Στέγνωσαν οι τράπεζες, δεν μειώνουν τον ELA

Περιορίζεται ο ρυθμός μείωσης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, καθώς στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, στις 7 Νοεμβρίου 2018 η Τράπεζα της Ελλάδος εισηγήγθηκε μείωση του ανώτατου ορίου μόλις κατά 100 εκατ., συνθήκες έλλειψης ρευστότητας και εγείροντας ανησυχίες για «ασφυξία» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, το οποίο βιάστηκε να αποπληρώσει κεφάλαια, παρά βραδύ ρυθμό επιστροφής καταθέσεων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΤτΕ το ΔΣ της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 4,9 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσης, στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται η πάγια διατύπωση ότι η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,1 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ωστόσο, η μείωση κατά 100 εκατ., μόλις, είναι ενδεικτική συνθηκών έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και της αδυναμίας των διοικήσεων να ανταποκριθούν στους στόχους για πλήρη απεξάρτηση μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι στιγμής η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν μηδενίσει την εξάρτηση τους, ενώ Eurobank και Alpha Bank σχεδίαζαν να έχουν απεξαρτηθεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά για την ώρα οφείλουν συνολικά 4,9 δισ., ποσό που θεωρείται πρακτικά αδύνατο να αποπληρώσουν σε δύο μήνες.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι στη διατραπεζική αγορά και μέσω άλλων συναλλαγών τα κεφάλαια του ELA διαχέονται σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, γεγονός ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος και της αδυναμίας να προσδιοριστεί μόνο στις τράπεζες που διατηρούν δανεισμό.

Όπερ σημαίνει ότι η απεξάρτηση Εθνικής και Πειραιώς ενδεχομένως να ήταν πρώιμη και με στόχο να ωραιοποιήσει καταστάσεις, όπως άλλωστε και η ταχεία αποπληρωμή από ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Τα γεγονότα αποκαλύπτουν πλέον ότι η πίεση της Τράπεζας της Ελλάδος και των εποπτικών αρχών έχει δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας, όπως αυτά καταγράφονται στις εκθέσεις της EBA.

Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα standards της Βασιλείας ΙΙΙ όσον αφορά τους δείκτες ρευστότητας και μόχλευσης, καθώς και την ποιότητα του παθητικού τους.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.