Ισπανία: Ρεκόρ στα επισφαλή δάνεια, συνεχίζεται η εκροή καταθέσεων

ΜΑΔΡΙΤΗ – Νέο ρεκόρ σημείωσαν τον Ιούνιο τα επισφαλή δάνεια στις ισπανικές τράπεζες, ενώ η εκροή καταθέσεων δεν ανακόπηκε καθώς η οικονομία της χώρας βυθίζεται βαθύτερα στην ύφεση και κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την υγεία του τραπεζικού κλάδου.

Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ισπανίας έδειξαν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 8,39 δισ. ευρώ ($10,36 δισ.) τον Ιούνιο στα 164,36 δισ. ευρώ ή στο 9,42% του συνόλου των δανείων από 8,95% το Μάιο. Το προηγούμενο υψηλό είχε καταγραφεί το Φεβρουάριο του 1994 όταν τα επισφαλή δάνεια είχαν φτάσει το 9,2%.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι καταθέσεις συρρικνώθηκαν κατά 6,59% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση που έχει καταγραφεί.

Η Ισπανία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης καθώς κλιμακώνονται τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mariano Rajoy ζήτησε τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική βοήθεια έως 100 δισ. ευρώ προκειμένου να εξυγιάνει τις προβληματικές ισπανικές τράπεζες, ενώ το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της χώρας τροφοδοτεί τις εικασίες ότι θα χρειαστεί ένα ευρύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *