Στα 47 δισ. ευρώ τα καθυστερούμενα δάνεια – «Πρωτιά» για τα καταναλωτικά

Σοκ και δέος προκαλούν στα τραπεζικά επιτελεία τα στοιχεία για τα δάνεια σε καθυστέρηση, ο ρυθμός των οποίων «τρέχει» με ποσοστό 19-20% επί του συνόλου των 247 δισ. ευρώ, ήτοι 47 δισ. ευρώ δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) τελούν υπό καθεστώς καθυστέρησης των δόσεων για 3 μήνες.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, που βρίσκονται στο «κόκκινο» και δεν προβλέπεται στην πλειοψηφία τους δυνατότητα αποπληρωμής, ανέρχονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε 6,3% επί του συνόλου, δηλαδή στα 15,561 δισ. ευρώ! Δυσοίωνες είναι όμως, παρά την πολιτική σταθερότητα που απέκτησε η χώρα και οι εκτιμήσεις για την πορεία των επισφαλειών για το σύνολο του έτους.

Τραπεζικές πηγές προβλέπουν ότι ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση θα κινηθεί στα επίπεδα του 22-23% στο τέλος Δεκεμβρίου στο καλό σενάριο που θέλει την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Στον αντίποδα, εάν επικρατήσει αστάθεια και αβεβαιότητα τότε εκτιμούν ότι οι επισφάλειες των δανείων θα φθάσουν και ενδεχομένως να ξεπεράσουν το 25%.Υπενθυμίζεται ότι οι επισφάλειες στο τέλος του 2011 διαμορφώθηκαν στο 16-17%.

Το χρονικό διάστημα που η αδυναμία αποπληρωμής των μηνιαίων δόσεων πήρε δραματικές διαστάσεις ήταν, σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη οι τέσσερις πρώτοι μήνες του 2012.

Η ακτινογραφία των χρεών

Την πρωτιά στην αδυναμία αποπληρωμής κρατούν τα καταναλωτικά δάνεια. Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση στην εν λόγω κατηγορία ανέρχεται σε 32%, ίσως και λίγο υψηλότερα, επί του συνόλου των 32,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 10,4 δισ. ευρώ δεν αποπληρώνονται για 3 μήνες.

Μολονότι τα καταναλωτικά δάνεια αποτελούν την πλέον επίφοβη κατηγορία σε περιόδους κρίσης, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα στεγαστικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση των επισφαλειών στη στεγαστική πίστη λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, εξέλιξη που καταδεικνύει τις τραγικές συνέπειες της ανεργίας στην ελληνική κοινωνία.

Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση για 3 μήνες στα στεγαστικά διαμορφώνεται στο 15% επί του συνόλου των 78 δισ. ευρώ, δηλαδή 11,7 δισ. ευρώ τελούν υπό καθεστώς επισφάλειας.

«Οροφή» έχουν κτυπήσει και τα προβληματικά δάνεια στις επιχειρήσεις. Στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση 3 μηνών αντιστοιχούν στο 17% επί του συνόλου των 119 δισ. ευρώ, δηλαδή 20 δισ. ευρώ παρουσιάζει αδυναμία αποπληρωμής.

[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/mainnews/35496–47——-lr—” ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.