Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

  • Νίκος123 on Forum: Γενική συζήτηση 12@Dimitris75 ένας δικηγόρος δεν νομίζω οτι μπορεί να συνεισφέρει κάτι για κούρεμα. Τους τόκους που ενδεχομένως κοπούν με παρέμβασή του ως παράνομοι και καταχρηστικοί, θα…
  • Vicky on Forum: Γενική συζήτηση 12Το δάνειο μου εχει πωληθει στην Aps απο την Πειραιως. Δεν εχω κανενα περιουσιακο στοιχειο στο ονομα μου. Περιπου 8000€ ειναι η οφειλη. Ψαχνω να βρω τι και πως αλλα το μ…
  • Dimitris75 on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπέρα και πάλι, Έκανα τρίτο γραπτό αίτημα προς την Alpha σε κάποιο κατάστημα στις 5/11/18 ζητώντας κούρεμα οφειλής για την πιστωτική μου κάρτα πρώην Citibank και απ…
  • Άρης. on Αριθμοί τηλεφώνων εισπρακτικών εταιρειών6985161502 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ Γ. - ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ Θ. "Δικ.γραφείονε..." Άμα τους χαρακτηρίζεις "εισπρακτική" , δεν τους αρέσει . Ρίχνεις το "επίπεδό" τους .Ρε τι τραβάμε...Κα…
  • back123 on Forum: Γενική συζήτηση 12Προσφέρω γρήγορο δάνειο
  • back123 on Forum: Γενική συζήτηση 12Προσφέρω δάνειο
Minilink

Τι σημαίνουν για τις τράπεζες τα σενάρια για τις τιμές των ακινήτων ενόψει stress tests

Σημείο πίεσης για τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διαδικασία των stress tests, θα αποδειχτούν οι παραδοχές που θα ισχύσουν για την πορεία των τιμών των ακινήτων.

Η πρόβλεψη της EBA για μείωση των τιμών των οικιστικών και εμπορικών ακινήτων κατά 17,4% στην τριετία 2018 – 2020, είναι δυσμενέστερη από το 15% που, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ανέμεναν οι τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, η παραδοχή για πτώση κατά 17,4% κινείται αρκετά χαμηλότερα από το σενάριο για την υποχώρηση των τιμών στο μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για μεν τα αστικά ακίνητα, η παραδοχή της ΕΒΑ είναι μέσος όρος μείωσης τιμών 25,2% στην ευρωζώνη και 27,7% στην Ε.Ε., για δε τα εμπορικά ακίνητα υποχώρηση 24,5% και 27,1% αντίστοιχα.

Στο εύρος αυτό, η πρόβλεψη για την πτώση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα κινείται σε κοντινά επίπεδα με την Κροατία (-17,2% οικιστικά, -18,5% εμπορικά), την Ιταλία (-17,3% οικιστικά, – 18,9% εμπορικά), την Κύπρο (-18,6% οικιστικά, – 22,7% εμπορικά) την Ιρλανδία (-19,85 οικιστικά, – 21,8% εμπορικά) και την Πορτογαλία (-21,2% οικιστικά, – 23,6% εμπορικά). Σημειώνεται ότι η μικρότερη υποχώρηση τιμών των ακινήτων εκτιμάται για την Πολωνία (–16,2% αστικά και –7,6% εμπορικά), ενώ η ψαλίδα ξεπερνά το 30%, ακόμη και το 50% για ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες.

Η εκτίμηση για μείωση τιμών στα ελληνικά ακίνητα κατά 17,4%, ωστόσο, θα πρέπει να ιδωθεί από διαφορετικό πρίσμα. Αφενός ότι έρχεται προσθετικά στη μείωση τιμών κατά 40% που έχουν υποστεί τα ελληνικά ακίνητα στα χρόνια της κρίσης – μία μείωση που δεν έχει προηγούμενο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αφετέρου ότι και στο καλό σενάριο των προβλέψεων της ΕΒΑ, η μάξιμουμ άνοδος τιμών που δίνεται για τα ελληνικά οικιστικά ακίνητα δεν ξεπερνά το 1% το 2020 και το 0,3% αντίστοιχα για τα εμπορικά ακίνητα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος για την άνοδο των τιμών σε ευρωζώνη και ΕΕ κινείται χονδρικά στο 4% (οικιστικά) και 3% (εμπορικά), με προβλέψεις για επιμέρους χώρες ακόμη και κοντά στο 10%.

Υπενθυμίζεται ότι για τις ελληνικές τράπεζες, οι παραδοχές που ανακοίνωσε χθες η ΕΒΑ προβλέπουν ότι οι τιμές των αστικών ακινήτων αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 0,5% το 2018 και να αυξηθούν κατά 0,5% το 2019 και 1% το 2020 στο βασικό σενάριο. Στο δυσμενές προβλέπεται υποχώρηση τιμών  7,3% για το 2018, 6,7% για το 2019 και 3,6% για το 2020.

Για τις  τιμές των εμπορικών ακινήτων το βασικό σενάριο προβλέπει ετήσια αύξηση 0,3% κάθε έτος, ενώ το δυσμενές προβλέπει υποχώρηση τιμών 9,2% το 2018, 6,1% το 2019 και 2,2% το 2020.

Οι εκτιμήσεις της ΕΒΑ για την πορεία των τιμών των ακινήτων, αποτυπώνουν και τις επιπτώσεις από τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα ενεργοποιηθούν μαζικά, πιέζοντας τις τιμές. Με το δεδομένο, όμως, ότι οι τράπεζες θα αποκτήσουν τον κύριο όγκο των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς προκειμένου να συγκρατήσουν την πτώση των τιμών και άρα την απομείωση της αξίας των εξασφαλίσεών τους, το ενδιαφέρον στοιχείο βρίσκεται αλλού: στο χρονικό σημείο που οι τράπεζες θα ρευστοποιήσουν τα ενέχυρα (ακίνητα). Επ΄ αυτού αναμένεται προσεχώς μία εκτίμηση από τις εποπτικές αρχές.

Τιμή και χρόνος ρευστοποίησης των collaterals θα αποβούν καθοριστικά για την έκβαση των stress tests και τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που αυτά θα αναδείξουν για τις ελληνικές τράπεζες.

capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

2 Σχόλια Τι σημαίνουν για τις τράπεζες τα σενάρια για τις τιμές των ακινήτων ενόψει stress tests

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>