Τράπεζες: Έκρηξη «κόκκινων» δανείων λόγω capital controls

Παράλληλα με το μείζον ζήτημα της ανύπαρκτης ρευστότητας που απειλεί «να τινάζει στον αέρα» τις τελευταίες ημέρες το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ήρθε να προστεθεί και η σημαντική αύξηση που καταγράφουν τον Ιούνιο αλλά και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου τα μη εξηπυρετούμενα δάνεια εξαιτίας της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών.

Τραπεζικά στελέχη εξηγούν στο Reporter ότι αν και τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται, υπό τον φόβο του κουρέματος των καταθέσεων, αξιοσημείωτη κινητικότητα για την εξόφληση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο αλλά και πάσης φύσεως οφειλών, δεν υπάρχει αντίστοιχη τάση και για τις τραπεζικές υποχρεώσεις.  

Όπως τονίζουν, στην πλειονότητά τους οι δανειολήπτες είτε περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει συμφωνία πριν προχωρήσουν σε πληρωμή των δόσεών τους, είτε αδυνατούν για πρακτικούς λόγους λόγω της τραπεζικής αργίας.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν, η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και κατά συνέπεια στην ικανότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Όπως σημειώνουν, μετά την επιβολή περιορισμών στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013 σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Ήδη λίγο πριν την επιβολή της τραπεζικής αργίας βρίσκονταν στο «κατώφλι» της επισφάλειας δάνεια της τάξης των 20 δισ. ευρώ, τα οποία εμφάνιζαν ενδείξεις αδυναμίας αποπληρωμής, η οποία επιτείνεται από την παρατεταμένη αβεβαιότητα και την διατήρηση της βαθιάς ύφεσης. Από τις αρχές του έτους, προστέθηκαν στο σύστημα περίπου 2,5 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια ενώ εκτιμώνται σε περίπου 20 δισ. ευρώ όσα φαίνονται επίφοβα. Ο συνδυασμός οικονομικής δυσπραγίας και εντεινόμενης ανησυχίας για την επόμενη ημέρα των διαπραγματεύσεων δημιουργεί τις συνθήκες επώασης νέων επισφαλειών αφού οι δανειολήπτες είτε δεν μπορούν να διατηρήσουν ενήμερα τα δάνειά τους, είτε επιλέγουν να καλύψουν άλλες ανάγκες σε προτεραιότητα έναντι της αποπληρωμής του δανείου.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι είναι κρίσιμη, και για αυτό το λόγο, η επίτευξη συμφωνίας άμεσα ώστε να «μαζευτεί» το σύστημα και να γίνει η αποτελεσματική η διαχείριση του προβλήματος των καθυστερήσεων, με έμφαση στα δάνεια που είναι στον προθάλαμο της επισφάλειας. Οποιαδήποτε κίνηση αναδιάρθρωσης πάσχει από τη στιγμή που το οικονομικό περιβάλλον είναι ρευστό και σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης.

Με στοιχεία Μαρτίου, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε στο 35% από 34,4% τον Δεκέμβριο 2014 και 34,2% τον Σεπτέμβριο και 34,1% τον Ιούνιο.

Οι τράπεζες εφαρμόζουν ήδη μια στρατηγική ενεργούς διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων, επιχειρώντας να καλύψουν από τις περιπτώσεις ενήμερων δανείων που εμφανίζουν τον κίνδυνο να περάσουν σε καθυστέρηση μέχρι αυτά που είναι σε βαθύ «κόκκινο».

Η εικόνα ανά τράπεζα

Η Τράπεζα Πειραιώς είχε μηδενίσει τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 ενώ είχε 300 εκ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προς το σύνολο των δανείων του Ομίλου, μετά και τις διαγραφές περίπου 300 εκ. ευρώ, διαμορφώνεται στο 38,9%.

Η Alpha Bank είχε αύξηση των καθυστερήσεων κατά 554 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων 202 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την ανατίμηση διεθνών ισοτιμιών ενώ ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 33,8% στο τέλος Μαρτίου 2015.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας παρέμεινε στο 24,3% με νέες επισφάλειες 477 εκ. ευρώ στο τρίμηνο.

Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών της Eurobank αυξήθηκαν σε 391 εκ. ευρώ από 239 εκ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο ενώ τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν σε 34,0% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Σημειώνεται ότι πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ και αν η κατάσταση δεν τεθεί υπό έλεγχο τότε αναπόδραστα οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Η αβεβαιότητα και η επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία μεταθέτει και τους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες περίμεναν ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έφτανε στο ζενίθ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και εν συνεχεία από το φθινόπωρο αναμενόταν να αρχίσει η αποκλιμάκωση του δείκτη. Πλέον η πορεία αυτή έχει μετατεθεί για τουλάχιστον 6 μήνες και αναμένεται -εφόσον υπάρξει συμφωνία και η κατάσταση στην οικονομία ομαλοποιηθεί- τα «κόκκινα» δάνεια να συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το τέλος του έτους και εν συνεχεία στις αρχές του 2016 να αρχίσει η σταδιακή μείωση του σχετικού δείκτη.

Πηγή:www.reporter.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.