«Αυτό το πακέτο μέτρων θα είναι το τελευταίο». Μήπως μέχρι το…. επόμενο;

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. υποστήριξε ότι αυτό το πακέτο μέτρων θα είναι το τελευταίο.

Αν και είμαι σίγουρος ότι ο ίδιος το πιστεύει, από τους πολίτες δεν έγινε και πολύ πιστευτός, αφού τα τελευταία δυόμισι χρόνια, κάθε φορά που πάρθηκαν μέτρα για να βγει το «πρόγραμμα» συνοδευόταν από μία ανάλογη δήλωση, υπουργού ή Πρωθυπουργού.

Ποιος θα ξεχάσει το «λεφτά υπάρχουν», το «δεν θα παρθούν άλλα μέτρα από αυτή την κυβέρνηση», το «δεν κόβεται ο 13ος και 14ος μισθός» επίσης «το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν θα εκβιάσουμε τους πολίτες με διακοπή για να πληρώσουν τους φόρους τους» και άλλα πολλά.

Επαναλαμβάνω ότι είμαι σίγουρος ότι ο ίδιος έχει πίστη σε αυτά που λέει και όντως προσπαθεί να υλοποιήσει όλα αυτά που θεωρεί ότι θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο αυτού του σκοτεινού και μακρινού τούνελ που βρίσκεται η οικονομία μας. Ομως όλες οι ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δυστυχώς αυτά δεν θα είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα.

Γιατί;

-Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία για το πρώτο 7μηνο, η «μαύρη τρύπα» στο σκέλος των φορολογικών εσόδων διαμορφώνεται στα 1,438 δισεκατομμύρια ευρώ.

-Το 18% των φορολογουμένων που έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα μέχρι και τον Ιούλιο, δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρη Θεοχάρη.

-Η μάχη για τους φόρους νομικών προσώπων (επιχειρήσεων)θεωρείται χαμένη λόγω των υπέρογκων ζημιών των επιχειρήσεων και των λουκέτων

-Από τον ΦΠΑ έχει ήδη δημιουργηθεί άνοιγμα 600 εκατ. ευρώ το οποίο είναι πολύ πιθανό να διευρυνθεί λόγω της ύφεσης.

-Από το ΕΕΤΗΔΕ(χαράτσι) του 2011 το ανείσπρακτο ποσό ανέρχεται σε περίπου στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς την απειλή διακοπής ρεύματος για φέτος το ανείσπρακτο ποσό αναμένεται να είναι μεγαλύτερο.

Δεν είμαι λοιπόν και πολύ αισιόδοξος για όλα αυτά που μας περιμένουν πέραν από το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο δεν έχουν προβλεφθεί οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού. Βέβαια, μακάρι να βγουν τα νούμερα και να επιβεβαιωθεί ο πρωθυπουργός για να μην χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα.

www.fpress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *