Προς μείωση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα από το υπουργείο Οικονομικών

Ένα βήμα πριν τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, η οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να συνδυαστεί και με τη μείωση των συντελεστών στη μεταβίβαση κατοικίας βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, «πλέον είναι αναγκαία η μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές όπου οι αγοραπωλησίες γίνονται ακόμα και κάτω απ’ αυτό το όριο».

Στο υπουργείο Οικονομικών η επιτροπή που έχει συσταθεί έχει διαπιστώσει ότι στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος, ακόμα και στις πλέον ακριβές (Μαρούσι, Χαλάνδρι, Κηφισιά) σπάνια πλέον γίνεται πώληση ακινήτου στην αντικειμενική του άξια. Οι περισσότερες μεταβιβάσεις γίνονται κάτω από την άξια που έχει προσδιορίσει η εφορία.

Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει ότι στο τέταρτο τριμηνο του 2012, οι τιμές των ακινήτων 5ετίας υποχώρησαν κατά 15% και των νεόδμητων κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

Επιπρόσθετα, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να μειώσουν και τον φόρο στους συντελεστές  μεταβίβασης που σήμερα ανέρχεται στο 8 % για την άξια του ακινήτου έως τις 20.000 ευρώ και στο 10% για την υπερβάλλουσα  άξια. Έτσι εκτιμάται ότι ο χαμηλός συντελεστής μπορεί να μειωθεί στο 4% και ο υψηλός στο 6%.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5% , στην Πορτογαλία 1 έως 6% , στην Νορβηγία 2,5% κοκ.

www.newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *