Ισπανική χρεοκοπία και προσφυγή για βοήθεια ante portas

Στα βήματα της Ελλάδας βαδίζει με απόλυτο συγχρονισμό και η Ισπανία καθώς τα στοιχεία για την οικονομία είναι δραματικά, σαν κι αυτά που οδήγησαν τη χώρα μας στο Μνημόνιο.

Ενώ στη Μαδρίτη χαμογέλασαν το πρωί από την πτώση των επιτοκίων ήρθαν οι σφαλιάρες για να προκαλέσουν πανικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιτόκια των τρίμηνων γραμματίων της Ισπανίας υποχώρησαν στο 0,946% έναντι 2,434% σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία εν μέσω προσδοκιών για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στα έντοκα εξάμηνης διάρκειας τα επιτόκια μειώθηκαν σε 2,026%, έναντι 3,691%. Η Ισπανία άντλησε ποσό ύψους 3,607 δισ. ευρώ.

Ως εδώ καλά διότι τα θεμελιώδη μεγέθη της Ισπανίας χειροτερεύουν. Η οικονομία μπαίνει σε βαθύ τούνελ καθώς η ύφεση παρέμεινε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η Ισπανία, με το ΑΕΠ της ιβηρικής χώρας να υποχωρεί κατά 0,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής στατικής αρχής INE. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου η πτώση του ισπανικού ΑΕΠ είχε διαμορφωθεί στο 0,3%. Η μείωση του ισπανικού ΑΕΠ υπολογίζεται στο 1,3% συγκριτικά με την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου του 2011.

Σύμφωνα με την έκθεση της INE, σημαντική πτώση καταγράφηκε στην εγχώρια κατανάλωση (-1%), τις επενδύσεις (-3%) και τις κρατικές δαπάνες (-0,7%). Αύξηση ωστόσο παρατηρήθηκε στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (1,6%).

Την ίδια στιγμή οι Ισπανοί αποσύρουν σταδιακά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες με τη μείωση να υπολογίζεται στο 5% στο τέλος του Ιουλίου, τη μεγαλύτερη από το 1997.

Έτσι, ύφεση, μείωση της κατανάλωσης, εκροή καταθέσεων συνθέτουν ένα «ελληνικό» σκηνικό και για την Ισπανία η οποία βρίσκεται ένα βήμα από την προσφυγή στη βοήθεια της ΕΕ, πέραν των 100 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *