Σε απόλυτο τέλμα η ελληνική οικονομία – ‘Αρθρο στους F.Times

”Μετά από 4 χρόνια ύφεσης, το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας σταμάτησε τις τελευταίες έξι εβδομάδες, καθώς η χώρα υπέμεινε δύο αγωνιώδεις εκλογικές αναμετρήσεις και το μέλλον της στην ευρωζώνη κρέμεται από μία κλωστή”.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Σε απόλυτο τέλμα η ελληνική οικονομία

”Την προηγούμενη εβδομάδα, η Medical Service Ltd., ένας μικρός προμηθευτής ιατρικού εξοπλισμού στην Αθήνα που δεν μπορεί πλέον να πληρώσει μισθούς, έλαβε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί μάννα εξ ουρανού: μία παραγγελία από ένα κρατικό νοσοκομείο για ένα μόνιτορ παρακολούθησης του ασθενούς.

Αφού το σκέφτηκε, όμως, ο συνιδρυτής της εταιρείας Γιάννης Στάμος αποφάσισε να μην προχωρήσει. Σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να καλύψει μόνος του το κόστος των 35.000 δολαρίων για ένα τέτοιο μηχάνημα, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν παγώσει τα δάνεια και οι Γερμανοί προμηθευτές απαιτούν πλέον προπληρωμή σε μετρητά. Ακόμη κι αν μπορούσε να καλύψει αυτό το κόστος, η Medical Service θα έπρεπε να πληρώσει φόρους χιλιάδων ευρώ στην κυβέρνηση εντός του μήνα, πολύ πριν μπορέσει να αποπληρωθεί από το νοσοκομείο.

«Είναι μία τραγική κατάσταση», δηλώνει ο κ. Στάμος και συμπληρώνει: «Όλα έχουν παγώσει. Η οικονομία έχει πεθάνει και κανείς δεν πληρώνει κανέναν».

Η Medical Service δεν είναι παρά ένα μικρό παράδειγμα όσων συμβαίνουν στις επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα. Μετά από 4 χρόνια ύφεσης, το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας σταμάτησε τις τελευταίες έξι εβδομάδες, καθώς η χώρα υπέμεινε δύο αγωνιώδεις εκλογικές αναμετρήσεις και το μέλλον της στην ευρωζώνη κρέμεται από μία κλωστή.

Η πολιτική παράλυση επιτάχυνε τη φυγή των καταθέσεων από τις παραπαίουσες τράπεζες και πάγωσε την κοινοτικά χρηματοδοτούμενη προσπάθεια για την αναχρηματοδότησή τους. Οι επιχειρηματίες λένε ότι πλέον δεν έχουν πρόσβαση ούτε στην πιο ουσιώδη πίστωση, ακόμη κι αν τα βιβλία τους είναι πολύ ισχυρά.

Με την επιδείνωση της κατάστασης, η κυβέρνηση, η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος της οικονομίας, πάγωσε όλες τις πληρωμές. Με στοιχεία του προηγούμενου μήνα χρωστάει περίπου 7 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Το πακέτο στήριξης των 174 δισ. ευρώ υποτίθεται ότι θα βοηθούσε, αλλά πρακτικά έχει ελάχιστο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων φεύγει αμέσως από τη χώρα για να αποπληρωθούν οι ξένοι πιστωτές.

«Βρισκόμαστε σε απόλυτο τέλμα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, και συμπλήρωσε: «Το πρώτο που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Η έκθεση του επιμελητηρίου δείχνει ότι 68.000 ελληνικές επιχειρήσεις έκλεισαν τους τελευταίους 17 μήνες και αναμένεται άλλες 36.000 να κλείσουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 7,8% – εκτίμηση δυσμενέστερη από τη συρρίκνωση 6%-6,5% που προβλέπουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι. Ακόμη και ο τουρισμός, το κλασικό οχυρό της ελληνικής οικονομίας, υποφέρει καθώς η πολιτική αβεβαιότητα ανάγκασε πολλούς ταξιδιώτες να ακυρώσουν τα σχέδιά τους.

«Το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών σε συνδυασμό με τη δυσκολία του κράτους να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του εδώ και έναν χρόνο έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και όλοι νιώθουν τον αντίκτυπο», δηλώνει ο Θύμιος Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος της Marfin Investment Group.

Ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις είναι πασιφανείς. Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στους φαρμακοποιούς 370 εκατ. ευρώ, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές είναι πλέον δυσεύρετες και οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν όλο το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους.

Άλλες επιπτώσεις δεν είναι τόσο εμφανείς. Επιχειρηματικό στέλεχος στην Αθήνα δηλώνει ότι αναζητά νέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών data center εκτός Ελλάδας φοβούμενο ότι θα υπάρξουν αλυσιδωτά blackout αυτό το καλοκαίρι λόγω των χρεών της ΔΕΗ.

Το συγκεκριμένο επιχειρηματικό στέλεχος μίλησε ανώνυμα επειδή η εταιρεία στην οποία εργάζεται δεν θέλει να μάθουν οι πελάτες της από το εξωτερικό ή οι ξένοι επενδυτές ότι έχει έδρα στην Ελλάδα. “Είναι πολύ λυπηρό που το κάνουμε αυτό, αλλά είναι μία πραγματικότητα” δήλωσε.

Η κρίση ρευστότητας φαίνεται πως αναγκάζει επίσης τις ελληνικές επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν τους Ευρωπαίους προμηθευτές τους και να στραφούν στους Κινέζους ανταγωνιστές τους επειδή είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν καλύτερους πιστωτικούς όρους.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, πρόεδρος της εταιρείας φωτοβολταϊκών συστημάτων Neon Energy, δηλώνει ότι αυτός ο παράγοντας -και όχι το κόστος- είναι η βασική αιτία για την αυξανόμενη αγορά υλικών από την Κίνα αντί τη Γερμανία. Στη Medical Service, ο κ. Στάμος έκανε το ίδιο: οδηγήθηκε σε κινεζικά υπερηχητικά μόνιτορ.

Με πολλούς τρόπους, ο κ. Στάμος αντικατοπτρίζει τόσο την τεράστια πρόοδο που κατέγραψε η Ελλάδα μέσα σε μόλις λίγες δεκαετίες, όπως επίσης και τον όλεθρο που αντιμετωπίζει τώρα. Ο πατέρας του παρέδιδε προϊόντα με γάιδαρο στο νησί του, την Άνδρο. Αφού εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, ο γιος του ξεκίνησε την επιχείρηση το 1991 με έναν συνέταιρο και ένα τραπεζικό δάνειο. Η κόρη του σπουδάζει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι καθυστερούμενες πληρωμές από τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία φαίνεται πως ήταν χρόνιο πρόβλημα που απαιτούσε έναν συμπονετικό τραπεζίτη.

Πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση πλήρωσε καθυστερημένες οφειλές 1 εκατ. ευρώ στη Medical Service δίνοντας κρατικά ομόλογα. Τότε φαινόταν λογική συμφωνία. Όμως, το τελευταίο πακέτο στήριξης οδήγησε σε κούρεμα 50% αυτών των ομολόγων.

Τον Μάρτιο ο κ. Στάμος σταμάτησε να πληρώνει τους τακτικούς μισθούς για τους 8 υπαλλήλους του και μείωσε το ωράριό τους. Όπως και άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες, ελπίζει ότι θα προκύψει νέα κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα, που θα αρχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της. «Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε”.

euro2day.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.