Λίφτινγκ στις δόσεις για συνταξιούχους, ενστόλους, ανέργους

Μπαράζ νέων προϊόντων για την αναχρηματοδότηση των οφειλών, με έμφαση σε ειδικές ομάδες (άνεργοι, συνταξιούχοι και ένστολοι), ετοιμάζουν οι τράπεζες.

Οπως αναφέρουν τραπεζίτες, αυτή τη στιγμή οι επισφάλειες έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης οι διοικήσεις αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να μειώσουν τα δάνεια στο κόκκινο.

Αυτή τη στιγμή ένα στα πέντε στεγαστικά δάνεια βρίσκεται στο κόκκινο, γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν στα χέρια τους μια καυτή πατάτα 15 δισ. ευρώ, η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα τους υπολογισμούς της ανακεφαλαιοποίησης. Αν σε αυτό προστεθούν και τα 10 δισ. καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών που είναι επίσης προβληματικά, προκύπτει ότι όλα τα χρήματα που θα πάρουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλύπτουν οριακά τις επισφάλειες.

Με αυτά τα δεδομένα, τα επιτελεία των τραπεζών βγάζουν από το συρτάρι προγράμματα αναχρηματοδότησης και διευκόλυνσης δίνοντας σε πρώτη φάση έμφαση σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (άνεργοι, συνταξιούχοι και ένστολοι), ενώ ειδικά προγράμματα υπάρχουν και για δημοσίους υπαλλήλους. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται μπαράζ νέων προϊόντων αυτής της κατηγορίας.

Τα νέα προγράμματα έχουν κοινό χαρακτηριστικό την αύξηση της διάρκειας και την περίοδο χάριτος, με ή χωρίς πληρωμή τόκων. Πλέον, η διάρκεια των καταναλωτικών δανείων μπορεί να επιμηκυνθεί ακόμα και κατά 20 χρόνια, γεγονός που μεταφράζεται σε σημαντική μείωση της δόσης για τον δανειολήπτη.

Μια άλλη μέθοδος που σκοπεύουν να προσφέρουν μαζικά οι τράπεζες είναι το έντοκο πάγωμα των οφειλών για διάστημα 6-12 μηνών. Σε αυτή την περίοδο ο πελάτης δεν πληρώνει τίποτε, όμως για το διάστημα αυτό τα χρήματά του τοκίζονται κανονικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα δει τη δόση του να αυξάνεται για το υπόλοιπο του δανείου. Μια τρίτη εκδοχή είναι η δυνατότητα αποπληρωμής μόνο τόκων για δύο έως τέσσερα χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, ειδικά στα στεγαστικά δάνεια, η μείωση της δόσης μπορεί να φτάσει ακόμη και στο μισό.

200.000 υπολογίζεται ότι είναι σήμερα τα δάνεια για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις ρύθμισης στα δικαστήρια με βάση τον νόμο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, και οι τράπεζες επιδιώκουν να περιορίσουν τις προσφυγές.

www.exipno.gr

8 σχόλια σχετικά με το “Λίφτινγκ στις δόσεις για συνταξιούχους, ενστόλους, ανέργους”

  1. Τα ίδια και τα ίδια βαρεθήκαμε να ακούμε χαζές προτάσεις που καμία ουσιαστική λύση δεν προσφέρουν. Αν θέλουν να βοηθήσουν ας προχωρήσουν αρχικά σε κούρεμα των δανείων, άτοκη περίοδο χάριτος 3 ετών, μείωση των επιτοκίων και στη συνέχεια επιμήκυνση. 

  2. Εγώ λέω να κάνετε αλλιώς το λίφτινγκ .
    Κόκκινα φαναράκια απέξω απο τα μαγαζάκια σας για να βγάλετε τα έξοδά σας μπόις εντ γκέρλς !
    Ανέξοδα , μην το σκέπτεστε ! Μόλις ένα φαναράκι . Ολο το άλλο σκηνικό είναι έτοιμο. 
    Εναλλακτικά , κάντε τα κρεοπωλεία και γραφεία τελετών , σας πάνε μούρλια επίσης. 

  3. Αυτό το έχει δεί κανείς? Είναι άκρως ενδιαφέρον!!! http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/736515/Article.aspx

     
       Εδώ μάλιστα υπάρχουν συγκεντρωτικά οι προτάσεις για ρύθμιση δανείων καθώς και οι προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη! 
    http://www.euro2day.gr/dm_documents/loans_0f9aY.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *