Το σχήμα Εθνικής-Eurobank οδεύει προς κρατικοποίηση

Η συμμετοχή ή μη στην επαναγορά του ελληνικού χρέους θα κρίνει πολλά για το ελληνικό banking.
Θα κρίνει αν οι ελληνικές τράπεζες παραμείνουν ιδιωτικές ή αν θα κρατικοποιηθούν.
Ειδικά το σχήμα Εθνικής – Eurobank βρίσκεται στην δυσμενέστερη θέση καθώς η μεν Εθνική κατέχει 4,45 δις ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας και η Eurobank 2,41 δις ευρώ ονομαστικής αξίας.

Δηλαδή το νέο σχήμα διαθέτει 6,86 δις ευρώ σχεδόν το 45% των ομολόγων των τραπεζών.
Τα 6,86 δις ευρώ με βάση τους όρους επαναγοράς θα μπορούσαν να πωληθούν 2,26 δις ευρώ ενώ είχαν εγγραφεί στα 1,3 δις ευρώ.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν καθίσταται σαφές ότι το νέο σχήμα Εθνικής – Eurobank θα είχε ένα πρόσθετο κεφαλαιακό όφελος 1 δις ευρώ σε σχέση με τις αναπροσαρμοσμένες τιμές κτήσης.

Οι 2 τράπεζες διαθέτουν μετά την αφαίρεση των αναβαλλόμενων φόρων αρνητική καθαρή θέση 2 δις ευρώ.
Αφαιρώντας και το 1 δις ευρώ από την θεωρητική πώληση των ομολόγων αποδεικνύεται ότι το σχήμα Εθνικής- Eurobank συνεχίζει να έχει αρνητική καθαρή θέση.

Με αντικειμενικούς όρους η συμμετοχή της νέας Εθνικής στην επαναγορά χωρίς ισχυρά ανταλλάγματα θα ήταν καταστροφική εξέλιξη καθώς η τράπεζα θα αποτιμηθεί με αρνητική καθαρή θέση που αυτό σημαίνει υπερτιμημένη με βάση την σχέση P/BV.
Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στην αμκ των 9,5 δις ευρώ δεν είναι δεδομένη ενώ περίπου απίθανο είναι να συμμετάσχουν τα περισσότερα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η Εθνική λοιπόν βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο κρατικοποίησης.

Η κρατικοποίηση δεν θα αλλάξει το προφίλ λειτουργίας της τράπεζας αλλά θα αποδείξει στην επενδυτική κοινότητα την αναξιοπιστία του ελληνικού banking.

www.bankingnews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Το σχήμα Εθνικής-Eurobank οδεύει προς κρατικοποίηση”

  1. Για να μην αρχισουμε να παραθετουμε αρθρα του παρελθοντος που αναφερονται σε 60 δις ομολογων τα οποια κατεχουν οι τραπεζες ξαναλεω το εξης.
    Δεν μας εχουν πει ακομα ποιοι ειναι οι δανειστες μας, ποσα ομολογα κραταει ο καθενας, ποτε ληγουν, τι επιτοκιο εχει εφαρμοστει.
    Αντιθετως, μας λενε με υφος αυστηρου δασκαλου προς κακο μαθητη οτι πρεπει να πληρωσουμε χαρατσια, να πουλησουμε κρατικη περιουσια, να ανεχθουμε μειωσεις μισθων, απανθρωπη φορολογια  κλπ.
    Τα “αντιμνημονιακα” κομματα της Βουλης μιλανε για Εθνος, Πατριδα, εξεγερση … και δεν ελεγχουν στο ελαχιστο τους κρατουντες ζητωντας τη λιστα των ομολογων που πρεπει να πληρωσουμε.
    Δεν ειναι δυνατον η χωρα να ψυχοραγει λογω χρεους, ο συγκεκριμενος αρθρογραφος να υπονοει οτι το χρεος που κατεχουν οι τραπεζες δεν υπερβαινει τα 15 δις ενω αλλοι αρθρογραφοι να μιλανε για 60 δις, 
     
    Προσωπικα αν δεν δω στοιχεια διαφανειας του χρεους δεν πιστευω τιποτα.
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *