Ευρώ:Το Κοινό Νόμισμα της διάλυσης;

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Όταν πριν 24 αιώνες ο Πλάτων έγραφε στην Πολιτεία «το κοινόν (συμφέρον) συνδέει (την κοινωνία), το ίδιον (συμφέρον) την διασπά», προφανώς δεν είχε στο μυαλό του την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη, ούτε όμως εκείνοι που τις δημιούργησαν είχαν στο μυαλό τους τα σοφά του λόγια, γι αυτό και σήμερα βιώνουμε τον απόλυτο παραλογισμό. Το ευρώ, το νόμισμα που δημιουργήθηκε με σκοπό να ενώσει την Ευρώπη, το μόνο που τελικώς πέτυχε, ήταν να διασπάσει την Ευρώπη και τους λαούς της σε Νότιους και σε Βόρειους.

Η κρίση, που κάποιοι την ονόμασαν ελληνική, αποδείχτηκε, μια κρίση της Ευρωζώνης και γενικότερα του ευρώ, αφού οδήγησε τους μεν λαούς του Βορρά στην ευμάρεια τους δε λαούς του Νότου στη φτώχεια και στην απόγνωση.
Η κρίση, όχι απλώς καταρράκωσε το ηθικό των Ελλήνων, των Ισπανών, των Ιταλών και των Πορτογάλων, όχι απλώς τους στράγγισε οικονομικά, όχι απλώς τους αποθάρρυνε στην πλειονότητά τους, αλλά οδήγησε και οδηγεί πολλούς στην απόγνωση ακόμη και στην αυτοκτονία.

Μόνο τυφλοί και ανόητοι δεν μπορούν να δουν, ότι η διαμάχη Βορρά-Νότου αρχίζει και προσλαμβάνει μορφή πολέμου. Πίσω από τις φωτογραφίες και τα χαμόγελα των πολιτικών της Ευρωζώνης, διεξάγεται ήδη ένας πόλεμος κυριαρχίας και επιβολής του ιδίου συμφέροντος με κάθε μέσο ή με άλλα μέσα, που δεν έχουν σχέση με πολιτική ούτε με διπλωματία ισότιμων χωρών που εκφράζουν κοινό συμφέρον.

Αυτό που βιώνουμε είναι «η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα», κάτι, που δεν αρμόζει σε λαούς που αποφάσισαν να διαμορφώσουν κοινό μέλλον.
Η στρεβλή, η γενικευμένη και γεμάτη προκαταλήψεις και στερεότυπα εικόνα που έχουν οι λαοί του Βορρά για τους Νότιους λόγω της κρίσης, αφού πιστεύουν ότι ζουν σε βάρος τους, τροφοδοτεί παρόμοιες και δικαιολογημένα χειρότερες αντιδράσεις και από τους λαούς του Νότου.

Αυτά τα «φυγόκεντρα» συναισθήματα, αντί να αμβλυνθούν, ενισχύονται από καριερίστες πολιτικούς, που το μόνο τους μέλημα είναι οι επόμενες εκλογές και η συνέχιση της καριέρας τους στο χρηματοπιστωτικό κατεστημένο.
Εδώ, το κοινόν συμφέρον των λαών για μια ενωμένη Ευρώπη ειρήνης και κοινής ευμάρειας, υπονομεύεται από το ίδιον συμφέρον διαπλεκόμενων πολιτικών, κερδοσκόπων και τραπεζιτών, που ο κοινός εχθρός τους είναι ένας αληθινά συνειδητός και ενωμένος ευρωπαϊκός λαός.

Προκειμένου να μπορούν να κρατούν τους λαούς της Ευρώπης διασπασμένους για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους μειώνοντας ολοένα και περισσότερο το λεγόμενο μισθολογικό κόστος, είναι διατεθειμένοι ακόμη και να τινάξουν το κοινό νόμισμα στον αέρα, αν κρίνουν πως αυτό θα τους αποφέρει περισσότερα κέρδη.

Προς το παρόν, το κοινό νόμισμα κάνει τον πλούσιο Βορρά πλουσιότερο, τον φτωχό Νότο φτωχότερο και τους κερδοσκόπους Βορρά και Νότου εκατομμυριούχους.

kafeneio-gr.blogspot.gr/2012/08/blog-post_5247.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *