«Σκοτώνοντας τους μισθούς, νέκρωσαν το εμπόριο»

Κατεβάζουν σήμερα τα ρολά των καταστημάτων της Αθήνας οι καταστηματάρχες και το απόγευμα διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Μητροπόλεως. Αιτία, η μείωση του τζίρου. Τους δύο τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορικών Επιχειρήσεων, ο τζίρος έπεσε από 45% έως 90%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα στα τέσσερα καταστήματα της χώρας έχει βάλει λουκέτο!

«Βρισκόμαστε σε απελπισία. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που διοργανώνονται αυτή την εβδομάδα, αποφασίσαμε κι εμείς ν' αναδείξουμε τα δικά μας προβλήματα κλείνοντας τα καταστήματά μας», λέει ο Παναγής Καρέλας (πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου, ο πολίτης, λόγω της μείωσης του εισοδήματός του, ξοδεύει ό,τι διαθέσιμο υπόλοιπο υπάρχει κατά προτεραιότητα για είδη διατροφής, την υγεία και την παιδεία. Γι' αυτό λέει ότι «οι νοκοκυραίοι έμποροι ζορίζονται, οι υπόλοιποι βρίσκονται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας». Μιλάει για «κατάντια που είναι άδικη. Θίγει την αξιοπρέπειά μας».

Σε δείγμα 7.500 επιχειρήσεων στον ευρύτερο δακτύλιο, οι 2.000 έκλεισαν πρόσφατα. Μεγαλύτερος αριθμός κλειστών καταστημάτων παρατηρείται στο κέντρο. Μόνο στην Ομόνοια έκλεισαν πρόσφατα 37 καταστήματα, σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας. Το ίδιο συνέβη γύρω από το Δημαρχείο της Αθήνας, περιοχή που οι έμποροι αποκαλούν «γκέτο», προσθέτοντας ότι όποιο κατάστημα κλείνει, δεν ανοίγει άλλο στη θέση του.

Οι έμποροι διαμαρτύρονται ότι οι ιδιοκτήτες δεν μειώνουν τα ενοίκια των καταστημάτων. Πολλοί, προσπαθώντας να επιβιώσουν, μεταστεγάζονται. Επιχείρηση 70 ετών στην οδό Αγ. Μάρκου, που απασχολούσε 80 εργαζομένους, πτώχευσε πληρώνοντας τεράστιο ενοίκιο.

Συνήθως μεταστεγάζονται καταστήματα μεγάλων εταιρειών, ενώ τα μικρότερα κλείνουν. Στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο έκλεισαν όλες οι βιοτεχνίες και τα καταστήματα που λειτουργούσαν σε ορόφους πολυκατοικιών. Υπολογίζουν ότι από τα κλειστά καταστήματα χάθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας, ενώ 70.000 επιχειρηματίες αναζητούν εργασία ως υπάλληλοι.

Παράλληλα, ανοίγουν ελάχιστες νέες επιχειρήσεις. Σύμφωνα πάντα με τον Εμπορικό Σύλλογο, ανοίγουν μόνον ενεχυροδανειστήρια, ορισμένα «καφέ» και παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως επιδιορθώσεις ρούχων και υποδημάτων.

Τους δύο τελευταίους μήνες ο τζίρος, πανελλαδικά, έπεσε από 45% έως 90%, λέει ο Αντώνης Μακρής (αντπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορικών Επιχειρήσεων). Επισημαίνει ότι το Κολωνάκι άδειασε από τα ακριβά καταστήματα, λόγω των δυσβάσταχτων ενοικίων, ενώ καθημερινά κλείνουν κι άλλα. Κατά την εκτίμηση των επιχειρηματιών, «το Κολωνάκι σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει ως αγορά». Τονίζουν επίσης ότι «ακολουθεί η οδός Ερμού, στην οποία για πρώτη φορά εμφανίζονται τόσα άδεια καταστήματα, ενώ η αγορά της Ομόνοιας και της οδού Σταδίου έχει πεθάνει…».

Ο Αντ. Μακρής προσθέτει ότι -σύμφωνα με στοιχεία ερευνών- μέχρι τη χειμερινή περίοδο αναμένεται ν' αποχωρήσουν οι ξένες επιχειρήσεις και να κλείσουν οι ελληνικές λόγω έλλειψης ρευστότητας: ήδη 250 αλυσίδες καταστημάτων έκλεισαν και 120 μεταστεγάστηκαν. Σ' αυτά προσθέτει την ερημοποίηση-κενές νησίδες εμπορίου, που λόγω έλλειψης φωτισμού μετατρέπονται σε σημεία παρανομίας.

Νέκρωσε η Πατησίων

«Ολοι οι ενοικιαστές καταστημάτων προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες. Γιατί ξόδεψαν τεράστια ποσά για την ανακατασκευή, έδωσαν πολλά για αέρα και μετρούν τις ζημιές των δύο τελευταίων χρόνων. Από την Ομόνοια μέχρι την πλατεία Αμερικής παραμένουν όσοι βγαίνουν σύντομα στη σύνταξη. Δηλαδή το ένα στα δέκα καταστήματα. Το παραδοσιακό εμπόριο (ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρικά είδη) εξαφανίζεται. Προσπαθούν όλοι να ενταχθούν στον πτωχευτικό κώδικα», λέει ο μεσίτης Χρ. Αγγάνης.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κτηματομεσιτών, οι αγοραπωλησίες καταστημάτων έχουν εκλείψει: «Για πρώτη φορά υπάρχουν τόσα αδιάθετα καταστήματα στην Πατριάρχου Ιωακείμ, την Κανάρη και την Αναγνωστοπούλου. Δεν ζητούν αέρα και παραμένουν ξενοίκιαστα», λέει η Μαρ. Σταυροπούλου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον παρά από ελάχιστους επενδυτές (γιατρούς, εισοδηματίες), που αναζητούν ακίνητα πληρώνοντας ελάχιστα. *

http://www.enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *