Πρόστιμο 500 ευρώ για όσους έχουν ανασφάλιστα οχήματα

Το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει ηλεκτρονικό έλεγχο προκειμένου να εντοπιστούν όσοι οδηγούν ανασφάλιστα οχήματα .Αυτό προβλέπεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή στη Βουλή και το οποίο προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους έχουν ανασφάλιστα οχήματα.

Αναλυτικά σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος που δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη θα επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:

– Χρηματικό πρόστιμο ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. ,Θα βεβαιώνεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου.

– Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για δέκα ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.

– Αν εμπλακεί σε ατύχημα προβλέπεται η επί τόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και αν είναι υπότροπος η αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 3 χρόνια.

– Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.

 

9 σχόλια σχετικά με το “Πρόστιμο 500 ευρώ για όσους έχουν ανασφάλιστα οχήματα”

  1. Μηπως γνωρίζει κανείς , αν όχημα( Μια μοτο 400 κυβ.) το οποίο έχει κατασχεθεί από την εφορία λογω οφειλών , συνεχίζει να έχει ο κάτοχος την υποχρέωση να το ασφαλίσει ; Με ρώτησε ένας  άνεργος και ταπί και δεν ήξερα να του απαντήσω.Τη μοτο πάντως την κυκλοφορεί  πέρα δώθε γιατί ψάχνει για δουλειά.Σε τέτοιους καιρούς καλό είναι να ξέρει κανεις όταν έρθει η σειρά μας . 

    1. Νομικά, ποιος είναι θεωρείται ιδιοκτήτης ενός κατασχεμένου οχήματος; Αυτός και έχει την υποχρέωση.

       

    2. Μηπως  του την εχει δεσμευσει η εφορια και οχι κατασχει;
      Αν του την ειχε κατασχει λογικα δεν θα ηταν στη κατοχη του. Παντως αν η αδεια κυκλοφοριας ειναι στο ονομα του και συνεχιζει να την κυκλοφορει ειναι υποχρεωμενος και να την εχει ασφαλισμενη ασχετως αν καποιος εχει παρακρατησει την κυριοτητα ή την εχει δεσμευσει.

      1. Κατάλαβα . Προς στιγμήν μπερδευτηκα .Ευχαριστώ σας.  🙂
         
        Καρτέσιος . Απο τους αγαπημένους μου :
        ΨΟΦΟΣ !
        “…Θα το παλέψω να είμαι συγκρατημένος και να μη βρίζω. Όπως σας έχω πει, ακούω διάφορα τοπικά ραδιόφωνα από το διαδίκτυο, γιατί αυτά που μπορεί να μάθει κάποιος από τέτοιους σταθμούς, δύσκολα έως καθόλου θα τα ακούσει ακόμη και στο πλέον «ανεξάρτητο» ραδιόφωνο του κέντρου που σιτίζεται από διαφημίσεις τραπεζών…”
        “…Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μας πετάνε ένα «ισόβια ο Παπαγεωργόπουλος» σαν τροφή σε καθυστερημένους τηλεμαλάκες. Ρε έβγαλε ένα σκασμό λεφτά ο φτερωτός και σε 6-7 χρόνια το πολύ θα είναι έξω. Ποιος ελεύθερος εργαζόμενος βγάζει 51 εκατομμύρια ευρώ σε 6 χρόνια; Βάλτε κι εμάς φυλακή για 6 χρόνια κι ύστερα δώστε μας  51 εκατομμύρια. Μια χαρά είναι. Άντε ρε σιχαμένοι. Κύκλωμα. Τοκογλύφοι. Κλέφτες. Απατεώνες. Ψόφος ρε. Μόνο ψόφος!”
        Του Καρτέσιου.
        http://tvxs.gr/news/blogάροντας/ψόφος
         

  2. Από αυτήν εδώ τη στήλη έχω πολλάκις αναφερθή στα τεράστια νομικά κενά της ανάλογης απόπειρας καθώς η μή ηλεκτρονική καταγραφή σε μητρώο ΙΔΙΩΤΩΝ τρακατζήδων ασφαλιστάδων άνευ αποθεματικών και μηδενικών υπηρεσίων προσκρούει στη συνταγματική επιταγή “ΕΝΟΧΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, κοινώς ΑΘΩΟΣ ΜΕΧΡΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ ΠΑΣΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ…” και ασφαλώς στο θολό τοπίο διαχείρισης προσωπικών δεδομένων. Ασφαλώς, ΝΟΜΙΚΑ και πιστέψτε με έχω μιλήσει με κορυφές των δύο δικλ. συλλόγων, ήτοι Αθηνών – Πειραιώς, δεν τεκμαίρεται επ ουδενί η χρήση ΙΧΕ μόνο καο μόνο επειδή αυτό έχει καταβάλει τέλη. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ (επ αυτοφόρω που λέμε) η παράβαση ειδάλως ο πρώτος που θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια θα κερδίσει την προσφυγή του πανηγυρικά αλλά θα έχει και έννομο συμφέρον να στραφεί κατά του Δημοσίου (ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΥ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΟΡΑΚΩΝ) για αυθαίρετη κατηγορία του κ.λπ.

    1. Δεν ισχύει αυτό επειδή το κράτος θα μπορεί να αποδείξει ότι ο ενδιαφερόμενος ήταν ανασφάλιστος όταν διαπιστώθηκε η παράβαση ή ο ενδιαφερόμενος δε θα μπορέσει να αποδείξει ότι ήταν ασφαλισμένος. Το ίδιο εφαρμόζετε σε πολλές χώρες του εξωτερικού και σε κάποιες από αυτές υπάρχει και σύλληψη του κατόχου στο σπίτι του όταν διαπιστωθεί ότι κατέχει ανασφάλιστο όχημα. Η διαφορά είναι ότι εκεί υπάρχει παιδεία ενώ εδώ την έχουν εξαφανίσει. Επίσης υπάρχουν σχετικές κοινωνικές παροχές που εδώ είναι ανύπαρκτες. Θεωρώ το μέτρο καλό αλλά έρχεται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Δε γίνονται όλα από τη μια στιγμή στην άλλη ούτε μπορούν να γίνουν όλα όσα έχουν σχέση με είσπραξη. Χρειάζεται και η παροχή.

      1. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠ ΑΥΤΟΦΟΡΟ ΔΕΝ ΤΕΚΜΑΙΡΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ. ΟΧΗΜΑ ΑΦΗΜΕΝΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ (ΟΧΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ή ΔΗΜΟΣΙΟ) ΔΕΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΚΟΜΙΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ, ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ (βλ. ΝΟΠΟ περί SORN όπως ισχύει στο UK) ΟΤΙ ΤΕΚΜΑΙΡΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ!

        1. Σιγά το πρόβλημα. Ψηφίζουν αστραπιαία μια νύχτα τη σχετική διάταξη και πληρώνεις σαν κύριος.

  3. ΚΑΙ 5,000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΜΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ… ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ!
     

    Την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων για φυσικές καταστροφές εξετάζει το υπουργείο οικονομικών που για το θέμα αυτό έχει συστήσει ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
     
    Σύμφωνα με την Καθημερινή, αν ισχύσει η πρόταση οι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με ακόμη ένα πόσο, που υπολογίζεται περίπου στα 100 με 150 ευρώ ετησίως. 
     
    Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διαθέτουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για κάθε πράξη που θα αφορά το ακίνητο. 
     
    Το μοντέλο που προκρίνεται αφορά στη σύσταση Ταμείου που προτείνεται να λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο θα εποπτεύεται από το κράτος, αλλά τη διαχείρισή του θα έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. 
     
    Σημειώνεται ότι το ποσοστό των ακινήτων στη χώρα που διαθέτουν σήμερα ασφαλιστική κάλυψη για σεισμό δεν ξεπερνά το 15%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *