της εκδίκασης των 20.000 αιτημάτων από φυσικά πρόσωπα για ένταξη στον νόμο Κατσέλη, ίσως και άνοιγμα των διατάξεων του νόμου για νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο, όσον αφορά τη δυνατότητα καταβολής των μηνιαίων δόσεων.

Το σημείο τριβής

Κατά τη διάρκεια των επαφών των δύο πλευρών, της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και των διοικήσεων των τραπεζών ετέθησαν και οι κόκκινες γραμμές.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κωστής Χατζηδάκης διεμήνυσε στις διοικήσεις των τραπεζών πως πρέπει «να τηρηθεί η προεκλογική δέσμευση για μείωση της δόσης στο 30% του εισοδήματος».

Η αντιπρόταση από το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το οποίο προσπαθεί να βάλει τις δικές του κόκκινες γραμμές, ήταν η τήρηση του κανόνα «να γίνει κατά περίπτωση και όχι οριζόντια για όλους τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων».

Μάλιστα, ως ύστατο όπλο έριξαν στο τραπέζι την αντικειμενική συνέπεια της εφαρμογής του μέτρου οριζόντια, που δεν είναι άλλη από το υψηλό κόστος που θα έχει για τα κεφάλαια των τραπεζών.

«Εάν εφαρμοσθεί για όλους, ανεξαρτήτως περιουσιακής κατάστασης, τότε το τραπεζικό σύστημα θα χρειασθεί τουλάχιστον επιπλέον 20 δισ. ευρώ για να καλύψει την ζημιά. Κεφάλαια που θα κληθεί να βάλει το Δημόσιο επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω το χρέος της χώρας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως εξηγούν παράγοντες του υπουργείου, εκτιμάται ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση έτσι ώστε να προστατευθεί ο κοινωνικός ιστός, χωρίς ωστόσο να προκληθεί διάλυση του τραπεζικού συστήματος.

Κερδίζει έδαφος η πληρωμή ενοικίου

Στις προτάσεις τους οι τράπεζες φέρεται ότι συγκλίνουν στην κοινή συνισταμένη βάσει της οποίας η επιμήκυνση που θα δοθεί στα στεγαστικά δάνεια δεν θα ξεπερνά τα 5 έτη.

Ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για την τελική πρόταση με το αρμόδιο υπουργείο να επιτευχθεί άνοιγμα του χρόνου το πολύ στα 7 χρόνια. «Κυκλοφορούν σενάρια επί σεναρίων όπως για παράδειγμα επιμήκυνση του δανείου στα 99 χρόνια. Δεν έχει καμία βάση και νόημα καθώς θα οδηγούσε σε τεράστια αύξηση των τόκων που θα πληρώσει ο δανειολήπτης ή οι κληρονόμοι του για το στεγαστικό δάνειο», αναφέρει στέλεχος τράπεζας.

Αντίθετα, σε δεύτερη φάση, καθώς δεν θα εντάσσεται στο σχέδιο ρύθμισης δανείων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση από κοινού με τις τράπεζες, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η υιοθέτηση του ισπανικού μοντέλου, βάσει του οποίου, για όσες κατοικίες έχουν κατασχεθεί ή βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάσχεση θα δοθεί η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη-δανειολήπτη να ενοικιάσει το σπίτι για ορισμένα χρόνια και εκ των υστέρων να μπορεί να το αγοράσει με μικρότερο δάνειο.

Το υπό εξέταση αυτό μέτρο αναμένεται να εφαρμοσθεί, εάν και εφόσον υιοθετηθεί, μονομερώς από τις τράπεζες, χωρίς κυβερνητική εμπλοκή, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής του κλάδου.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *