Ωρολογιακή βόμβα η «μεταρρυθμιστική κόπωση» των μνημονίων

Ωρολογιακή βόμβα για την συνέχιση της υλοποίησης του νέου μνημονίου θα αποτελέσει η μεταρρυθμιστική κόπωση (reform fatigue) η όποια έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε όλα τα επίπεδα απειλώντας να τινάξει στο αέρα τα νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ που έχουν δρομολογηθεί για το 2016.

Του Τάσου Δασόπουλου 

Η εξάντληση που έχει επέλθει από τα διαδοχικά πακέτα μέτρων από το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο έχει ως αποτέλεσμα από τα μέτρα ύψους 66 δισ. ευρώ που έχουν υιοθετήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 να έχει ως αποτέλεσμα μια δημοσιονομική προσαρμογή 35 δισ. ευρώ και παράλληλα μια μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και την αύξηση της επίσημα καταγεγραμμένης ανεργίας στο 27%.

Πιο φανερή γίνεται η δυσανεξία σε νέα φορολογικά μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων που αναμένεται να υιοθετηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 χωρίς κανείς να υπολογίζει το ενδεχόμενο να επιτείνουν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν ήδη προκαλέσει. 

Το πρώτο δείγμα της μεταρρυθμιστικής κόπωσης είναι η εξάντληση του διαθέσιμους εισοδήματος στα ελληνικά νοικοκυριά το οποίο εμφανίζεται τόσο στις υποχρεώσεις τους προς τον ιδιωτικό όσο και προς το δημόσιο τομέα. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα δημόσια έσοδα : Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν στο τέλος Δεκεμβρίου τα 85,5 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Νοέμβριο . Όλη την διάρκεια του χρόνου τα ληξιπρόθεσμα από μήνα σε μήνα είχαν σταθερή αύξηση αφού η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί. Το χειρότερο είναι ότι από το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών περίπου 70-75 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές πτωχευμένων επιχειρήσεων οι οποίες θεωρούνται χαμένες οριστικά και μαζί περίπου 1.000.000 θέσεις εργασίας που διατηρούσαν.

Άλλο ένα τρανό δείγμα είναι η εικόνα με τα κόκκινα δάνεια τα οποία από τα 88 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν στο τέλος του 2014 έφτασαν τα 107 δισ. ευρώ το φθινόπωρο του 2015 και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα συνεχίζουν να αυξάνονται παρά την προσπάθεια για εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ένα από τρία κόκκινα δάνεια που ρυθμίζονται τον τελευταίο καιρό καταλήγουν και πάλι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες .

Την ίδια ώρα τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς την μεγαλύτερη επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας , την ΔΕΗ , έχουν φτάσει πλέον τα 2 δισ. ευρώ με βάση τα δεδομένα του Δεκεμβρίου δημιουργώντας πλέον σοβαρό πρόβλημα στην μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας .

Στο επίπεδο των επιχειρήσεων και παρά την ρύθμιση των 100 δόσεων του περασμένου Μαΐου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν από τα 21 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν τον περασμένο Μάρτιο στα 25 δισ. ευρώ στα μέσα Δεκεμβρίου με πιθανότητα να αυξηθούν τους επόμενους μήνες λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Αύξηση της φτώχειας 

Σε επίπεδο εισοδημάτων το 22,1% των ελληνικών νοικοκυριών, περίπου 888452 νοικοκυριά με 2,3 εκ μέλη καταγράφεται να ζει σήμερα με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας ( 4608 ευρώ το χρόνο για το 2014) με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Μάλιστα αν δεν υπήρχαν τα κοινωνικά επιδόματα που βρίσκονται υπό αναθεώρηση με βάση τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και οι λοιπές κοινωνικές ενισχύσεις, κάτω από το όριο της φτώχειας θα βρίσκονταν το 52,2% του πληθυσμού.

Εκτός από την γενική εικόνα η έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναδεικνύει και ανησυχητικά ποιοτικά χαρακτηριστικά ακόμη και για τα νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από τον όριο της φτώχιας .

Το 41,5% των φτωχών στερείται διατροφής και το 79,1% δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες. Τις ίδιες οικονομικές δυσκολίες να καλύψει έκτακτα αντιμετωπίζει όμως πλέον και το 39,1% των μη φτωχών και το 47,5% του συνόλου .

www.enikonomia.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.