Τζόζεφ Στίγκλιτς: «Των Ελλήνων τα χέρια είναι δεμένα»

Τελευταία ενημέρωση την 14 Μάι 2012 — 22:19

“Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να δανειστεί χρήματα, των Ελλήνων τα χέρια είναι δεμένα και οι ίδιοι εξαρτώνται από το αν θα επενδύσει στη χώρα τους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ πρέπει να ελπίζουν πως η ανάπτυξη στη Γερμανία θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Ελλάδα”, τονίζει ο διεθνώς γνωστός οικονομολόγος και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας (2001), Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού “Προφίλ”.

Επισημαίνοντας πως δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα των χρηματαγορών και του χρηματοπιστωτικού τομέα, προειδοποιεί για έναν σοβαρό κίνδυνο μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σημειώνοντας πως μπορεί μεν η Ελλάδα να ήταν μικρή, όμως αν προκύψει πρόβλημα για την Ισπανία ή την Ιταλία, τότε ο “σεισμός” θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στις αγορές. Σε σχέση με το προωθούμενο από τους Μέρκελ και Σαρκοζί, “φρένο χρέους”, ο κ. Στίγκλιτς θεωρεί πως είναι η απολύτως λανθασμένη πορεία και ότι αυτά που προωθούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι η “συνταγή” για την εξόντωση του Ευρώ και με αυτή την πολιτική της λιτότητας “η Ευρώπη αυτοκτονεί”.

Προσθέτει δε, πως δεν υπάρχει το παραμικρό παράδειγμα, που μια μεγάλη εθνική οικονομία να είχε επιτυχία με προγράμματα λιτότητας, καθώς, όπως σημειώνει, δεν είναι το ίδιο το χρέος που βγάζει από την ισορροπία τους προϋπολογισμούς, αλλά η έλλειψη ανάπτυξης, γεγονός που σημαίνει ότι το σημαντικότερο είναι η δημιουργία ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Αμερικανό Νομπελίστα, ακόμη και εάν διαλυθεί η Νομισματική Ένωση, το Ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει, όπως και μόνον μια μικρότερη Ευρωζώνη με τη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες του πυρήνα και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα ανεβεί η αξία του Ευρώ.

Πάντως ο ίδιος θεωρεί πολύ ρεαλιστικό το ενδεχόμενο μιας διάλυσης του Ευρώ, κάτι που το απεύχεται, όμως η Ευρώπη θα πρέπει επειγόντως να δημιουργήσει τις πολιτικές προϋποθέσεις-πλαίσιο για ανάπτυξη, διότι είναι δύσκολο να διανοηθεί κανείς πώς δημοκρατίες, όπως η Ισπανία με ανεργία στους νέους σε ποσοστό περίπου 50% ή συνολική ανεργία 23%, μπορούν να συνεχίζουν για χρόνια χωρίς να βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ, καθώς οι άνθρωποι θα καταλάβουν κάποτε πως δεν έχει κανένα νόημα να υποφέρουν κάτω από αυτά τα προγράμματα λιτότητας.

Κατά την άποψή του, η Ευρώπη από το 2008 και έπειτα βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης ύφεσης, όμοιας με εκείνη του 1929, και, ενώ ο ίδιος, όπως λέει, δεν μπορεί να προβλέψει πώς και πότε θα ξεπεραστεί, δηλώνει βέβαιος ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα επιδεινωθεί. Τη σαφέστατη προειδοποίησή του πως “με αυτή την πολιτική λιτότητας η Ευρώπη οδηγείται σε μια αυτοκτονία”, ο Τζότζεφ Στίγκλιτς είχε απευθύνει ήδη την περασμένη Πέμπτη σε ομιλία του στη Βιέννη σε εκδήλωση απονομής γνωστού βραβείου, επισημαίνοντας συγχρόνως πως “ποτέ προγράμματα λιτότητας δεν μπόρεσαν να βγάλουν μια μεγάλη χώρα από την κρίση” και πως όταν υπάρχει συρρίκνωση της ανάπτυξης, μειώνονται οι εισπράξεις φόρων και αυξάνονται τα ελλείμματα.

Επιπλέον, κατά την άποψή του, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, οι δαπάνες θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, οι τράπεζες θα πρέπει, εξάγοντας διδάγματα από την κρίση, να επιστρέψουν σε συντηρητικότερα επιχειρηματικά μοντέλα, ενώ απαιτείται και περισσότερη ρύθμιση του τραπεζικού τομέα. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει στην ομιλία του ο κ.Στίγκλιτς, “κανείς δεν γνώριζε τι συμβαίνει κατά τη διαγραφή χρέους για την Ελλάδα και εφόσον ούτε αυτή η ίδια η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα το γνώριζε, θα έπρεπε να είχε ρυθμίσει τον τομέα αυτό νωρίτερα”.

www.express.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.