Κρύβονται πίσω από την τρόικα

Η ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο -και όχι η τρόικα- «εκβιάζουν» με «πληρωμές ή κατασχέσεις». Αυτό προκύπτει από την ξεκάθαρη θέση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επί της ουσίας αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση, που «εκβιάζοντας» 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες επιχειρεί να επισπεύσει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Οπως σημειώνουν πολιτικοί παράγοντες, η κυβέρνηση, θορυβημένη από την υστέρηση των εσόδων, την «αδυναμία» να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, πολλώ δε μάλλον να ελέγξει το «μαύρο χρήμα» και τις περιβόητες πλέον καταθέσεις στο εξωτερικό, προχωρεί σε ανοιχτό «εκφοβισμό» εκατομμυρίων φορολογουμένων και καταθετών. Μόνο που πρόκειται για πρωτοβουλία της Αθήνας και του οικονομικού επιτελείου και όχι κοινοτική οδηγία ή μνημονιακή υποχρέωση, όπως επιχειρούν να το παρουσιάσουν.

Από τα μέσα του 2012

Το θέμα των κατασχέσεων δεν είναι καινούργιο, καθώς έχει απασχολήσει τις Βρυξέλλες από τον Ιούλιο του 2012, έπειτα από συνεχή ερωτήματα του Νίκου Χουντή.

Σε ερώτημα της «Ε» προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με συνεχείς αναφορές του στα κοινοτικά όργανα παρακολουθεί το θέμα, προκύπτει πως «…ήδη από τα μέσα του 2012 ήταν σαφές ότι προωθούνταν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης των τραπεζικών λογαριασμών των καταθετών με τις οφειλές της Εφορίας».

Ο κ. Χουντής θυμίζει ότι «…τον περασμένο Ιούνιο είχε ανασυρθεί, με βάση μία ερμηνευτική εγκύκλιο, ο χουντικός νόμος 356/74, που υποτίθεται ότι προέβλεπε την κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδομάτων, ακόμη και τραπεζικών καταθέσεων για ενδεχόμενο χρέος του οφειλέτη στο Δημόσιο άνω των 300 ευρώ».

Στις 16/7/2012 το θέμα της προστασίας φορολογουμένων από ενδεχόμενες αυθαιρεσίες του Δημοσίου ετέθη από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια Επιτροπή. Η απάντηση του Algirdos Semeta, επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Φορολογίας, δεν άφηνε και πολλά περιθώρια παρερμηνείας.

Σύμφωνα με την απαντητική επιστολή (της 10/9/2012) αποσαφηνίζεται πως «…τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη φορολογικών οφειλών δεν μνημονεύονται στο Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Τα κράτη-μέλη διαθέτουν μεγάλο βαθμό αυτονομίας όσον αφορά τον καθορισμό των διαδικαστικών κανόνων που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της είσπραξης των χρεών προς όφελος του κράτους. Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη σχετικά με το δικαίωμα προσφυγής των φορλογουμένων στο πλαίσιο αυτό». Και κατάληγε ο κ. Semeta ότι «…σε κάθε περίπτωση η προστασία των δικαιωμάτων υπεράσπισης στον τομέα των μέτρων είσπραξης εθνικών φόρων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής».

Ωστόσο ο κ. Χουντής σημειώνει πως με βάση εγκύκλιο της ΤτΕ (ΠΔ/ΤΕ 2652/29.2.2012) προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2012 ετοιμαζόταν η «τράπεζα δεδομένων» όπου θα γινόταν η ταυτοποίηση των τραπεζικών λογαριασμών με τα φορολογικά δεδομένα. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι το κράτος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συλλέξει άμεσα όσα του χρωστούν.

Ομως οι μεγάλοι φοροφυγάδες έχουν ήδη βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Αυτοί που κυρίως μένουν, είναι οι μικροκαταθέτες και οι μικρές… οφειλές προς την Εφορία. Αυτοί έχουν να διαλέξουν είτε ανάμεσα στην επιβίωση αυτών και των οικογενειών τους, στην αποπληρωμή της δόσης του στεγαστικού τους δανείου για να μην τους πάρει η τράπεζα το σπίτι είτε στην αποπληρωμή των πάσης φύσεως φόρων, τελών, χαρατσιών που επιβάλλονται άκριτα τα τελευταία χρόνια.

www.enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *