Ηλεκτρονικά βραχιολάκια αντί… φυλακής

Του Παναγιώτη Στάθη

Το παγκοσμίως διαδομένο μέτρο της τοποθέτησης ηλεκτρονικού βραχιολιού εντοπισμού σε υπόδικους ή κατάδικους αντί της υποχρεωτικής φυλάκισης, φέρνει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμόζεται σε μεγάλη γκάμα κρατουμένων ή υποδίκων εκτός από τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας ή της τρομοκρατίας ή του οργανωμένου εγκλήματος, θα αφορά και τους κρατούμενους που θα παίρνουν άδεια από τις φυλακές και έχει ως στόχο τον αποπληθωρισμό των φυλακών που στοιβάζουν κρατουμένους. Μάλιστα «η απόλυση χορηγείται οπωσδήποτε , εκτός αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι η διαγωγή του καταδίκου, κατά την έκτιση της ποινής του, καθιστά απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της κράτησής του για να αποτραπεί από αυτόν νέων αξιοποίνων πράξεων ».

Ποιούς αφορά

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νομοσχέδιο, δικαίωμα να τεθούν σε καθεστώς κατ΄ οίκον περιορισμού φορώντας το ηλεκτρονικό βραχιολάκι έχουν εκτός από τους υπόδικους, όσοι έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη και έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους, αλλά και οι ισοβίτες που έχουν εκτίσει τουλάχιστον 16 χρόνια στη φυλακή.

Επίσης, διευρύνονται οι περιοριστικοί όροι που μπορούν να επιβληθούν σε έναν κατηγορούμενο, ο οποίος αντί να βρεθεί προσωρινά κρατούμενος σε κάποια φυλακή, μπορεί μέχρι να γίνει η δίκη του να παραμένει σε κατ΄ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Ποιοί πληρώνουν

Το κόστος για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι -υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται περίπου στις 3.000 ευρώ – επιβαρύνει τον ίδιο τον κατηγορούμενο. Μάλιστα αν έχει την οικονομική ευχέρεια να πληρώσει ορίζεται εκ των προτέρων η υποχρέωση προκαταβολής των εξόδων επιτήρησης για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Το δημόσιο αναλαμβάνει τα έξοδα μόνο αν κριθεί ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα.

Αν μάλιστα μια φορά κριθεί από το δικαστικό συμβούλιο ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα του για ηλεκτρονική επιτήρηση, τότε μπορεί ο ενδιαφερόμενος να επανέλθει μετά από δύο μήνες με νέα αίτησή του. Φορώντας το ηλεκτρονικό βραχιολάκι ο κατηγορούμενος μπορεί να απομακρυνθεί από το σπίτι του αποκλειστικά για λόγους εργασίας ,εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης ή παρακολούθησης εγκεκριμένου προγράμματος απεξάρτηση.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *