Τράπεζες: Το Plan B των Γάλλων στην Ελλάδα

Στην υλοποίηση plan B, για τις τράπεζες που διατηρούν στην Ελλάδα, προχωρούν οι γαλλικοί όμιλοι Credit Agricole και Societe Generale, διακόπτοντας την παροχή ρευστότητας προς τις θυγατρικές τους και ξεκινώντας συζητήσεις για την πώληση ή την συγχώνευσή τους με εγχώριες τράπεζες.

Η Credit Agricole επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με εγχώριους τραπεζικούς ομίλους καθώς και με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, εξετάζοντας προσεχτικά όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Σημειώνει πάντως ότι οι συζητήσεις δεν βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κατά το οποίο μπορούν να ληφθούν αποφάσεις.

Το πρώιμο στάδιο των συζητήσεων επιβεβαίωσε και η Εθνική Τράπεζα η οποία παραδέχθηκε ότι υπήρξαν συζητήσεις, με τη διοίκηση της Credit Agricole, αναφορικά με τις δυνατότητες μελλοντικών στρατηγικών συμμαχιών. Όπως έγραψε το Euro2day, αντίστοιχες συζητήσεις με την Credit Agricole είχαν και οι Alpha Bank και EFG Eurobank, που επίσης βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Η διαδικασία διερεύνησης της δυνατότητας πώλησης ή συγχώνευσης της Εμπορικής Τράπεζας ξεκίνησε από την Credit Agricole, προ μερικών μηνών. Οι Γάλλοι πόνταραν ότι οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα είχαν προσδιορισθεί, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, και θα υπήρχαν, έτσι, οι απαραίτητες συνθήκες για την ευόδωση μιας επιχειρηματικής συμφωνίας.

Η καθυστέρηση στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης εκτροχίασε τον σχεδιασμό της CASA, τόσο γιατί οι εγχώριες τράπεζες, που ενδιαφέρθηκαν, δεν είχαν τα απαραίτητα κεφάλαια να υποβάλουν προσφορές αγοράς της Εμπορικής, όσο και επειδή, ελλείψει των οριστικών όρων διενέργειας των αυξήσεων κεφαλαίου, δεν είναι δυνατόν να κλείσει συμφωνία συγχώνευσης.

Άλλωστε, αυτή τη στιγμή λόγω μη προσδιορισμού των όρων ανακεφαλαιοποίησης το Τ.Χ.Σ. δύσκολα μπορεί να ανάψει πράσινο φως. Ακόμη και αν η Credit Agricole καλύψει πριν ή μετά τη συζητούμενη συγχώνευση τις κεφαλαιακές ανάγκες της Εμπορικής Τράπεζας.

Οι συζητήσεις λαμβάνουν, ως εκ τούτου, αναγκαστικά παράταση και αναμένεται να τρέξουν γρήγορα, μετά τον προσδιορισμό των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο χρόνος για τις εθελοντικές ή αναγκαστικές συγχωνεύσεις θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα από τον Δεκαπενταύγουστο και έπειτα.

Το ενδιαφέρον για την αγορά είναι το τι οδηγεί τους γαλλικούς ομίλους να επιδιώκουν την άμεση μείωση της έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία.

Η δημόσια στάση των δύο γαλλικών ομίλων, απέναντι στην Ελλάδα, από δύο «ΔΕΝ». Credit Agricole και Societe Generale ΔΕΝ επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και ΔΕΝ θέλουν να αυξήσουν περαιτέρω την έκθεσή τους.

Τα παραπάνω ΔΕΝ ορίζουν το πλαίσιο των συζητήσεων, που διεξήχθησαν και διεξάγονται με διοικήσεις εγχώριων τραπεζών. Κύκλοι της Εμπορικής διευκρινίζουν ότι η τράπεζα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με άλλα πιστωτικά ιδρύματα επιλέγοντας να συμμετάσχει ενεργά στον κύκλο των αναπόφευκτων αλλαγών και ανασχηματισμού του εγχώριου τραπεζικού τομέα (η Εμπορική επιλέγει να είναι κομμάτι του μέλλοντος), σημειώνουν, προσθέτοντας ότι η ευελιξία και προβλεπτικότητα αποτελούν στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της διοίκησης.

Τι γυρεύουν οι Γάλλοι στο…παζάρι των συγχωνεύσεων

Οι Γάλλοι φαίνεται ότι συζητούν την συγχώνευση των θυγατρικών τους με κάποιες από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, γιατί ο μετοχικός τους κίνδυνος θα περιορισθεί, αφού θα κατέχουν πλέον μειοψηφικό ποσοστό σε μια μεγαλύτερη τράπεζα και επομένως δεν θα ενοποιούν.

Μια συμφωνία συγχώνευσης, με τις ρήτρες που θα την συνοδεύουν, παρέχει τόσο στην SocGen όσο και στην Credit Agricole την ευχέρεια να αποφασίσουν σε δεύτερο χρόνο αν θα αποεπενδυθούν από την Ελλάδα ή αν θα ενισχύσουν την παρουσία τους, σε συνδυασμό πάντα με τις συνθήκες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

…και τι ζητούν οι Έλληνες τραπεζίτες

Οι Έλληνες τραπεζίτες, με τη σειρά τους, συζητούν το ενδεχόμενο συγχώνευσης με θυγατρικές των γαλλικών τραπεζών, θέτοντας δύο βασικές προυποθέσεις: την εξασφάλιση χρηματοδότησης για το άνοιγμα χορηγήσεων καταθέσεων και τη συμμετοχή των Γάλλων στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου στο βαθμό που πρέπει να ενισχύσουν κεφαλαιακά τις τράπεζες τους προκειμένου να έχουν Core Tier I 10% τον Ιούλιο του 2013.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξασφαλίζεται ευκολότερα ο στόχος της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση, και κυρίως εξασφαλίζονται οι απαραίτητες συνέργειες σε επίπεδο funding cost.

Εναλλακτικά έχουν συζητηθεί και σχήματα συγχώνευσης με ανταλλαγή πρακτικά ποσοστών σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Να εξαγοράσει δηλαδή η εγχώρια τράπεζα την εδώ θυγατρική γαλλικού ομίλου και αυτός με τη σειρά του να εξαγοράσει ποσοστό σε θυγατρικές της ελληνικής τράπεζας στα Βαλκάνια, διασφαλίζοντας παράλληλα και ροή χρηματοδότησης.

Το καυτό ερώτημα είναι αν οι Γάλλοι δεχθούν να ανοίξουν και πάλι την κάνουλα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα που με κόπο κατάφεραν να μειώσουν. Οι ίδιοι άλλωστε υπολογίζουν ως «κέρδος» από μια ενδεχόμενη συγχώνευση των εν Ελλάδι θυγατρικών τους το γεγονός ότι δεν θα χρειάζεται να τη χρηματοδοτούν μια και θα υπάρχει πέραν του ELA και η πρόσβαση στην ΕΚΤ.

Για τις εγχώριες τράπεζες η εξασφάλιση φθηνής χρηματοδότησης αποτελεί κλειδί για την έξοδο από την κρίση. Παρά τη σημαντική εκροή στις τράπεζες παραμένουν καταθέσεις 160 δις ευρώ και κάθε μείωση των επιτοκίων κατά 1% οδηγεί σε εξοικονόμηση ετησίως 1,6 δισ. ευρώ.

Η βήμα –βήμα μείωση της έκθεσης των Γάλλων στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι προ μερικών ημερών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας ενέκρινε την μεταβίβαση στην Credit Agricole των θυγατρικών της στα Βαλκάνια. Έτσι, οι Emporiki Bank Romania S.A, Emporiki Bank Bulgaria EAD και Emporiki Bank Albania S.A, περνούν υπό τον άμεσο έλεγχο της Credit Agricole.

Πρόκειται για κίνηση που συνεισέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ελάχιστα στο μέτωπο της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εμπορικής, μια και επρόκειτο για καθαρή ενδοομιλική συναλλαγή, αλλά έδωσε το στίγμα για τις προθέσεις της Credit Agrigole.

Με την μεταβίβαση η Credit Agricole απέκτησε τον απευθείας έλεγχο των δραστηριοτήτων σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία, κρατώντας κάτω από την Εμπορική Τράπεζα μόνο την παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η Εμπορική εξασφάλισε πρόσβαση στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή φρέσκου χρήματος από την μητρική της και να μειωθεί περαιτέρω η άντληση ρευστότητας από την C. A.

Πρόσβαση στον ELA έχει αποκτήσει πλέον και η Γενική Τράπεζα, θυγατρική της Societe Generale. Στην περίπτωση, όμως, της Γενικής οι Γάλλοι βρήκαν έναν πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο για να μειώσουν και εν τέλει να εξαλείψουν τον κίνδυνο από την χρηματοδότηση του καθαρού ανοίγματος ρευστότητας της θυγατρικής τους.

Όπως έγραψε το Euro2day το Διοικητικό Συμβούλιο της Γενικής Τράπεζας ενέκρινε συμφωνία πώλησης δανείων της στην μητρική της Societe Generale. Βάσει της συμφωνίας, η Γενική θα μπορεί- από καιρό σε καιρό- να πουλά στην SocGen ομολογιακά ή άλλα δάνεια, που έχει χορηγήσει σε ελληνικές επιχειρήσεις, σε τιμή ίση προς τη λογιστική τους αξία.

Η πρώτη σύμβαση μεταξύ Γενικής και Societe Generale, υπογράφηκε στις 22 Μαίου και η SocGen αγόρασε από την εν Ελλάδι θυγατρική της πέντε ομολογιακά δάνεια, έναντι συνολικού τιμήματος 202,8 εκατ. ευρώ. Η SocGen επέλεξε να χρηματοδοτεί το funding gap της Γενικής αγοράζοντας δάνεια της θυγατρικής της.

Με τον τρόπο ,η SocGen μειώνει τον κίνδυνο να βρεθεί με τον…Μουτζούρη απαιτήσεων, στην περίπτωση που συμβεί «ατύχημα» στη χώρα και στις τράπεζες καθώς πλέον έχει πάνω της μόνο το μετοχικό κίνδυνο.

[sc:Πηγή id=”http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/709988/Article.aspx” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *