Φοροδιαφυγή και άλλοι αστικοί μύθοι

Νιος ήμουν και γέρασα, ακούγοντας την κάθε κυβέρνηση να παπαρολογεί περί φοροδιαφυγής, να προτείνει διάφορες ανοησίες, όπως χρήση πλαστικού χρήματος, κάρτες αγορών με πόντους, λοταρίες που θα χαρίζουν παστέλια, μαντολάτα και μαλλί της γριάς.

Επειδή δεν μπορώ να θεωρήσω ότι οι πολιτικοί μας είναι τόσο κουτορνίθια, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν θέλουν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή.  Ή τουλάχιστον, θέλουν να τη χτυπήσουν επιλεκτικά, δηλ. να χτυπήσουν όλους, εκτός από συγκεκριμένους κολλητούς τους. Γι” αυτό και ουσιαστικά, τίποτα δεν αλλάζει εδώ και μισό αιώνα.

Θέλεις να χτυπήσεις τη φοροδιαφυγή; Βιβλίο με έσοδα – έξοδα για όλους, όχι μόνο για τους επαγγελματίες.

Πως λειτουργεί;

1. Παίρνεις ως βάση τον υπάλληλο, που δεν μπορεί να αποκρύψει το μισθό του.

2. Του ζητάς να μαζέψει όλες τις αποδείξεις για τις δαπάνες του. ΟΛΕΣ. Και ΟΤΕ και ΔΕΗ και μπακάλη και μανάβη και κινητή τηλεφωνία. ΟΛΕΣ. Μηδεμιάς εξαιρουμένης.

3. Θεσπίζεις έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή για το σύνολο του εισοδήματός του, π.χ. 10% ή 20%, δεν θα το καθορίσω εγώ τώρα;

4. Αν ο φορολογούμενος σου φέρει αποδείξεις για το 100% του εισοδήματός του, το φορολογείς με τον παραπάνω συντελεστή.

5. Αν του λείπουν αποδείξεις, τότε φορολογείς όλο το εισόδημα με τον παραπάνω συντελεστή και επιπλέον για το υπολειπόμενο ποσό αρχίζεις και ρίχνεις πρόστιμα κλιμακωτά. Παράδειγμα: 

                – Για ποσό 0-500 ευρώ  που του λείπουν 0% (να μην τιμωρηθούν οι παππούδες επειδή έδωσαν χαρζτιλίκι στα εγγόνια)                 – Για ποσό 500-1000 ευρώ, πρόστιμο 10%
                – Για ποσό 1000-2000 ευρώ πρόστιμο 11%
                – Για ποσό 2000-3000 ευρώ πρόστιμο  12%    και πάει λέγοντας.

6. Με αυτό τον τρόπο, οι πολίτες πολύ γρήγορα θα καταλάβουν ότι κάθε φορά που δεν ζητούν απόδειξη επειδή «ντρέπονται» ή «δεν θέλουν να μαλώσουν με τον καταστηματάρχη», θα γλυτώνει φόρο ο επαγγελματίας και θα τρώνε πρόστιμο οι ίδιοι.

Να δείτε τι γρήγορα θα κοπούν οι «ντροπές» και θα αναγκαστεί ακόμα και ο περιπτεράς ή ο πωλητής της λαϊκής να κόβουν απόδειξη ακόμη και για μια τσίχλα ή ένα λεμόνι. 

Φυσικά, για να έχει επιτυχία το μέτρο, θα πρέπει μα θεσπιστούν ταυτόχρονα και δυο άλλες διατάξεις:

1. Μία που θα προβλέπει ότι αν πιαστεί καταστηματάρχης ή επαγγελματίας να εκδίδει πλαστές αποδείξεις (το αναγραφόμενο στην απόδειξη ΑΦΜ να μην είναι το πραγματικό, γιατί γίνονται και τέτοια πολλά), τότε θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, μη εξαγοράσιμη, μη αναστελλόμενη και χωρίς δυνατότητα πρώωρης αποφυλάκισης, για οποιονδήποτε λόγο, δηλαδή βαθιά βαθιά μέσα στο κελί.

2. Μία που να προβλέπει ότι αν πιαστεί κρατικός λειτουργός να κάνει τα στραβά μάτια, ανακαλύπτοντας την παράβαση της προηγούμενης διάταξης, θα  τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, μη εξαγοράσιμη,  μη αναστελλόμενη και χωρίς δυνατότητα πρώωρης αποφυλάκισης, για οποιονδήποτε λόγο, δηλαδή ακόμα πιο βαθιά μέσα στο κελί.

 

Όσον αφορά το επιχείρημα ότι έτσι τιμωρούμε τους αποταμιευτές, έχω να πω τα εξής:

1. Στη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, ελάχιστοι μπορούν να αποταμιεύσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει το μήνα.

2. Χρήμα που κοιμάται σε στρώματα και σεντούκια είναι άχρηστο για την κοινωνία, αντίθετα χρήμα που κυκλοφορεί και ξοδεύεται, δημιουργεί ανάπτυξη  και θέσεις εργασίας.

www.arxarios.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.