Εκτός ελέγχου τα κόκκινα δάνεια

Περισσότερα από 10 δις. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια προστέθηκαν στο εννεάμηνο του 2011, ανεβάζοντας το σύνολό τους υψηλότερα των 37 δισ. ευρώ.

Του Κ. Παπαγρηγόρη

Δραματική επιδείνωση καταγράφει, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική, η ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών στο εννεάμηνο του 2011, διάστημα κατά το οποίο προστέθηκαν περισσότερα από 10 δις. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια.

Αναλυτικά ο δείκτης ο μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 στο 14,7% του συνόλου από 10,5% στο τέλος του 2010.

Πρακτικά η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται ότι κατά την διάρκεια του εννεαμήνου δημιουργήθηκαν νέα «κόκκινα» δάνεια της τάξης των 10,1 δις. ευρώ, ενώ το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπερνάει πλέον τα 37 δις. ευρώ.

 

Την μεγαλύτερη επιδείνωση καταγράφουν τα καταναλωτικά δάνεια όπου στο τέλος του εννεαμήνου αυξήθηκαν στο 26,4% από 20% τον Δεκέμβριο του 2010,  ενώ προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο για τα επιχειρηματικά όσο και για τα καταναλωτικά. Συγκεκριμένα στο τέλος Σεπτεμβρίου το 13%% των επιχειρηματικών δανείων δεν εξυπηρετείται έναντι 8,8% στο τέλος του 2010, ενώ τα «κόκκινα» στεγαστικά αυξήθηκαν στο 14% του συνόλου των δανείων της κατηγορίας από 10,3% εννέα μήνες νωρίτερα.

Η εξέλιξη αυτή των «κόκκινων» δανείων είναι δυστυχώς χειρότερη από την εκτίμηση των τραπεζιτών πριν από ένα χρόνο περίπου η οποία και προέβλεπε τον ρυθμό αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 1% ανά τρίμηνο. Ως εκ τούτου, τραπεζικοί παράγοντες, εκτιμούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα προσεγγίσουν το 16,5% στο τέλος της τρέχουσας χρήσης με το σύνολό τους να υπερβαίνει τα 40 δις. ευρώ.

Aπό το σύνολο των επισφαλών δανείων, μόλις το 46,2% καλύπτεται από προβλέψεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

H ραγδαία άνοδος του ποσοστού των δανειοληπτών των ιδιωτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους αντανακλά τις σημαντικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ύφεσης στους δανειολήπτες, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση μη αναστροφής του κλίματος.

Μαχαίρι στα έξοδα

Την ίδια στιγμή επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζει η ΤτΕ την συμπίεση του κόστους λειτουργίας των τραπεζών. «Ο περαιτέρω εξορθολογισμός του κόστους λειτουργίας -με δεδομένες τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί- αποτελεί επιτακτική ανάγκη» επισημαίνεται.

Η ΤτΕ αναφέρει ακόμη ότι «η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας». Αποτελούν επίσης προϋπόθεση για την προοδευτική άρση του αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Στην έκθεση της ΤτΕ σημειώνεται επίσης ότι το τελικό ύψος των απαιτήσεων σε κεφάλαια θα πρέπει επίσης να είναι επαρκές ώστε ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) να διαμορφωθεί κατ’ ελάχιστον σε 9% και 10% μέχρι το τέλος του γ΄ τριμήνου του 2012 και του β΄ τριμήνου του 2013 αντίστοιχα.

Όσον αφορά την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με την ΤτΕ, στην προσέλκυση κεφαλαίων από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα. Τυχόν απαιτούμενα πρόσθετα κεφάλαια μπορούν να αντληθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

www.axiaplus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *