Κόβουμε σιγά σιγά και τα λεωφορεία!

Αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα επέφερε η δήθεν εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς χάνουν συνεχώς έσοδα, παρά την αύξηση των εισιτηρίων, και επιβάτες παρά τη στροφή (;) τους σε αυτά.

Φωτογραφία για το αρχείο. Τέτοιες ουρές δεν είναι σίγουρο ότι θα ξαναδούμεΦωτογραφία για το αρχείο. Τέτοιες ουρές δεν είναι σίγουρο ότι θα ξαναδούμεΟ ΟΑΣΑ εκτιμά ότι η περσινή επιβατική κίνηση συρρικνώθηκε περίπου 15% σε σχέση με το 2011. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο επίπεδο των εσόδων, αφού στο 10μηνο του 2012 τα έσοδα από εισιτήρια και κάρτες εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 11,31%.

Τα αποτελέσματα

Ανά φορέα, τα έσοδα από εισιτήρια και κάρτες των «Οδικών Συγκοινωνιών» (λεωφορεία, τρόλεϊ), σε επίπεδο 10μήνου, μειώθηκαν κατά 7,32% και των «Σταθερών Συγκοινωνιών» (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) κατά 12,47%. Ειδικά, για τις «Σταθερές Συγκοινωνίες» (το μετρό δεν θα λειτουργήσει αύριο), η μείωση των εσόδων αποκτά επιπρόσθετη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι το σύστημα είναι πιο «κλειστό» σε σχέση με τρόλεϊ και λεωφορεία.

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΣΑ, η πτώση εσόδων και επιβατών οφείλεται στην εκτίναξη της ανεργίας (σήμερα άνω του 26%), αλλά και στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Θεωρητικά, τα 2,5 τελευταία χρόνια ήταν η «χρυσή ευκαιρία» του ΟΑΣΑ. Θα μπορούσε άνετα να καρπωθεί μερίδιο αγοράς από τα ταξί, αλλά και από τους κατόχους Ι.Χ., καθώς η βενζίνη διατηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Πάντως, από τον Σεπτέμβριο, οπότε και εφαρμόστηκε από το υπουργείο Μεταφορών «σαφάρι» κατά της λαθρεπιβίβασης, οι μειώσεις των εσόδων κυμάνθηκαν στο 6,6%, για να περάσουμε σε αύξηση 10% τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες των ΜΜΜ ευαισθητοποιήθηκαν περαιτέρω ή, αλλιώς, φοβήθηκαν τους ελέγχους.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Μνημόνιο 2, τα εισιτήρια του ΟΑΣΑ πρόκειται να αυξηθούν 25%. Η αναπροσαρμογή αυτή ήταν προγραμματισμένη για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Αντ’ αυτού, μετατέθηκε για τον Οκτώβριο.

Πώς επείσθη η τρόικα; Το υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε τα αποτελέσματα από το «σαφάρι» κατά της λαθρεπιβίβασης, τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών σε ΟΣΥ- ΣΤΑΣΥ, αλλά και τα πρώτα (καθυστερημένα) θετικά μηνύματα από τον τομέα των εσόδων.

Οπως εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών, «θα προσπαθήσουμε οι αυξήσεις να μην εφαρμοστούν ούτε τον Οκτώβριο. Αν δεν το πετύχουμε, θα προσπαθήσουμε να μη φτάσουν καν το 25%. Οσο πιο πολύ ρίξουμε τις αυξήσεις τόσο το καλύτερο. Οπλο μας θα είναι η αύξηση των εσόδων, που κινούνται από τον Οκτώβριο και μετά κατά μέσον όρο 5-10%».

Η επιχειρησιακή λειτουργία του ΟΑΣΑ αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά, με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την τηλεματική και το αυτόματο κόμιστρο. Για το αυτόματο κόμιστρο, η επιλογή του αναδόχου αναμένεται στα τέλη του έτους και της τηλεματικής στα τέλη του πρώτου εξαμήνου.

Το αυτόματο κόμιστρο αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος, το οποίο θα διαθέτει αυτόματες πύλες εισόδου – εξόδου, τις λεγόμενες «μπάρες», ενώ τα χάρτινα εισιτήρια και οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα αντικατασταθούν σταδιακά από ηλεκτρονικές κάρτες.

Αντίστοιχα, η τηλεματική αφορά την εγκατάσταση ενός δικτύου 1.000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης του ΟΑΣΑ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται το χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

 

www.enet.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *