Θέμα Spexit για τα διεθνή ΜΜΕ

«Η Ισπανία θα φύγει πρώτη από την ευρωζώνη» είναι το κύριο άρθρο του Marketwatch, που υπογράφει ο αρθρογράφος Matthew Lynn, στο οποίο αναφέρεται ότι οι εξελίξεις ως προς την Grexit τελευταία αλλάζουν πορεία και πλέον το βασικό θέμα συζήτησης είναι η Spexit!

Το δημοσίευμα εκτιμά ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ταραχώδες ως προς την κρίση της ευρωζώνης και υποστηρίζει ότι οι Ισπανοί είναι πολύ πιο πιθανό να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη από ό,τι οι Έλληνες. «Η χώρα τους είναι πολύ μεγάλη για να στηριχθεί. Έχουν ήδη μπουχτίσει με τη λιτότητα, ενώ μεγάλο μέρος της υφηλίου είναι ισπανόφωνο, γεγονός που τους δίνει ευκαιρίες μεγαλύτερης ανάπτυξης», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Υπάρχουν αρκετοί λόγοι υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ και ελάχιστες ενδείξεις ότι έχει τη βούληση να υπομείνει τις θυσίες που θα απαιτήσει η νομισματική ένωση».

«Η οικονομία της Ισπανίας βρίσκεται και πάλι σε ύφεση, το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο 24%. Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά δεν έχει κανένα εισόδημα. Οι λιανικές πωλήσεις υποχωρούν κατά 10% σε ετήσια βάση. Παρ’ όλα αυτά, η συνταγή των Βρυξελλών και του Βερολίνου είναι ακριβώς η ίδια με όλες τις χώρες που παλεύουν να αντεπεξέλθουν εντός ευρώ: να υπομείνει η χώρα βαθιά ύφεση, να αυξηθεί η ανεργία, να μειωθούν οι μισθοί μέχρις ότου ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα».

Το Marketwatch υποστηρίζει ότι ενώ οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι ανέχθηκαν αυτήν την κατάσταση, οι Ισπανοί δεν θα το πράξουν. Και παραθέτει έξι επιχειρήματα γι’ αυτό:

– Η οικονομία της Ισπανίας είναι πολύ μεγάλη για να ενταχθεί σε μηχανισμό στήριξης.
– Υπάρχει ήδη κόπωση με τη λιτότητα στη χώρα.
– Η Ισπανία έχει πραγματική οικονομία με αξιοσέβαστη βιομηχανική βάση. Ο λόγος εξαγωγών προς ΑΕΠ είναι στο 26%, όσο και της Βρετανίας.
– Η χώρα είναι γεωπολιτικά ασφαλής.
– Υπάρχουν σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές εκτός ευρωζώνης.
– Η συζήτηση για έξοδο της χώρας από το ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές στην Ισπανία υποστηρίζουν πως το πραγματικό της πρόβλημα είναι το ευρώ.

[sc:Πηγή id=”http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/703006/ArticleNewsWorld.aspx” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *