Οι Έλληνες αρνούνται να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων

Το 54% των ιδιοκτητών δεν κατέβαλλε τη ληξιπρόθεσμη οφειλή

Ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί με το ειδικό τέλος ακινήτων και την πληρωμή του. Λάθη στους υπολογισμούς του ποσού, «αντάρτικο» από δήμους, δημιουργία ομάδων περιφρούρησης στις γειτονιές από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ώστε να μην κοπεί το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν και το υπουργείο Οικονομικών να έχει σηκώσει τα χέρια, συνθέτουν την εικόνα χάους που επικρατεί αναφορικά με το συγκεκριμένο φοροεισπρακτικό μέτρο. 


Παράλληλα, το 54% των ιδιοκτητών δεν έχουν πληρώσει μέχρι στιγμής το φόρο, ενώ από τις 20 Νοεμβρίου και μετά θα πρέπει να κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν κατέβαλαν το ποσό.


Ενώ η ταλαιπωρία χιλιάδων ιδιοκτητών είναι μεγάλη με λάθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που αφορούν τα τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου ή τις τιμές ζώνης, οι δήμοι που κάνουν αντάρτικο αυξάνονται συνεχώς. Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», ουσιαστικά αδυνατεί να διορθώσει τα λάθη και επισημαίνει ότι θα διορθωθούν, αλλά για το ειδικό τέλος του 2012. 

Μέχρι στιγμής, ανοικτά κατά του μέτρου, έχουν τεθεί οι δήμοι Περιστερίου, Ελληνικού Αργυρούπολης και Σαρωνικού, που προσφέρουν νομική βοήθεια σε όσους δεν πληρώσουν το φόρο. Η Νέα Ιωνία ξεκίνησε το κίνημα «δεν πληρώνω», ενώ ο δήμος Πειραιά προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Σε σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών συζητήθηκαν τα προβλήματα με την είσπραξη των φόρων στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και αποφασίστηκε ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ως έχει το λογαριασμό και στη συνέχεια θα καταθέσουν τα χαρτιά προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη και να γίνει ο συμψηφισμός με τους λογαριασμούς του 2012. Παράλληλα, θα αποστείλει στη ΔΕΗ τις σωστές τιμές ζώνης, ώστε να εκδοθούν και σωστοί λογαριασμοί για την επόμενη χρονιά. Ανησυχητικά είναι, πάντως, τα στοιχεία για τον αριθμό όσων πλήρωσαν μέχρι σήμερα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, μαζί με το τέλος ακινήτων.

Οι ασάφειες και τα λάθη στον υπολογισμό, αλλά και οι προτροπές από δημάρχους να μην πληρώσουν το φόρο έχει παγώσει την καταβολή των ποσών, απειλώντας και τα προϋπολογιζόμενα έσοδα του κράτους. Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όσους δεν έχουν εξοφλήσει το λογαριασμό της ΔΕΗ αφού από τις 20 Νοεμβρίου και μετά λήγει η προθεσμία των 40 ημερών για την πληρωμή των πρώτων λογαριασμών με ενσωματωμένο το ειδικό τέλος, που εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ στις 10 Οκτωβρίου. 


Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει εκδώσει πάνω από 3,1 εκατ. λογαριασμούς με το ειδικό τέλος, που αφορούν σε συνολικό ποσό της τάξης των 687 εκατ. ευρώ. Από τις πρώτες παρτίδες, των 251.000 λογαριασμών που ταχυδρομήθηκαν στις 10 και 11 Οκτωβρίου, το 54%, που αφορά σε τέλος συνολικής αξίας 27 εκατ. ευρώ, δεν έχει εξοφληθεί, παρότι έχει παρέλθει η προθεσμία που δίνει η ΔΕΗ για την πληρωμή του λογαριασμού.

Ο νόμος, όμως, για το τέλος ακινήτων δίνει περιθώριο 40 ημερών για να αρχίσουν οι διακοπές ρεύματος, οπότε η ΔΕΗ εκτιμά ότι αρκετοί καταναλωτές θα σπεύσουν τις επόμενες ημέρες να εξοφλήσουν. Άλλωστε και τους κανονικούς λογαριασμούς δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές που τους εξοφλούσαν την ημέρα της λήξης ή και με κάποια καθυστέρηση.


Ταυτόχρονα, εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στις χρεώσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, πολλές χιλιάδες ιδιοκτητών διαμαρτύρονται για διογκωμένες χρεώσεις, που προκύπτουν από λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης, λανθασμένους συντελεστές παλαιότητας, πλασματικά τετραγωνικά μέτρα κλπ. Η ΔΕΗ από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι, βάσει του νόμου, οι υπολογισμοί γίνονται με τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της στις 17 Σεπτεμβρίου και τα οποία έχουν δοθεί από τους Δήμους. Οι όποιες ενστάσεις θα πρέπει να κατατεθούν στην εφορία, αφού εξοφληθεί ο λογαριασμός και από εκεί και πέρα αν η εφορία τις εγκρίνει και ενημερώσει αναλόγως τη ΔΕΗ, τότε θα συμψηφιστούν με το ειδικό τέλος του 2012. 


Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις κατά του μέτρου και οι δηλώσεις και οι προτροπές από διάφορους φορείς, μεταξύ των οποίων και πολλοί δήμοι, που καλούν τους πολίτες να μην το πληρώσουν. Το θέμα του τέλους ακινήτων συζητήθηκε χθες μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με άλλους δημάρχους να αναζητούν τρόπους ανάδρασης κι άλλους να δηλώνουν υπέρμαχοι του κινήματος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης δήλωσε: «Δεν έχουμε θεσμικό ρόλο να προτρέπουμε τον κόσμο να μην πληρώνει. Το υπουργείο επέβαλε το τέλος, δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με το κίνημα “Δεν πληρώνω”, ούτε να πούμε σε κάποιον ότι αν δεν πληρώσει, αναλαμβάνω να σε υποστηρίξω. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Και εμείς εισπράττουμε τέλη. Δεν μπορούμε να ανοίγουμε κερκόπορτες που θα γυρίσουν μπούμερανγκ». Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι θα πρέπει να πληρωθεί το τέλος και τα λάθη θα διορθωθούν το 2012, οπότε θα γίνουν συμψηφισμοί.

www.greekmoney.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *