Τραπεζίτες: μικρή σημασία έχει πια το πιστωτικό γεγονός

Τo μεγάλο διακύβευμα δεν είναι τόσο η επιτυχία του PSI όσο το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός. Αυτό θα προκύψει επειδή τα hedge funds που κατέχουν τα 30-40 δισ. του χρέους που βαίνει προς αναδιάρθρωση δεν θα συμφωνήσουν με τους όρους ανταλλαγής των ομολόγων, προϋπόθεση που καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς το ΔΝΤ επιβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο να ζητήσει ένα ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο ύψους περί το 2%.

Οι Ελληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι το πιστωτικό γεγονός -credit event- μικρή σημασία θα έχει για την ελληνική οικονομία. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι εκτιμήσεις Ελληνα τραπεζίτη που ηγείται μεγάλου διεθνούς οίκου. Οι απόψεις αυτές θεωρούν ότι από τη στιγμή που η χώρα είναι και θα είναι εκτός αγορών μέχρι το 2020 δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι πέραν από ένα πλήγμα με τη βούλα πια στο αξιόχρεό της που έχει ήδη συντελεστεί. Εξάλλου η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα επανακεφαλαιοποιηθούν με ένα μεγαλύτερο ποσόν αν το «κούρεμα» φτάσει σε παρούσες αξίες το 80%.

Από την άλλη πλευρά, οικονομικοί παράγοντες και κορυφαίοι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι αυτό θα ήταν προτιμότερο να αποφευχθεί γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δυσχέρειες όσον αφορά στη διενέργεια και διεκπεραίωση των συναλλαγών, αλλά και σε παιχνίδια που κάποιοι επιτήδειοι θα παίξουν.

Το αν θα γίνει πιστωτικό γεγονός θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της ISDA. Ομως, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, μια τέτοια εξέλιξη δεν επηρεάζει κατ’ ουσία ούτε τις ελληνικές ούτε τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτό όμως θα αποφέρει κέρδη στα funds εκείνα που έχουν αγοράσει τα CDS και επιδιώκουν πάση θυσία να κοντράρουν το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα δημοσιεύματα εξάλλου αμερικανικών εφημερίδων, όπως της «Wall Street», ήταν ιδιαίτερα επιθετικά, δείχνοντας την αδιαλλαξία των hedge funds σε σχέση με την άρνηση συναίνεσης για τις προτάσεις του PSI. Ανάλυση της UBS κατά τη διάρκεια της εβδομάδας διέβλεψε τη δραστηριοποίηση ρητρών των λεγόμενων Collective Action Clauses κατόπιν συγκατάβασης στις διαπραγματεύσεις μιας αρχικής πλειοψηφίας των ομολογιούχων, που θα υποχρεώσει τελικά όλους να συμμετάσχουν στο PSI. Κατά τον οίκο κάτι τέτοιο δεν θα οδηγούσε τελικά σε πιστωτικό γεγονός γιατί το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να αλλάξει τις δανειακές συμβάσεις των ομολογιούχων από τη στιγμή που το 94% αυτών ανήκε στο ελληνικό δίκαιο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει εκπρόσωπος μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας που παρακολουθεί την ελληνική οικονομία και έχει συμφέροντα στην Ελλάδα, «Μέρκελ και τρόικα είναι στην παρούσα φάση έξαλλοι με τη μηδενική πρόοδο που έχει η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου στην Ελλάδα».

Τα σενάρια που κυκλοφορούν πάντως είναι πολλά και περιλαμβάνουν ακόμα και τη μείωση των επιτοκίων στις διακρατικές συμμετοχές (τρόικα) για να εξασφαλιστεί το όφελος των 100 δισ. περικοπής του χρέους σε συνδυασμό με τις ελληνικές τράπεζες, αλλά ακόμα και την ΕΚΤ, αν ξένες τράπεζες και funds αρνηθούν τελικά να συμμετάσχουν. Αν το επιτόκιο χαμηλώσει πολύ, τότε σε παρούσες αξίες το «κούρεμα» μπορεί να φτάσει και το 80%, με αποτέλεσμα η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να απαιτήσει πρόσθετα κονδύλια.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *