Στο ναδίρ η αγορά ακινήτων

Βουτιά κατά σχεδόν 60% παρουσίασαν το 2011 οι αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ το 80% έχουν υποχωρήσει οι αγοραπωλησίες εξοχικών, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η αντίστοιχη πτώση για το 2010 έφτανε το 23% και το 2009 είχε καταγραφεί μείωση κατά 40% έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν χθες κατά την κοινή εκδήλωση φορέων της αγοράς, που αντιδρούν στη φοροεπιδρομή στα ακίνητα, δείχνουν σημαντική υποχώρηση (άνω του 70%) και των μεταβιβάσεων σε νεόδμητα ακίνητα, ειδικότερα στις ακριβές περιοχές και μεγάλης επιφάνειας άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων.

Μικρότερη πτώση, που φτάνει όμως το 60%, καταγράφουν οι συναλλαγές σε διαμερίσματα 60 – 80 τ.μ.

Οι αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ακινήτων από το 2009 σημειώνουν κάμψη περί το 50%, ενώ οι συναλλαγές από οικονομικούς μετανάστες (που συντηρούσαν την αγορά μεταχειρισμένων διαμερισμάτων) έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), η αγορά ακινήτων επέστρεψε (με βάση τα συμβόλαια) σε εποχές πριν το 2002.

Τη συγκεκριμένη χρονιά, ο Σύλλογος είχε καταγράψει 67.222 συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων, αλλά η χρονιά – σταθμός ήταν το 2006. Τότε υπεγράφησαν 112.231 συμβόλαια και ακολούθησε η μεγάλη βουτιά. Το 2011, ο ΔΣΑ κατέγραψε 40.231 συμβόλαια ακινήτων.

Η εικόνα που παρουσίασε στη χθεσινή εκδήλωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων (ΟΜΚΟΕΕ) Δημ. Καψιμάλης δεν ήταν καλύτερη: «Πρέπει να υπάρχουν 110.000 – 120.000 καινούργια απούλητα ακίνητα, όλων των χρήσεων» (καταστήματα και διαμερίσματα), ενώ η πτώση των οικοδομικών αδειών φτάνει το 85% την τελευταία τριετία.

Την εικόνα απαξίωσης μετέφερε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Γ. Ρεβύθης ο οποίος παρουσίασε και συγκεκριμένα παραδείγματα συναλλαγών που δείχνουν πως η επικείμενη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες θα αποτελεί εικονική πραγματικότητα. Γραφείο 200 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας με αντικειμενική αξία 900.000 ευρώ πωλείται σήμερα 450.000 ευρώ.

Μονοκατοικία 400 τ.μ. στην Εκάλη με αντικειμενική αξία δύο εκατομμύρια ευρώ, πωλείται 1,25 εκατ. ευρώ. Ξενοδοχείο 50 κλινών στη Ζάκυνθο, με αντικειμενική αξία 6 εκατ. ευρώ, πωλείται 2,5 εκατ. ευρώ.

Η απαξίωση της ακίνητης ιδιοκτησίας έχει άμεσο και καταστροφικό αντίκτυπο σε όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την οικοδομή, την ανακαίνιση υπαρχόντων κτιριακών όγκων, την κτηματαγορά, το εμπόριο και γενικά όλη την οικονομία της χώρας μας είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στρ. Παραδιάς.

Οι λοιποί συμμετέχοντες στη συνέντευξη παρέθεσαν αναλυτικά στοιχεία & προτάσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων κατά την τελευταία πενταετία (συμβολαιογραφικές πράξεις, δικηγορικές παραστάσεις κ.λπ.), για τη σημερινή ανεστραμμένη σχέση αντικειμενικών – πραγματικών αξιών ακινήτων και για την ανάκαμψη της οικοδομής, της κτηματαγοράς και της οικονομίας.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *