Τράπεζες: Ο λογαριασμός για τους 4 μεγάλους

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της ελληνικών τραπεζών, παρά τις παλινωδίες, τα εμπόδια και το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων εβδομάδων, με στόχο την διασφάλιση ισχυρών κινήτρων, στο μέτρο του εφικτού, για την συμμετοχή των ιδιωτών στις ΑΜΚ.

Μέχρι την προσεχή Παρασκευή 6 Απριλίου οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα ολοκληρωμένα τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plans), μετά τις παρατηρήσεις της κεντρικής τράπεζας. Η αρχική προθεσμία ήταν μέχρι την περασμένη Παρασκευή 30 Μαρτίου, αλλά δόθηκε παράταση μιας εβδομάδας καθώς τη ζήτησαν κάποιες τράπεζες.

Στα σχέδια οφείλουν να περιγράψουν με ακρίβεια τους τρόπους και τις εναλλακτικές πηγές εξεύρεσης κεφαλαίων, ώστε ο δείκτης Core Tier I να ανέλθει πάνω του 9% και από τον Ιούλιο του 2013 άνω του 10%.

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες ανέρχονται, με βάση τις εκτιμήσεις, σε 21 δισ. ευρώ. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανάγκες που έχουν προκύψει (αθροιστικά από το PSI και την BlackRock) ανά τράπεζα διαμορφώνονται ως εξής:

Για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας εκτιμώνται στην περιοχή των 7-8 δισ. ευρώ, για την Eurobank κυμαίνονται μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ, για δε την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς στην περιοχή των 4 δισ. ευρώ η κάθε μια.

Η κάλυψη των παραπάνω κεφαλαιακών αναγκών θα προέλθει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, από τις εξής πηγές:

Οργανικά κέρδη επόμενων ετών.
Πωλήσεις ποσοστών σε θυγατρικές ή το σύνολο των μετοχών σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους, κάτι που ήδη συντελείται.
– Μείωση του μισθολογικού κόστους εντός και εκτός των συνόρων.
Αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ρευστότητας (π.χ. εκδόσεις ομολογιακών κ.ά.) υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέπουν. Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Αξιοποίηση ή πώληση της ακίνητης περιουσίας.

Ταυτόχρονα, όπως έχει γράψει το Euro2day , οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών, ενώ δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες, κυρίως εντός του καλοκαιριού, να επιτευχθούν έστω και εξ ανάγκης οι πολυπόθητες συγχωνεύσεις…

Η επίτευξη του στόχου αυτού είναι ζωτικής σημασίας καθώς θα καταστήσει πιο ελκυστική την συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Τα όπλα περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών ανά τράπεζα

Γρίφο αποτελεί ακόμη και για τις ίδιες τις διοικήσεις των τραπεζών ο βαθμός επιτυχίας των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες προσδιορίζονται χρονικά προς τα τέλη του καλοκαιριού.

«Εξ ου και ο αγώνας δρόμου για την επίτευξη κάποιας «χρυσής συμφωνίας» με ξένο επενδυτή», αναφέρει στο euro2day παράγοντας της αγοράς. Πέραν των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου η κάθε τράπεζα αναμένεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει αλλά και τις δυνατότητες ευελιξίας που της δίνει το μέγεθός της.

Ο όμιλος Εθνικής Τράπεζας έχει ήδη δρομολογήσει την αξιοποίηση ακινήτων μέσω της θυγατρικής του ΑΕΕΑΠ που εκκρεμεί η εισαγωγή της στο Χ. Α, ενώ σύντομα εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί (η όποια καθυστέρηση αποδίδεται στις εκλογές) διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Στα ανακοινωθέντα σχέδια της Εθνικής περιλαμβάνεται και η διάθεση ενός ποσοστού 20-30% των μετοχών της τουρκικής θυγατρικής Finansbank. Στο μέτωπο του λειτουργικού κόστους ήδη η τράπεζα έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές ενώ αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους μεγαλύτερη περιοριστική πολιτική στο μισθολογικό κόστος.

Στη Eurobank, η διοίκηση έχει ήδη αποφασίσει την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην θυγατρική που διατηρεί η τράπεζα στην Πολωνία, ενώ ολοκληρώνεται και ο διαγωνισμός πώλησης της θυγατρικής του ομίλου στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά στα χρηματοοικονομικά εργαλεία πηγές του ομίλου αναφέρουν ότι η τράπεζα θα προχωρήσει, εφόσον το επιτρέψουν οι αγορές σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων.

Κινήσεις με στόχο την εξασφάλιση ρευστότητας αναμένονται και στην ακίνητη περιουσία της τράπεζας αρχής γενομένης από τις ξενοδοχειακές της μονάδες. Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σημειώνεται ότι πολλά εξαρτώνται από τον βασικό μέτοχο της τράπεζας, την οικογένεια Λάτση.

Στο μέτωπο του λειτουργικού κόστους η τράπεζα έχει προχωρήσει σε συγχωνεύσεις-κεντροποιήσεις υπηρεσιών εξοικονομώντας κεφάλαια ενώ αναμένονται κινήσεις περιορισμού και του μισθολογικού κόστους.

Ο όμιλος της Alpha Bank σχεδιάζει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ενώ δεν αποκλείονται εκπλήξεις όσον αφορά την μετοχική σύνθεση της τράπεζας. Στο κομμάτι της ακίνητης περιουσίας ο όμιλος μπορεί να αξιοποιήσει τις ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτει με ναυαρχίδα το Χίλτον.

Επίσης, η τράπεζα στο πλαίσιο του περιορισμού του κόστους αναμένεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους καθώς το σχέδιο είχε μείνει πίσω λόγω της συγχώνευσης με την Eurobank. Περιοριστική πολιτική αναμένεται και στο μέτωπο του μισθολογικού κόστους.

Όσον αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ο ξένος μέτοχος της τράπεζας το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ εκτιμάται ότι θα ασκήσει, εκτός απρόοπτου, τα δικαιώματά του.

Στην Τράπεζα Πειραιώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ξένος μέτοχος της το τσεχικό fund, PPF, αναμένεται να στηρίξει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς να αποκλείεται να αυξήσει έτι περαιτέρω το ποσοστό του στην τράπεζα, στην περίπτωση που άλλοι μέτοχοι δηλώσουν αδυναμία κάλυψης της συμμετοχής τους.

Στο μέτωπο των θυγατρικών του εξωτερικού η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης της μονάδας που διατηρεί στην αιγυπτιακή τραπεζική αγορά. Σε ό,τι αφορά την μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους η τράπεζα έχει προχωρήσει σε συγχωνεύσεις υπηρεσιών αλλά και σε μείωση του μισθολογικού κόστους.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *