Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Moody’s

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων της Κύπρου σε “Baa3” από “Baa1” προχώρησε η Moody΄s Investors Service τοποθετώντας την αξιολόγηση σε αναθεώρηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση.

Ο οίκος υποβάθμισε επίσης τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε Prime-3 από Prime-2, αξιολόγηση την οποία επίσης τοποθέτησε σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, οι λόγοι της υποβάθμισης είναι εξής:

1. Η υψηλή πιθανότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας να χρειαστεί κρατική στήριξη το 2012 λόγω της αναμενόμενης μεγάλης απομείωσης της έκθεσης στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η κρατική στήριξη θα έχει σημαντική αρνητική επίδραση στους δείκτες χρέους της χώρας. Η έκταση της στήριξης ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω των σημαντικών καθοδικών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κινδύνων για την Ελλάδα.

2. Η απώλεια πρόσβασης στις αγορές και η συνεπαγόμενη πιθανότητα η κυβέρνηση να αναζητήσει χρηματοδότηση από επίσημες πηγές.

3. Η χειρότερη του αναμενομένου θεσμική ικανότητα έγκρισης και εφαρμογής των δομικών αλλαγών και των αλλαγών στον προϋπολογισμό που απαιτούνται για τη διόρθωση της αυξανόμενης τάσης του χρέους και τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.

Η Moody’s εκτιμά πως η συνολική επίδραση των τριών αυτών παραγόντων στον κυβερνητικό ισολογισμό δικαιολογεί, στην καλύτερη περίπτωση, διαβάθμιση που αντιστοιχεί στη χαμηλότερη βαθμίδα της κλίμακας Baa. Η διαρθρωτική ακαμψία στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζεται αποφασιστικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι αδυναμίες αυτές έχουν παράλληλα περιορίσει την ικανότητα της χώρας να απορροφά ενδεχόμενη αύξηση του χρέους, σημειώνει ο οίκος.

Η απόφαση της Moody’s να θέσει τη διαβάθμιση υπό αναθεώρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση αντανακλά την ανάγκη αξιολόγησης των κινδύνων καθοδικής απόκλισης που απειλούν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης.

www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *