Η Μέρκελ σπρώχνει την Ισπανία στο γκρεμό

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η Ισπανία καθώς η τραπεζική κρίση απειλεί πλέον ευθέως τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και κατ επέκταση την Ευρωζώνη. Το Σαββατοκύριακο αποδεικνύεται κομβικό για τη χώρα με την κυβέρνηση να πραγματοποιεί μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων προετοιμαζόμενη για το επόμενο βήμα. Ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, προσπάθησε το Σάββατο να πετάξει το μπαλάκι για την επίλυση της κρίσης στις Βρυξέλλες και την Αγκελα Μέρκελ ζητώντας επίσπευση της διαδικασίας οικονομικής -δημοσιονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.

Η Αγκελα Μέρκελ φαίνεται όμως ότι πιέζει παρασκηνιακά την Ισπανία να υπαχθεί στο μηχανισμό στήριξης πριν κλείσουν οριαστικά οι στρόφιγγες των αγορών σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσέγγισαν τους Ισπανούς ομολόγους τους την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να αντλήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ).

Η κίνηση έχει στόχο να κατασιγαστούν οι φόβοι για την διάδοση της οικονομικής κρίσης και να αποτραπεί ο κίνδυνος για την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η Ισπανία θα χρειαστεί περί τα 50 ως 90 δισ. ευρώ ώστε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Βέβαια αν προσφύγει η χώρα στα ευρωπαϊκά ταμεία οι αγορές θα πανικοβληθούν και οι στρόφιγγες θα κλείσουν προκαλλώντας αφυδάτωση στην κυβέρνηση της χώρας και δραματική αύξηση των spreads και του κόστους δανεισμού για την Ισπανία και την Ιταλία.

Η Ισπανία φέρεται να έχει ζητήσει μυστική χρηματοδότηση προς τις τράπεζες της ή προς την κεντρική κυβέρνηση, κυρίως μέσω της ΕΚΤ αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει αποδεκτό.

[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/101235.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=Goodmorning%2003.06″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *