Τα «κόκκινα» δάνεια και η κατάρρευση των καταθέσεων

Την εξαιρετικά δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι τράπεζες εξαιτίας της πολύμηνης αβεβαιότητας καταγράφει η Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με την έκθεση τα «κόκκινα» και τα δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να μην πληρωθούν ξεπερνούν τα 100 δις. ευρώ ή το 40% του συνόλου των δανείων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΤτΕ, από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι τον Απρίλιο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 30 δις. ευρώ μείωση που οι τράπεζες αποδίδουν στην αβεβαιότητα και την αδυναμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Το μόνο ισχυρό σημείο για τις εγχώριες τράπεζες είναι κεφαλαιακή τους θέση οι οποίες τις καθιστά ανθεκτικές έναντι των συνθηκών.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, αν και στο τέλος του 2014 για πρώτη φορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 33,8% του συνόλου από 34,2% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 αποτυπώνοντας τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος ωστόσο το σύνολο των προβληματικών δανείων ανήλθε στο 39,9% που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ επίπεδο ρεκόρ στην ιστορία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η ΤτΕ για πρώτη φορά δημοσίευσε στοιχεία για δάνεια, πιστωτικά «ανοίγματα», που είτε εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών είτε εξυπηρετούνται αλλά έχουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν σε καθεστώς καθυστέρησης (ένα δάνειο θεωρείται σε καθυστέρηση όταν εμφανίσει καθυστέρηση στην αποπληρωμή του πάνω από 90 ημέρες). Σημειώνεται ότι τα δάνεια τα οποία έχουν αναδιαρθρωθεί αποτελούν το 13,3% του συνόλου και από αυτά το 70% συμπεριλαμβάνεται στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Από τις επιμέρους κατηγορίες δανείων, το υψηλότερο ποσοστό µη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια (51,3%) και ακολουθούν τα επιχειρηματικά (39,8%) και τα στεγαστικά (35,6%).

Στην Έκθεση της ΤτΕ αποτυπώνεται και η κατακόρυφη πτώση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ στην πρώτη περίοδο της κρίσης, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 88,9 δισ. ευρώ. Εν συνεχεία κατά την περίοδο Ιουλίου 2012 – Νοέμβριο 2014 υπήρξαν εισροές καταθέσεων ύψους 12,1 δισ. ευρώ λόγω της σταθεροποίησης της οικονομίας και της υποχώρησης της αβεβαιότητας. Ωστόσο κατά την τρίτη περίοδο της κρίσης, που αναζωπυρώθηκε μετά την προκήρυξη εκλογών και την δυστοκία στην ολοκλήρωση της διαπραγματεύσεων, Δεκέμβριος 2014 – Απρίλιος 2015 οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 29,4 δισ. ευρώ! Σημειώνεται ότι οι απώλειες καταθέσεων τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν μεταξύ των τριών υψηλότερων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της κρίσης!

Το μόνο θετικό στοιχείο για την τράπεζες που καταγράφετε στην έκθεση της ΤτΕ είναι η ισχυρή κεφαλαιακή θέση τους. Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών σε ενοποιημένη βάση ανήλθε σε 13,8% το 2014 (από 12% το 2013) και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 14,1% το 2014 (από 13,4% το 2013). Σύμφωνα με την ΤτΕ θετική επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια είχαν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που διενήργησαν οι τράπεζες, ενώ αρνητική ο σχηματισμός ιδιαίτερα αυξημένων προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κίνηση που ωστόσο συμβάλλει στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.