Περί δικαστικής απόφασης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων ασφαλείας.

γράφει o Begar

Από την Κυριακή, που διέρρευσαν πληροφορίες, σχετικά με την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που αφορά τις μειώσεις αποδοχών των «ενστόλων», παρατηρείται μια τρελή παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα να στρέφεται ο υπόλοιπος κόσμος εναντίον των «προνομιούχων ενστόλων».

Θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα, για να μην υπάρχουν λανθασμένες εντυπώσεις. Όλα τα ποσά που θα αναφέρω παρακάτω, είναι τα συνολικά καθαρά στο χέρι και όχι τα μικτά, που αναφέρουν οι πολιτικάντηδες στην τηλεόραση, ώστε να έχετε την πραγματική εικόνα.

1. Προς στιγμή δεν υπάρχει απόφαση, αλλά μόνο φήμες και διαρροές.

2. Αν οι φήμες, που μεταδίδονται από τους δημοσιογράφους, είναι σωστές, τότε μιλάμε για μια αναδρομική επιστροφή, σε επίπεδο μέσου στελέχους, περίπου 1200-1300 ευρώ στο χέρι (αποδοχές 18 μηνών). Επίσης μια μηνιαία αύξηση περίπου 90-100 ευρώ. 

3.  Για να γίνω πιο αντιληπτός: Αντισυνταγματάρχης εν ενεργεία, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, παντρεμένος με δύο παιδιά και 29 χρόνια υπηρεσίας, θα έπρεπε να πληρώνεται με τιμές προ μνημονίων, περίπου 2400 ευρώ το μήνα. Με τα μέτρα που λήφθηκαν την τελευταία τριετία, παίρνει περίπου 1600 ευρώ. Δηλαδή έχει μια απώλεια 800 ευρώ. Αν η φημολογία περί της δικαστικής απόφασης επιβεβαιωθεί και εφαρμοστεί, τότε θα πάρει πίσω περίπου 100 ευρώ μηνιαίως.

4. Σε προσωπικό επίπεδο, από 1800 ευρώ μηνιαία σύνταξη, με τούτα και με κείνα έφτασα να παίρνω 1070 ευρώ. Και τώρα, με την απόφαση αυτή, πιθανολογώ να πάρω πίσω 80 ευρώ το μήνα.

Το αν θα έπρεπε τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων να πληρώνονται λιγότερο ή περισσότερο από τα παραπάνω ποσά, είναι μια άλλη συζήτηση και δεν θα γίνει εδώ.

Οι μόνιμοι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας, ξέρετε ότι δεν συνηθίζω να λέω ψέμματα και δεν έχω και κανένα λόγο να το κάνω. Απλά έχω θυμώσει αφάνταστα, διότι χθες που βγήκα μια βόλτα στην αγορά, όλοι οι γνωστοί μου με αντιμετώπισαν λες και κάποιος θα μου επιστρέψει εκατομμύρια.

Πάμε τώρα να κάνουμε και μια χρήσιμη πολιτική ανάλυση, σχετική με το όλο θέμα.

Συζητώντας το θέμα με συναδέλφους, με βάση το ερώτημα «γιατί τώρα ξαφνικά η απόφαση;», η πιο λογική άποψη που άκουσα είναι η εξής:

  • Οι πολιτικοί, ανέκαθεν, θεωρούσαν ότι οι στρατιωτικοί ανήκουν ιδεολογικά στο χώρο της λεγόμενης δεξιάς. (λάθος κατά την ταπεινή μου άποψη).
  • Βλέποντας οι κυβερνώντες τα ποσοστά που θα λάβουν στις επερχόμενες εκλογές, τα οποία μοιάζουν με τα ποσοστά νικοτίνης στα τσιγάρα, σπεύδουν να «γλύψουν» τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους.
  • Αν τους δώσουν έτσι απλά λεφτά, θα πυροδοτήσουν αντιδράσεις από τις λοιπές κοινωνικές ομάδες, αλλά αν υπάρχει μια δικαστική απόφαση, θα πουν «δεν φταίμε εμείς αλλά η ανεξάρτητη (χα χα χα) δικαιοσύνη».
  • Προωθούν λοιπόν μια «στημένη απόφαση» μέσα στον Ιανουάριο, η οποία θα δείτε να καθαρογράφεται με απίστευτη ταχύτητα μέσα στο Φεβρουάριο, να εφαρμόζεται σε λογιστικό επίπεδο από τους αρμόδιους υπουργούς μέσα στο Μάρτιο και οι δικαιούχοι να παίρνουν τα λεφτά (κυρίως την αναδρομική επιστροφή) στα χέρια τους μέσα στον Απρίλιο. Και εντελώς συμπτωματικά, αμέσως ακολουθούν εκλογέςΜένει λοιπόν να δούμε, αν ισχύσει η παραπάνω εκτίμηση, να δούμε αν θα πουλήσουν την ψήφο τους οι «ένστολοι» για λίγα αργύρια, που δεν το βλέπω να συμβαίνει σε καμία περίπτωση.

Και για όσους έχουν αμφιβολίες, θα σας πω το εξής: Το 1993, τότε που ο Σαμαράς έριξε το Μητσοτάκη, ο στρατός ήταν επιφυλακή κατά το Σαββατοκύριακο των εκλογών. Το Σάββατο, παραμονή εκλογών, βγήκε διαταγάρα, σύμφωνα με την οποία πλήρωσαν όλους του ένστολους ένα έξτρα ποσό ( το οποίο αντιστοιχούσε στο 25% ενός μηνιάτικου), ως υπερωριακή δήθεν αμοιβή (εκτός έδρας). Μάλιστα μας ανάγκασαν να κάνουμε έκτακτα δρομολόγια και να μεταφέρουμε ακόμα και από απομακρυσμένα φυλάκια κόσμο, στις έδρες των μονάδων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας, ο οποίος θα πληρωθεί κατά λάθος τη Δευτέρα, δηλ. μετά τις εκλογές. Οι διοικήσεις των Μονάδων υποχρεώθηκαν, μέχρι τις 13:00 του Σαββάτου να αναφέρουν εγγράφως, ότι όλοι πληρώθηκαν. Προσωπικά, εισέπραξα και ένα «μαρσάρισμα» από το διοικητή μου, διότι 3 στελέχη μου άργησαν και πληρώθηκαν οριακά.

Δεν ξέρω τι μπορεί να συνέβει με άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά εκτιμώ ότι θα εκτυλίχθηκαν αντίστοιχες σκηνές απείρου κάλλους. Φυσικά ο Μητσοτάκης έχασε τις εκλογές πανηγυρικά, αφού ο οποιοσδήποτε που διαθέτει στοιχειώδη νοημοσύνη, δεν ξεγελιέται από τέτοιες πρακτικές.

Επειδή λοιπόν, οι πολιτικοί μας, θεωρούν ότι ο λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου, αλλά μάλλον οι ίδιοι δεν αλλάζουν νοοτροπία, εκτιμώ ότι πάνε να κινηθούν και τώρα με τον ίδιο τρόπο.

www.daneiakartes.info

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *