Στα επίπεδα του ’70 γύρισε η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού

Στο επίπεδο που ήταν στο τέλος της δεκαετίας του ’70 έριξαν την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού η ευθεία μείωσή του κατά 22% (στα 586 ευρώ δια νόμου, από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, σε εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής), η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα (παρά την ύφεση και τη μείωση της κατανάλωσης) και οι αυξήσεις των φόρων.

Μετρήσεις

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από μετρήσεις που έκανε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της ετήσιας παρακολούθησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας, των αμοιβών και της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ που παρουσίασαν πρόσφατα στους επικεφαλής της τρόικας ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ι. Παναγόπουλος και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου καθηγητής Σ. Ρομπόλης ενόψει της αλλαγής του τρόπου καθορισμού των κατώτατων αμοιβών (με ζητούμενο, από πλευράς Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, την ενεργότερη συμμετοχή του κράτους στην όλη διαδικασία, όπως ορίζει και το Μνημόνιο): Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των κατώτατων αποδοχών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη μείωση του μέσου μισθού, ο οποίος έχει γυρίσει 9 – 10 χρόνια πίσω, δηλ. στα επίπεδα που ήταν το 2003.

Στα επίπεδα του ’70 γύρισε η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού

Και αυτό γιατί οι χαμηλόμισθοι επιβαρύνονται δυσανάλογα από την έμμεση φορολογία, τις αυξήσεις των φόρων κατανάλωσης και από την συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών που σχετίζονται με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών ή κοινωνικών βοηθημάτων – επιδομάτων (τα οποία θα περικοπούν).

Ελαστικές μορφές

Η μείωση γίνεται ακόμη πιο «βαριά» αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, διευρύνονται οι ελαστικές μορφές εργασίας (μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία) υποχρεώνοντας όλο και περισσότερους εργαζόμενους να απασχολούνται ακόμη και με … μισό κατώτατο μισθό. Η μείωση των μισθών δεν συνέβαλε ούτε στη μείωση της ανεργίας ούτε στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης καθώς η παρατεινόμενη ύφεση (η οποία προβλέπεται να «βαθύνει» το 2013 μετά τις νέες περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ) «παράγει» περισσότερους άνεργους (το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ προβλέπει ανεργία στο 28% – 29%, έως 1.450.000 άτομα τον επόμενο χρόνο) και μειώνει την παραγωγικότητα, την κατανάλωση, τη συνολική ζήτηση, τη χρήση του παραγωγικού εξοπλισμού, τις επενδύσεις και οδηγεί, όπως υπογραμμίζει ο Σ. Ρομπόλης, σε μια «καθίζηση», όχι μόνο κοινωνική αλλά και της παραγωγικής βάσης καθιστώντας ακριβότερη την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τα δεδομένα

Αυτά τα δεδομένα θα θέσει (για να υπερασπιστεί την αύξηση των κατώτατων ορίων) η ΓΣΕΕ στο τραπέζι του διαλόγου με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτση. Ο οποίος προανήγγειλε την αλλαγή του τρόπου καθορισμού των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποκλείοντας αυξήσεις τουλάχιστον «έως ότου το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες». Ο διάλογος, με βάση την τελευταία δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «ΗτΣ», η ηγεσία του υπουργείου θα προτείνει να ισχύσει το «γαλλικό» μοντέλο που αφήνει μεν ελεύθερη τη διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αλλά, το κράτος έχει τον τελευταίο λόγο για τη διαμόρφωση του τελικού ύψους των κατώτατων ορίων Ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο υπάρχει στα 20 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ύψος του είτε ορίζεται από την κυβέρνηση στη βάση των προτάσεων των κοινωνικών εταίρων (Γαλλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία) είτε προκύπτει από την συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (Βέλγιο και Ελλάδα) και εφαρμόζεται συνήθως στο σύνολο των εργαζομένων της οικονομίας και σε όλα τα επαγγέλματα.

Ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο ισχύει, επίσης, και στα 11 από τα 12 νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία) και σχεδόν σε όλα ορίζεται από την κυβέρνηση είτε μονομερώς είτε στη βάση προτάσεων, διαβουλεύσεων ή διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων. Στις υπόλοιπες 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιταλία και Κύπρο) οι κατώτατοι μισθοί ισχύουν μόνο σε κλαδικό επίπεδο.

seleo.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.