ΑΧΑΪΑ: “Φράκαραν”τα Ειρηνοδικεία..

Κατά κύματα συρρέουν στα Ειρηνοδικεία της Αχαΐας απελπισμένοι δανειολήπτες που επιδιώκουν να κάνουν χρήση του «νόμου Κατσέλη» και να «κουρέψουν» τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Νομικοί κύκλοι της Πάτρας έλεγαν… σήμερα το μεσημέρι ότι ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούν στα Ειρηνοδικεία της περιοχής έχει ξεπεράσει τις 2.500 αν και στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου της χώρας ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε υψηλότερα επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προσδιορισμός των συζητήσεων γίνεται ακόμα και για το 2014 καθώς έχουν «φρακάρει» τα Ειρηνοδικεία παρ’ ότι οι Τράπεζες προχωρούν πλέον σε εξωδικαστικούς και σε ορισμένες περιπτώσεις συμφέροντες διακανονισμούς.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση συζητά βελτίωση του νόμου «Κατσέλη» και κοντά στις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει η διαβούλευση μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για τη δημιουργία ενός νέου νομοσχεδίου το οποίο θα αποτελέσει ανάσα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το όλο εγχείρημα έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Το νέο σχέδιο νόμου, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Ημερησίας», θα λαμβάνει υπόψη του τις νέες παραμέτρους που έχουν προκύψει από την κρίση και οι οποίες έχουν πλήξει περαιτέρω τα οικονομικά των νοικοκυριών αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν συνολικά την οικονομία στη χώρα.

Αποτελεί κοινό τόπο πως οι τράπεζες δεν έχουν περιθώρια περαιτέρω διαγραφής χρεών μολονότι σε αρκετές περιπτώσεις μη υπαρχούσης άλλης λύσεως προβαίνουν και σε διαγραφές είτε μέσω δικαστικών αποφάσεων είτε επειδή δανειολήπτες δεν έχουν κανέναν πλέον οικονομικό πόρο να υποστηρίξουν τα χρέη τους.

Το καινούριο στοιχείο του νομοσχεδίου αναμένεται να είναι η επιβολή πλαφόν στις δόσεις των δανείων οι οποίες δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν ποσοστό επί του πραγματικού εισοδήματος του δανειολήπτη. Το ποσοστό αυτό συζητάται να είναι το 30% ωστόσο υπάρχουν σκέψεις διαβάθμισής του και σε χαμηλότερα επίπεδα αναλόγως της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Με βάση πληροφορίες της αγοράς, το 15% ή τα 38 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι έχουν προσεγγίσει τα δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, παρά τις συνεχείς ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες. Η αναδιάρθρωση χορηγήσεων του παρελθόντος αποτελεί «μονόδρομο» για τη διατήρηση των επισφαλειών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία έχει οδηγήσει χιλιάδες ιδιώτες και επιχειρήσεις σε αδυναμία εξόφλησης των χρεών τους, παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες. Η ένταση όμως και το βάθος της ύφεσης δεν επιτρέπει εφησυχασμό και οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα πιέσεων το επόμενο διάστημα, με βάση και τις εκτιμήσεις για μεγάλη πτώση του ΑΕΠ και το 2012. Σύμφωνα με σχετικώς πρόσφατα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, οι εκκρεμείς αιτήσεις προς τα Ειρηνοδικεία έχουν πλέον φτάσει τις 150.000, σημειώνει η «Ημερησία».

thebest.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *