Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Σχέδιο για πλειστηριασμούς 500 ακινήτων, με γεωγραφική κατανομή και μέχρι τα τέλη του 2016, έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες. Το σχέδιο πρόκειται να ενεργοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα και θα αφορά μεγάλα ακίνητα, σε αναλογία 60% στην περιοχή της Αττικής και 40% στην επαρχία, με πλήρη “εκπροσώπηση” ανά νομό.

Ενώ η τελευταία παράταση που έχει δοθεί για την προστασία από πλειστηριασμούς στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς και σε αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λήγει στις 15 Απριλίου, οι τράπεζες είναι σε ετοιμότητα να ενεργοποιήσουν το “όπλο” των πλειστηριασμών. Το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση στο καθεστώς προστασίας από την κυβέρνηση, αναλόγως με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για τα “κόκκινα” δάνεια, δεν πρόκειται να αναστείλει την έναρξη των πλειστηριασμών. 

Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν προσδοκούν ουσιαστικό αποτέλεσμα από τους πλειστηριασμούς αυτούς, οι οποίοι αφενός θα τελεσφορήσουν μέσα στο 2017, αφετέρου το πλέον πιθανό είναι ότι για τα ακίνητα που θα εκπλειστηριάσουν δεν θα βρεθούν αγοραστές και αυτά θα καταλήξουν στις ίδιες τις τράπεζες.

Οι τράπεζες δεν έχουν κανένα συμφέρον για τη διακράτηση ακινήτων, καθώς τους κοστίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως δεδομένου ότι υπολογίζεται στο 4% – 4,5% του book value των ακινήτων τους. 

Το “μείον”, όμως, του να περιέλθουν νέα, μεγάλα ακίνητα στην ιδιοκτησία τους, κρίνεται αμελητέο κακό μπροστά στην ανάγκη να πιέσουν τους οικονομικά δυνάμενους κακοπληρωτές, να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ούτε ο φόβος για κατακρήμνιση των τιμών των ακινήτων συνεπεία μαζικών πλειστηριασμών, φαίνεται να λειτουργεί πια ως μείζον αντικίνητρο για τους πλειστηριασμούς. Και αυτό διότι κερδίζει έδαφος η άποψη ότι σε μια αγορά που καταγράφει συνεχείς σταδιακές μειώσεις, ένα απότομο πτωτικό σοκ θα μπορούσε να την ισορροπήσει απευθείας στον “πάτο” των τιμών, δημιουργώντας τη βάση για νέα σταδιακή άνοδο.

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, από τις περιπτώσεις οφειλετών που έχουν καταφύγει στο νόμο Κατσέλη, και φτάνουν πλέον περίπου τις 180.000, ένα ποσοστό της τάξεως του 20% εκμεταλλεύεται καταχρηστικά την “ομπρέλα” του νόμου. Το σύνολο των δανείων των τραπεζών που αφορούν περιπτώσεις του νόμου Κατσέλη υπολογίζεται περί τα 12 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες έχουν εντοπίσει 28.000 – 30.000 δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να προβούν σε ρύθμιση με την τράπεζά τους, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε σε μία αμελητέα δόση. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πολλοί εξ αυτών είναι και προκλητικοί στην άρνησή τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 

Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα μπουν στο στόχαστρο των πρώτων πλειστηριασμών προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση. Για το λόγο αυτό, το σχέδιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες προβλέπει γεωγραφική κατανομή, με την κάθε τράπεζα να θέτει προς πλειστηριασμό τουλάχιστον ένα ακίνητο ανά νομό.

Σημειώνεται ότι το 2015 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες ήταν ουσιαστικά “παγωμένοι”, καθώς ούτε το 2% όσων έγιναν δεν επισπεύσθηκε από τράπεζες. Το 2014 είχαν γίνει 16.000 πλειστηριασμοί από 19.200 το 2013, όταν τις χρονιές “αιχμής” των πλειστηριασμών, το 2008 και 2009 (οι δύο πρώτες χρονιές της διεθνούς κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers) είχαν γίνει αντίστοιχα 43.000 και 52.000 πλειστηριασμοί. 

Σημειώνεται ότι με βάση τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2015, από φέτος οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να αποσυμφορηθεί και να απλοποιηθεί η μέχρι πρότινος διαδικασία η οποία προέβλεπε τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία και προϋπέθετε δύο άγονους πλειστηριασμούς για να κάνει δεκτό το αρμόδιο δικαστήριο τη μείωση της τιμής εκκίνησης. Σήμερα οι εμπορικές τιμές είναι, κατά μέσο όρο, 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές. 

Όπως εκτιμάται, σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ο ρόλος των τραπεζών τόσο στη διενέργεια των πλειστηριασμών όσο και στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα ενισχυθεί σημαντικά. Επιπλέον, εκτιμάται ότι την επόμενη πενταετία, πάνω από το 50% των πωλήσεων κατοικιών θα αφορούν περιπτώσεις ακινήτων με τιμή πώλησης χαμηλότερη της υποθήκης τους (πρόκειται για ακίνητα που αγοράστηκαν με υπέρογκα στεγαστικά δάνεια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας). Σήμερα, με την πτώση των τιμών που έχει μεσολαβήσει, η αγοραία αξία των περισσότερων από αυτά τα ακίνητα είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του δανείου.

www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

2 σκέψεις σχετικά με το “Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

  • 31/03/2016, 10:22
   Permalink

   Χειροβομβίδες κρότου – λάμψης ρίχνουν.
   Την περασμένη εβδομάδα μιλούσα με κάποιον που είναι στέλεχος σε μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές εταιρίες.
   Φίλος από τα παλιά, ο οποίος αγνοεί ότι διατηρώ αυτό το blog.
   Μεταξύ άλλων, μου είπε ότι:
   1. Οποιοδήποτε ακίνητο παλαιότερο των 20 ετών θεωρείται μη εκμεταλλεύσιμο και αδύνατο να πλειστηριαστεί, επειδή δεν το αγοράζει κανένας, άρα δεν το κυνηγάνε, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
   2. Σε λίγο θα έρθει μεγάλο κούρεμα σε όλα τα δάνεια.

   Τώρα, αν μου είπε αλήθεια ή ψέμματα, ο χρόνος θα το δείξει.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.