Τι κρύβει το ρεκόρ καταθέσεων στην ΕΚΤ

Με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο οι τράπεζες αποκάλυψαν το πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης στη διατραπεζική αγορά και την απροθυμία τους να ανοίξουν τις στρόφιγγες σε νοικοκυρικά και επιχειρήσεις. Το ρεκόρ καταθέσεων στο overnight της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έφτασε τα €411,8 δισ. ενώ πριν μερικές μέρες η ΕΚΤ είχε δανείσει τις τράπεζες €490 δισ. δείχνει ότι τα κεφάλαια αυτά επέστρεψαν στα ταμεία της ΕΚΤ από τους ίδιους που τα πήραν.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων των τραπεζών με αυτό τον τρόπο πέτυχαν τη μείωση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ, βελτίωσαν τα επιτοκιακά τους έσοδα και εξασφάλισαν τη ρευστότητά τους.

Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται ότι η ποσοτική χαλάρωση που επιχείρησε ο Μάριο Ντράγκι χαλαρώνοντας παράλληλα τους κανόνες αποδοχής εγγυήσεων πέτυχε μόνο την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και τη βελτίωση των δεικτών.

Τα κεφάλαια που αποκόμμισαν οι τράπεζες έμειναν στα ταμεία τους και επεστράαφησαν στην ΕΚΤ με τη μορφή καταθέσεων.

Τα υψηλά επίπεδα καταδεικνύουν την συνεχιζόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στις διατραπεζικές αγορές δανεισμού, καθώς οι τράπεζες προτιμούν να χρησιμοποιούν τους πολύ χαμηλού κινδύνου μηχανισμούς της ΕΚΤ, παρά να δανείζονται μεταξύ τους.

Το στοίχημα του Μάριο Ντράγκι είναι πλέον το ξεπάγωμα της διατραπεζικής αγοράς και η αύξηση των χορηγήσεων σε όλα τα επίπεδα. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν υποχωρήσει το ρίσκο και αυτό μπορεί να γίνει μόνο πολιτικά σε αυτή τη φάση.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες εναπόθεσαν 411,813 δισ. ευρώ overnight την Δευτέρα έναντι 346,994 δισ. ευρώ την Πέμπτη πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΚΤ.

Το προηγούμενο ρεκόρ 24ωρης κατάθεσης στην ΕΚΤ είχε διαπιστωθεί τον Ιούνιο 2010 στα 384,3 δισ. ευρώ.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *