Τι σημαίνουν για τις τράπεζες τα σενάρια για τις τιμές των ακινήτων ενόψει stress tests

Σημείο πίεσης για τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διαδικασία των stress tests, θα αποδειχτούν οι παραδοχές που θα ισχύσουν για την πορεία των τιμών των ακινήτων.

Η πρόβλεψη της EBA για μείωση των τιμών των οικιστικών και εμπορικών ακινήτων κατά 17,4% στην τριετία 2018 – 2020, είναι δυσμενέστερη από το 15% που, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ανέμεναν οι τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, η παραδοχή για πτώση κατά 17,4% κινείται αρκετά χαμηλότερα από το σενάριο για την υποχώρηση των τιμών στο μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για μεν τα αστικά ακίνητα, η παραδοχή της ΕΒΑ είναι μέσος όρος μείωσης τιμών 25,2% στην ευρωζώνη και 27,7% στην Ε.Ε., για δε τα εμπορικά ακίνητα υποχώρηση 24,5% και 27,1% αντίστοιχα.

Στο εύρος αυτό, η πρόβλεψη για την πτώση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα κινείται σε κοντινά επίπεδα με την Κροατία (-17,2% οικιστικά, -18,5% εμπορικά), την Ιταλία (-17,3% οικιστικά, – 18,9% εμπορικά), την Κύπρο (-18,6% οικιστικά, – 22,7% εμπορικά) την Ιρλανδία (-19,85 οικιστικά, – 21,8% εμπορικά) και την Πορτογαλία (-21,2% οικιστικά, – 23,6% εμπορικά). Σημειώνεται ότι η μικρότερη υποχώρηση τιμών των ακινήτων εκτιμάται για την Πολωνία (–16,2% αστικά και –7,6% εμπορικά), ενώ η ψαλίδα ξεπερνά το 30%, ακόμη και το 50% για ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες.

Η εκτίμηση για μείωση τιμών στα ελληνικά ακίνητα κατά 17,4%, ωστόσο, θα πρέπει να ιδωθεί από διαφορετικό πρίσμα. Αφενός ότι έρχεται προσθετικά στη μείωση τιμών κατά 40% που έχουν υποστεί τα ελληνικά ακίνητα στα χρόνια της κρίσης – μία μείωση που δεν έχει προηγούμενο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αφετέρου ότι και στο καλό σενάριο των προβλέψεων της ΕΒΑ, η μάξιμουμ άνοδος τιμών που δίνεται για τα ελληνικά οικιστικά ακίνητα δεν ξεπερνά το 1% το 2020 και το 0,3% αντίστοιχα για τα εμπορικά ακίνητα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος για την άνοδο των τιμών σε ευρωζώνη και ΕΕ κινείται χονδρικά στο 4% (οικιστικά) και 3% (εμπορικά), με προβλέψεις για επιμέρους χώρες ακόμη και κοντά στο 10%.

Υπενθυμίζεται ότι για τις ελληνικές τράπεζες, οι παραδοχές που ανακοίνωσε χθες η ΕΒΑ προβλέπουν ότι οι τιμές των αστικών ακινήτων αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 0,5% το 2018 και να αυξηθούν κατά 0,5% το 2019 και 1% το 2020 στο βασικό σενάριο. Στο δυσμενές προβλέπεται υποχώρηση τιμών  7,3% για το 2018, 6,7% για το 2019 και 3,6% για το 2020.

Για τις  τιμές των εμπορικών ακινήτων το βασικό σενάριο προβλέπει ετήσια αύξηση 0,3% κάθε έτος, ενώ το δυσμενές προβλέπει υποχώρηση τιμών 9,2% το 2018, 6,1% το 2019 και 2,2% το 2020.

Οι εκτιμήσεις της ΕΒΑ για την πορεία των τιμών των ακινήτων, αποτυπώνουν και τις επιπτώσεις από τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα ενεργοποιηθούν μαζικά, πιέζοντας τις τιμές. Με το δεδομένο, όμως, ότι οι τράπεζες θα αποκτήσουν τον κύριο όγκο των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς προκειμένου να συγκρατήσουν την πτώση των τιμών και άρα την απομείωση της αξίας των εξασφαλίσεών τους, το ενδιαφέρον στοιχείο βρίσκεται αλλού: στο χρονικό σημείο που οι τράπεζες θα ρευστοποιήσουν τα ενέχυρα (ακίνητα). Επ΄ αυτού αναμένεται προσεχώς μία εκτίμηση από τις εποπτικές αρχές.

Τιμή και χρόνος ρευστοποίησης των collaterals θα αποβούν καθοριστικά για την έκβαση των stress tests και τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που αυτά θα αναδείξουν για τις ελληνικές τράπεζες.

capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

2 σκέψεις σχετικά με το “Τι σημαίνουν για τις τράπεζες τα σενάρια για τις τιμές των ακινήτων ενόψει stress tests

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.