Να ξεχρεώσω το στεγαστικό μου;

γράφει ο Begar

Το 2005 αγόρασα ένα διαμέρισμα, με στεγαστικό δάνειο. Συγκεκριμένα, δανείστηκα 150.000 ευρώ, δηλαδή όλο το ποσό που ζητούσε ο πωλητής. Η αποπληρωμή του δανείου συμφωνήθηκε στα 30 έτη και το επιτόκιο συμφωνήθηκε στο επιτόκιο ΕΚΤ+1%. Με λίγα λόγια, τότε, πέτυχα μια πολύ καλή συμφωνία, σε σύγκριση με την πλειοψηφία των δανειοληπτών, που δανείστηκαν με κυμαινόμενα επιτόκια euribor κλπ.

Ας δούμε τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή μετά από 7 χρόνια:

  • Με το σημερινό ιστορικό χαμηλό επιτόκιο ΕΚΤ, δηλ 0,75%, η μηνιαία δόση του δανείου είναι περίπου  600 ευρώ.
  • Υπολειπόμενο κεφάλαιο, από τα 150.000 είναι γύρω στα 124.000 ευρώ και απομένουν 23 χρόνια δόσεων.
  • Το διαμέρισμα που βρίσκεται από πάνω μου, ολόϊδιο με το δικό μου, δυσκολεύεται να βρει ενοικιαστή στα 400 ευρώ το μήνα.
  • Το χαράτσι, μέσω ΔΕΗ, που πλήρωσα πέρσι, ανέρχεται στα 800 ευρώ, δηλ  67 ευρώ το μήνα. Ακόμα δεν ξέρω πόσο θα είναι το περίφημο ΕΤΑΚ, που του αντιστοιχεί.
  • Το σπίτι για να πουληθεί αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να σκοτωθεί σε τιμή μεταξύ 100 – 120 χιλιάδων ευρώ, με την τιμή του να πέφτει συνεχώς.
  • Σε προηγούμενες περιόδους, η μηνιαία δόση του δανείου έφτασε μέχρι τα 750 ευρώ, ανάλογα με το εκάστοτε επιτόκιο ΕΚΤ. Το αναφέρω γιατί το τρέχον επιτόκιο στα 0,75% δεν θα διατηρηθεί για πάντα εκεί.
  • Με τη συνεχή μείωση μισθών και συντάξεων, όλοι οι σοβαροί αναλυτές προβλέπουν μεγάλη πτώση ενοικίων, που σημαίνει ότι το σπίτι μου θα νοικιάζεται με δυσκολία στα 300 άντε 350 ευρώ (μιλάμε για 100 τμ καθαρά).
  • Η αξία ενός ακινήτου είναι συνάρτηση του τι μπορεί να σου δώσει, αν το νοικιάσεις.

Πλεονεκτήματα ενοικιαζόμενης κατοικίας:

  • Δεν πληρώνεις φόρους
  • Σιχάθηκες τη φάτσα του γείτονα; Μετακομίζεις.
  • Θέλεις μικρότερο ή μεγαλύτερο; Μετακομίζεις.
  • Δεν έχεις δεσμευμένα χρήματα.
  • Φαίνεσαι “κακομοίρης” στα μάτια του νομοθέτη και αντί να σε σκίζει σε επιδοτεί σε διάφορες περιπτώσεις. Ζωντανό παράδειγμα, η πρόθεση της κυβέρνησης να κόψει το ΕΚΑΣ σε όσους συνταξιούχους διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία.

Πλεονεκτήματα ιδιόκτητης κατοικίας:

  • Έχεις την ψευδαίσθηση ότι είσαι οι ιδιοκτήτης (που δεν είσαι, μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο).
  • Δήθεν μπορείς να διαμορφώσεις το σπίτι όπως θέλεις, που συνήθως δεν το κάνεις, διότι απαιτεί ένα σκασμό λεφτά, που συνήθως δεν υπάρχουν.
  • Έχεις δήθεν περιουσία (στις μέρες μας είναι αμφίβολο πλέον, κατά πόσο τα ακίνητα είναι ρευστοποιήσιμα σε λογικές τιμές).

Καταλήγω στα ερωτήματα:

  • Γιατί να πληρώνω 700 και βάλε ευρώ το μήνα για να αποπληρώσω κάτι που μπορώ να το νοικιάσω με 350, το οποίο όταν αποπληρωθεί και δήθεν θα είναι δικό μου, θα είναι μια παλιατζούρα 30 ετών;
  • Ποιος μπορεί να μου εγγυηθεί ότι σε ένα χρόνο από σήμερα οι μισθοί δεν θα είναι στα 400 ευρώ, οι συντάξεις στα 300 ευρώ και τα ενοίκια στα 150 ευρώ; Γιατί έχω την αίσθηση ότι προς τα εκεί πάνε τα πράγματα.
  • Άραγε μια τράπεζα, που 100% κάνει αναλύσεις όπως παραπάνω, θέλει πραγματικά να πλειστηριάσει κατοικίες ή θα κάνει τα αδύνατα δυνατά, για να δεσμεύσει με πολλαπλούς τρόπους έναν δανειολήπτη, ώστε να συνεχίσει να πληρώνει δόσεις;
  • Αν μάλιστα βγουν στο σφυρί 150.000 ακίνητα, όπως ζητάει η τρόικα, δεν θα πιάσουν πάτο οι τιμές;

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές σκέψεις και δεν σημαίνει ότι απαραίτητα είναι και σωστές. Γι’ αυτό και περιμένω τον αντίστοιχο διάλογο για να καταλήξουμε σε καλύτερα συμπεράσματα.

 

11 σχόλια σχετικά με το “Να ξεχρεώσω το στεγαστικό μου;”

    1. Για να πουλήσεις προσημειωμένο σπίτι πρέπει να γίνει κάτι από τα παρακάτω:

      1. Το ποσό που θα εισπράξεις να είναι ίσο ή μεγαλύτερο με το υπόλοιπο του χρέους σου, οπότε αφού η τράπεζα πάρει τα χρήματά της, ο νέος ιδιοκτήτης το παραλαμβάνει ελεύθερο βαρών.

      2. Αν το τίμημα είναι μικρότερο από το χρέος, ο νέος ιδιοκτήτης να σου έχει εμπιστοσύνη και να δεχτεί να αγοράσει το ακίνητο με την προσημείωση, βασιζόμενος ότι εσύ θα αποπληρώσεις το υπόλοιπο του χρέους στην τράπεζα. Προσωπικά δεν γνωρίζω να υπάρχουν τέτοια κορόιδα.

      3. Αν το τίμημα είναι μικρότερο από το χρέος, να διαθέτεις το υπόλοιπο σε ρευστό, ώστε να εξοφληθεί πλήρως η τράπεζα και ο νέος ιδιοκτήτης να πάρει το ακίνητο ελεύθερο βαρών.

  1.  Συμφωνώ απολύτως σε όσα έγραψες begar.Τυχεροί είναι πλέον όσοι δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία…

  2. Να συμπληρώσω το εξής: Η δανειακή σύμβαση που έχω με την τράπεζα για το στεγαστικό μου, είναι από τις καλύτερες, προς όφελος του δανειολήπτη, που υπάρχουν στην αγορά. Και όμως, αναρωτιέμαι αν με συμφέρει πλέον να την τηρήσω.

    Άραγε, άνθρωποι που βρίσκονται στην ίδια θέση με μένα, αλλά έχουν επιτόκια σε euribor και πληρώνουν με 5 ή 6 %, πως θα πρέπει να σκεφτούν;

  3. Εφοσων εχεις εισοδημα για να ζησεις και να πληρωσεις καμια ανακοπη … μπορεις να κανεις σταση πληρωμων και να το τραβηξεις μεχρι Αρειο Παγο το θεμα για μετα 10 χρονια.
    Αν πληρωνες ολα αυτα τα χρονια θα επρεπε να δωσεις 72.000 Ευρω.
    Το βγαζουν στο σφυρι μετα 10 χρονια και δεν βρισκεται κανενας να το χτυπησει γιατι η αντικειμενικη του θα ειναι πολυ μεγαλυτερη της εμπορικης.
    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=130388&catid=3
    Εγω προσωπικα δεν εχω καμια αυταπατη πλεον οτι η Βουλγαροποιηση της οικονομιας μας ειναι γεγονος. Ειναι γεγονος και θα συνεχισει να υπαρχει ως φαινομενο τουλαχιστον για την επομενη 20ετια. Αρα τα ακινητα θα ειναι παμφθηνα στο μελλον (μιλαμε για εμπορικη αξια).
     
    Σου μενει το ακινητο λοιπον συν τα 72 χιλιαρικα για τα παιδια.

    1. Αντε και βρεθηκε ενα κοροιδο και το χτυπησε μετα απο 10 χρονια.
      Με τα 72 χιλιαρικα που θα εχεις πατελονι χτυπας το απο πανω διαμερισμα στο ονομα των παιδιων και αντε γεια.
      Θα τολμουσα να πω οτι θα σου μεινουν και ρεστα απο τα 72 χιλιαρικα στην τσεπη γιατι μετα απο 10 χρονια τα διαμερισματα θα ειναι παμφθηνα.

  4. Και αυτό είναι ρίσκο.
    Όταν οι άνθρωποι έπαιρναν τα δάνεια και τα σπίτια δεν είχαν την παραμικρή υπόνοια πως θα φτάναμε στο σήμερα, έτσι, επειδή τα πράγματα είναι εκτός από περίεργα και “πονηρά” ( κατά τη γνώμη μου ) δεν ξέρεις τι θα γίνει και πως θα είμαστε 20 χρόνια μετά.
    Βρεθήκαμε ξαφνικά ξεκρέμαστοι, χωρίς τη δυνατότητα προγραμματισμού και σχεδιασμού και αποφάσεων. Αυτό που φαίνεται το  λιγότερο κακό σήμερα δεν ξέρεις πως θα σου ξημερώσει αύριο.

    ΥΓ: πολύ ωραία η “ανακαίνηση” begar, πολύ φιλική στο μάτι αλλά νομίζω πως βόλευε όταν φαίνονταν τα τελευταία σχόλια

    1. Ο πιο αξιοπιστος δεικτης αξιων σε μια καπιταλιστικη οικονομια ειναι το χρηματιστηριο.
      Το 2005 που πηρε ο beg το σπιτι ο ΓΔ του ΧΑ ηταν περιπου 6500 μοναδες και σημερα ειναι 618 μοναδες.
      Με λιγα λογια το σπιτι του beg σημερα αξιζει 15000 κατω απο αυτη την οπτικη.
      Το γιατι τα ακινητα συνεχιζουν να ειναι υπερτιμολογημενα εγκειται στο γεγονος οτι αυτοι που τα εχουν καινε λιπος ακομα και δεν τα σκοτωνουν.
      Μολις καει και η τελευταια σταγονα λιπους λογω κρισης και εξοντωτικης φορολογησης τοτε θα εναρμονιστουν και οι τιμες των ακινητων με την υπολοιπη αγορα.
       

      1. Κάπως έτσι το υπολογίζω και εγώ, γι’ αυτό και πιστεύω ότι σε περιπτώσεις σαν τη δική μου, δεν πρέπει να σκας για το ακίνητο.

  5. Το ιδιο εκανα και εγω.Μαλιστα σε 2 ακινητα αξιας οταν τα πηρα το 2005 220000 .μου δωσανε σε στεγαστικα επισκευαστικα 300000 και καμια 200000 καταναλωτικα και καρτες!απο το 2010 εχω κανει παυση πληρωμων.μεχρι στιγμης εχω λαβει διαταγεσ πληρωμης αξιασ 250000 ευρω.οταν ανοιξουν οι πλειστηριασμοι θα στειλω την γυναικα μου να δωσει προσφορα στο ενα εαν αξιζει το κοπο. το αλλο δεν το θελω.επρεπε να εχω κανει παυση απο το 2009 που σταματησανε οι πλειστηριασμοι!θα μπορουσα με τα χρηματα των δοσεων να τα παρω και τα 2 στο μελλον οταν βγουν στο σφυρι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *