Minilink

Φόβοι για… ισχυρές κανονιές στην ενέργεια


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Επιτελεία διαχείρισης κρίσεων έχουν στηθεί από χθες σε ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ, για την αντιμετώπιση της κατάστασης που φέρονται να έχουν προκαλέσει στην ενεργειακή αγορά και στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος οι δύο εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το euro2day, οι δύο εταιρείες, οι οποίες στις αρχές Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν ότι θα πουληθούν στο…. αραβορωσικό fund «Worldwide Energy», δεν κατέβαλαν την περασμένη Τρίτη στο ΔΕΣΜΗΕ το ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι μέρος μόνο των οφειλών τους προς το ΔΕΣΜΗΕ συνολικού ύψους 120 εκατομμυρίων (!) από αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διακανόνισαν οι δύο πλευρές να καταβληθεί τμηματικά, ενώ ποσό…67 εκατομμυρίων φέρονται να οφείλουν στη ΔΕΗ από τα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς και διανομής.

Η μη καταβολή της δόσης, και η αθέτηση της συμφωνίας, υποχρέωσε σύμφωνα με έγκυρες πηγές τον ΔΕΣΜΗΕ να απαγορεύσει στις δύο εταιρείες να κάνουν «δηλώσεις εκπροσώπησης φορτίου», δηλαδή να εκπροσωπούν πελάτες τους για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και για ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 10.000 μεγαβατώρες ημερησίως.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πελάτες των δύο εταιρειών, θα τροφοδοτούνται κανονικά με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά την ευθύνη θα την έχει η ΔΕΗ με την ιδιότητα του «τελευταίου καταφύγιου».

Το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, όπως έλεγαν άνθρωποι της αγοράς, είναι πρωτοφανές, καθώς μέχρι πρότινος δεν είχαν υπάρξει παρόμοιες καταστάσεις. Οι επιπτώσεις εάν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση, θα είναι εμφανείς στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς τυχόν μη καταβολή του ποσού θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα του ΔΕΣΜΗΕ (το έλλειμμα ανέρχεται ήδη στα 180 εκατομμύρια ευρώ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οφειλές του προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (συμβατικές μονάδες και μονάδες ΑΠΕ), οι οποίοι ήδη πληρώνονται με καθυστέρηση για την ηλεκτρική ενέργεια που προσφέρουν στο σύστημα.

Το χειρότερο είναι ότι σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς, εάν προκύψουν “φέσια”, θα κληθούν να τα καλύψουν αναλογικά με τις πωλήσεις τους, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην αγορά, δηλαδή οι άλλοι προμηθευτές, με πρώτη τη ΔΕΗ και τους εξαγωγείς.

Εκτός από αυτά, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις αθρόες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της μίας από τις δύο εταιρείες, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα υφιστάμενα περιθώρια που προσφέρουν οι αγορές.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνουν στο euro2day άνθρωποι του κλάδου, γίνονται εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας προς Ιταλία, σε ώρες όπου το περιθώριο κέρδους εμφανίζεται να είναι… αρνητικό.

Δηλαδή η τιμή στο ιταλικό σύστημα είναι φθηνότερη από το ελληνικό. Οι φόβοι της αγοράς είναι μήπως η «παράδοξη» εμπορική πρακτική καταλήξει σε «κανόνι» σε βάρος του ΔΕΣΜΗΕ, καθώς η εκκαθάριση και πληρωμή των αγορών γίνεται με υστέρηση περίπου 25 ημερών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού μήνα.

Οι εξελίξεις αυτές, περιγράφουν το αρρωστημένο τοπίο μέσα στο οποίο κινείται η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα. Επίσης βγάζουν στην επιφάνεια την ευθύνη των Κυβερνήσεων, που δεν θέλησαν να ανοίξουν την ενεργειακή αγορά με όρους διαφάνειας και άρση των στρεβλώσεων.

Έτσι, οι θεσμικά υπεύθυνοι, ανέχθηκαν να δραστηριοποιούνται προμηθευτές, όταν τα περιθώρια μεταξύ λιανικής και χονδρικής ήταν από ελάχιστα έως και αρνητικά, σε σημείο που ενδεχομένως να μην δικαιολογούν εμπορική δραστηριότητα.

Και αυτό, ίσα – ίσα για να δείχνουν στην τρόικα και στην ΕΕ, ότι η αγορά λιανικής έχει απελευθερωθεί και ότι περίπου 200.000 καταναλωτές έχουν βρει άλλο προμηθευτή εκτός της ΔΕΗ, έστω κι αν το «άνοιγμα» γινόταν με μεγάλο κίνδυνο φερεγγυότητας έναντι του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ηλεκτρικού, όταν τα εμπορικά περιθώρια για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, δεν δικαιολογούσαν την εμπορική δραστηριότητα, διέκοπταν τις συμβάσεις με τους πελάτες τους, για να μη βρεθούν στη θέση να εγγράφουν ζημιές, ή να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Eξαίρεση φαίνεται να αποτέλεσαν οι δύο εταιρείες Energa και Ηellas Power, που άσκησαν όλο το προηγούμενο διάστημα επιθετική εμπορική πολιτική ακόμη και σε κατηγορίες καταναλωτών και σε τιμολόγια που, σύμφωνα με τον ανταγωνισμό, δεν άφηναν περιθώρια κερδοφορίας.

Αργά το βράδυ το Euro2day.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Βασίλη Μηλιώνη ηγετικό στέλεχος και μεγαλομέτοχο-τουλάχιστον έως πρότινος- της Hellas Power o οποίος υποστήριξε ότι η ιδιοκτησία της εταιρείας έχει μεταβιβαστεί από καιρό, ότι ο ίδιος έχει αποχωρήσει και ότι υπάρχει εντελώς νέο management. Δήλωσε μάλιστα άγνοια για τις υποχρεώσεις, αναφέροντας ότι στην διάρκεια της θητείας του δεν υπήρχαν ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα και ότι η εταιρεία διέθετε τότε ρευστότητα της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ.

www.euro2day.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.