Οδηγίες προς Απελπισμένους Δανειολήπτες

Τελευταία ενημέρωση την 30 Μάι 2012 — 10:03

Προσοχή: το άρθρο είναι παλιό και έχουν αλλάξει ορισμένα δεδομένα, με αποτέλεσμα κάποια πράγματα να μην ισχύουν. Διατηρείται για ιστορικούς λόγους.

Πριν κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια, συμβουλευτείτε το δικηγόρο σας.

Τα κακά νέα: χρωστάτε –πολλά ή λίγα-, αλλιώς δεν θα διαβάζατε αυτό το άρθρο, όπως ποτέ δεν θα διαβάζατε τα τασιενεργά του απορρυπαντικού σας.

Τα καλά νέα: Κατά πάσα πιθανότητα, δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, σας χρωστάνε, σας κλέβουν ανελέητα, χρόνια τώρα, και πρέπει να κάνετε κάτι γι αυτό. Αμέσως.Και εξηγούμαι.

Τι κάνουν οι τράπεζες; Δανείζουν χρήματα με σκοπό το κέρδος. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι και κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα του δανεισμού όταν αυτός γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη.  Κανένας επίσης δεν αμφισβητεί ότι το τραπεζικό μας σύστημα μας κλέβει ανελέητα, παράνομα και καταχρηστικά επί σειρά ετών. Οι Ελληνικές τράπεζες και ο Μπάμπης ο τοκογλύφος καμία διαφορά δεν έχουν. Εκτός από ότι από το Μπάμπη δεν γλιτώνεις, από τις τράπεζες όμως, ναι.

Ανάλυση

Οι τράπεζες δανείζουν με τόκο. Μέχρι εδώ καλά. Πόσοι γνωρίζουν όμως ότι το νόμιμο δικαιοπρακτικό επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες είναι 6,75% συν εισφορά 0,60%; (Οι άπιστοι, ας κάνουν μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδας προς επιβεβαίωση). Και άντε και είναι έτσι, θα μου πείτε.

Ποιος θα τα βάλει με τις τράπεζες;Λοιπόν, εμείς το κάναμε. Άλλοι πριν από εμάς το έκαναν και δικαιώθηκαν. Κι εσείς μπορείτε να το κάνετε, εφόσον τα επιτόκια των δανείων σας είναι υψηλότερα του νόμιμου -και κατά μέσο όρο, πληρώνετε τα διπλά ή τριπλά επιτόκια από ότι ο νόμος ορίζει.

Ο τρόπος

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν φορείς προστασίας δανειοληπτών. Ένας από αυτούς (κατά τη γνώμη μου ο πιο αξιόπιστος) είναι το ΕΙΧΕ. Οι υπηρεσίες του είναι συνδρομητικές (σε ετήσια βάση) και η δουλειά του είναι αφού σας ενημερώσει για τα δικαιώματά σας, να σας καθοδηγεί, να σας προστατεύει από τις τραπεζικές επιθέσεις (κι εσάς και την περιουσία σας) αλλά και από τις επιθέσεις των εισπρακτικών εταιρειών και κυρίως να σας υποστηρίξει νομικά έτσι ώστε να απαλλαγείτε μια και καλή από τους τραπεζοτοκογλύφους. Και όχι, δεν κοστίζει μία περιουσία.

Η διαδικασία

Ζητάτε από την τράπεζα να σας δώσει αναλυτική κατάσταση του δανείου σας με σκοπό τον έλεγχο των χρεώσεών σας και τον υπολογισμό των διαφορών τους σε σχέση με την νόμιμη οφειλή σας. Η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να σας απαντήσει εντός δύο μηνών.Παραθέτω ένα παράδειγμα καταναλωτικού δανείου, υπολογισμένο με το νόμιμο (6,75%) επιτόκιο στη μία στήλη και με το παράνομο μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων του 2010 (14,29%) στην άλλη, ώστε να πάρετε μία εικόνα για τα μεγέθη των διαφορών που συζητάμε, χωρίς να υπολογίζουμε τους παράνομους τρόπους υπολογισμού, τα παράνομα έξοδα δανείων και τα σχετικά.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΧΡΕΩΣΕΩΝ
ΔΑΝΕΙΟ ΣΕ ΕΥΡΩ 20.000,00 20.000,00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ (ΕΤΗ) 5 5
ΕΠΙΤΟΚΙΟ 6,75% 14,29%
ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΟΣΗ 393,67 468,38
ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΚΩΝ 3.620,15 8.102,64
ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΝΕΙΟΥ 23.620,15 28.102,64
ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΟΚΟΣ 4.482,49

 

Τι κάνετε αν η τράπεζα αρνηθεί να απαντήσει;

Κοινοποιείτε τις επιστολές σας στην τράπεζα της Ελλάδας και προχωράτε σε αγωγή κατά της τράπεζας –ή των τραπεζών- που έχετε τα δάνειά σας, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα πληρώσετε μία μέχρι να συμψηφιστούν οι παράνομες οφειλές και μέχρι να διορθωθεί ο λογαριασμός σας με τη νόμιμη οφειλή.

Τι κάνετε αν η τράπεζα τελικά απαντήσει;

Την ίδια διαδικασία κάνετε αν η Τράπεζα σας δώσει τελικά τα στοιχεία των δανείων σας, αφού από αυτά προκύπτουν ευκολότατα οι παράνομες χρεώσεις. Αγωγή για τις παράνομες χρεώσεις και την τοκογλυφική δράση τους εναντίον σας και δήλωση ότι δεν πληρώνετε μία μέχρι να γίνει συμψηφισμός.

Τι κάνετε αν η τράπεζα αποδεχθεί τον συμψηφισμό;

Αν η τράπεζα δεχθεί (που αποκλείεται) να διορθώσει το λογαριασμό σας, αυτομάτως αποδέχεται την τοκογλυφική της δράση εναντίον σας, οπότε πάλι βρίσκεται σε αδιέξοδο κι εσείς προχωράτε σε αγωγή.Είτε λοιπόν έτσι, είτε αλλιώς, η αγωγή αυτή δημιουργεί εκκρεμοδικία (έχετε πλέον νόμιμα σταματήσει να πληρώνετε) και έτσι η Τράπεζα δεν μπορεί πλέον να εκδώσει διαταγή πληρωμής.

Τι κάνετε αν η τράπεζα παρόλα αυτά, εκδώσει διαταγή πληρωμής;

Τότε αγαπητοί μου έχετε κερδίσει το Λόττο, αφού το δικαστήριο θα ακυρώσει με συνοπτικές διαδικασίες τη διαταγή πληρωμής. Σε αυτή την περίπτωση κάνετε ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής και αν έχετε περιουσιακά στοιχεία πρέπει να ασκήσετε ταυτόχρονα και αίτηση αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής. για να μην σας αγγίξει κανείς μέχρι τη δίκη.

Και προσέξτε: Άπαξ και ακυρωθεί διαταγή πληρωμής μία φορά, ο δανειστής δεν έχει δικαίωμα έφεσης ούτε δικαίωμα να την εκδώσει ποτέ ξανά για το συγκεκριμένο χρέος. Αυτό σημαίνει πλήρη απαλλαγή από την οφειλή σας. Είναι όμως απολύτως απαραίτητο να κινηθείτε εντός δεκαπέντε ημερών από την έκδοση της  πρώτης διαταγής πληρωμής, ή εντός δέκα ημερών από την έκδοση της δεύτερης, διαφορετικά χάσατε όλο το παιχνίδι.

Και μετά;

Μετά από τα παραπάνω ακολουθεί δεύτερη αγωγή (ομαδική) για την ηθική βλάβη που έχετε υποστεί και η αποζημίωση που θα αναγκαστούν οι τράπεζες να σας πληρώσουν θα σας αρκεί για να εξοφλήσετε το (νόμιμο) υπόλοιπο της οφειλής σας και να βγείτε από τον Τειρεσία αμέσως, τους δικηγόρους (που πληρώνονται εφόσον κερδίσουν) και να σας μείνουν και ρέστα ώστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να δανειστείτε. Άντε, σε καλή μεριά!

Άννα

50 σχόλια σχετικά με το “Οδηγίες προς Απελπισμένους Δανειολήπτες”

  1. Εχω χρέος σε δύο τράπεζες και δεν εξυπηρετω καμία εδώ και πέντε χρόνια. Εχω αλλάξει σπίτι, κινητό οπότε και δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση για δικαστικές ενέργειες. Εχω στο όνομα μου ένα αυτοκίνητο 18 ετών. Τώρα ο πατέρας μου θέλει να με βάλει συνδικαιουχο σε λογαριασμό με διόλου ευκαταφρόνητο ποσο, της τράπεζας που έχω μισθοδοσία και δεν έχω οφειλές. Υπάρχει περίπτωση να εντοπιστω και να γίνει κατάσχεση από τις τράπεζες που χρωστάω?

    1. Ναι, υπάρχει περίπτωση και δεν συνιστάται.
      Η δανείστρια τράπεζα μπορεί να βγάλει διαταγή πληρωμής και να κατασχέσει τα χρήματα.
      Το ότι άλλαξες σπίτι και τηλέφωνο, δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν μπορεί να σε βρει.

    2. εξάλλου, λόγω των capital controls, απαγορεύεται να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς

    3. Εφόσον το ποσό δεν ειναι διόλου ευκαταφρόνητο, οι τράπεζες δεν μπορούν να εξοφληθούν κ να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας;;;

      1. Επειδή ίσως ο πατέρας της να αγνοεί το χρέος. Και σε κάθε περίπτωση είναι οι οικονομίες του πατέρα της. όχι δικές της. Οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα λάθη/ατυχίες των ενήλικων παιδιών τους. Αντίθετα χρειάζονται στήριγμα. Όταν κάποια μέρα η Φαίη κληρονομήσει αυτό το ποσό, ας αποφασίσει η ίδια τί θα το κάνει,

  2. Zητώ τη βοήθειά σας για ένα δάνειο το οποίο αποπληρώθηκε τέλος του 2017.Για να πάρω τους τίτλους ιδιοκτησίας, μου ζητούν 65 ευρω για μια αίτηση και 500 ευρώ για να γίνει δικαστήριο ώστε να πάρω το σπιτι μου Το συμβόλαιο που έχω υπογράψει δεν αναφέρει αυτή την διαδικασία γιατί είμαι παλαιά δανειολήπτρια.Πρόκειται για το ταχυδρομικό ταμιευτήριο που συγχωνεύτηκε με τη EUROBANK  και άλλαξε κάθε νομοθεσία.Ζητώ να με πληροφορήσετε αν είναι νόμιμη αυτή η πολιτική των τραπεζών

  3. Λογικά είναι τα έξοδα για την προσημείωση που θα αφαιρεθεί… αν θυμάμαι καλά για επαγγελματικό δάνειο που είχα μετά από πολλά βρισίδια στον διευθυντή μου μείωσε τα έξοδα στο μισό και αφού τον ξέχεσ@ τελικώς δεν πλήρωσα τίποτα. Αλλά δεν ξέρω αν ήταν το ίδιο ή ήθελαν απλά να βγάλουν και άλλα…

  4. Γεια σας! έχω ένα ερώτημα σχεικά με μια από τις πσιτωτικές μου κάρτες. Την μία απο τις 2 τηνέχω ρυθμίσει με δάνειο καταναλωτικό. Την άλλη (με πιστωτικο όριο 1200 ευρω) δεν την έχω ρυθμίσει με δάνειο αλλά φαίνεται και καλά ότι έχει ρυθμιστεί απο δικηγορικο γραφείο με τηλεφωνικη συνομιλία… (Δεν θυμάμαι να αποδέχτηκα κατι τέτοιο). Ωστόσο κάθε λιγο ενώ δν έχω καμία ενημερωση έντυπη ή ηλεκτρονική για το υπολοιπο της κάρτα κλπ καθώς και για τις πληρωμες που κάνω με καλούν να καταθεσω ένα ποσο για την κάρτα. Εγω καταθέτω στο λογαριασμο μισθοδοσίας (αν και η μισθοδοσια μου δεν μπαινει πια εκει) και η τραπεζα (ALPHA) μου παρακρατεί σχεδον αυτομάτως το ποσο. Αυτό που με προβληματιζει και δεν θελω πια να πληρωνω με αυτους τους όρους είναι ότι : 1ον) Δεν μου στέλνουν καμια ενημερωση (έντυπη ή ηλεκτρονική) σε σχεση με το υπολοποιπο αλλα και τις καταθέσεις που έχω κάνει.  20ν Δεν έχω την κάρτα ώστε να μπορώ να την βάλω στο μηχάνημα και να δω τι γίνεται.  Στο λογαριασμο webbanking που διατηρώ έχω ενημερωση μονο για το λογαριασμο καταθέσων αλλά και για το καταναλωτικο δάνειο που έχω.

    Έχω εκνευριστει πολυ απο αυτη την κατάσταση και δεν θέλω να πληρωνω ακομη και τα 30 ευρώ το μήνα που μου ζητάνε γιατι δεν πιστευω ότι τελικά υπάρχει η οποιαδήποτε ρύθμιση.  Τους έχω επανειλημμένως πει οτι δεν έχω καμία ενηέρωση αλλα μου έχουν πει ότι έτσι είναι αφο δεν έχω την κάρτα στα χέρια μου.

     

    Τι προτείνετε να κάνω;;;

    1. @Dora έχετε το δικαίωμα της ενημέρωσης ανά πάσα στιγμή του υπόλοιπου της οφειλής σας καθώς και νέων χρεώσεων όπως τόκοι υπερημερίας κλπ.

      Θα επικοινωνήσετε με τον συνήγορο του καταναλωτή στα παρακάτω τηλέφωνα και θα σας πουν τί θα κάνετε ή αν χρειαστεί να παρέμβουν οι ίδιοι, διαφορετικά η τράπεζα και τα τσιράκια της θα συνεχίζουν να σας κοροιδεύουν όσο εσείς δεν κάνετε κάτι.
      Συνήγορος του Καταναλωτή
      Λ.Αλεξάνδρας 144, 114 71, Αθήνα
      Ώρες υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού: 09:00 – 15:00
      Τηλ.: 210 6460862, 210 6460814, 210 6460612, 210 6460734, 210 6460458
      Fax.: 210 6460414
      http://www.synigoroskatanaloti.gr/

  5. καλημερα σας

    θα ηθελα να ρωτησο την ΑΝΝΑ που εγραψε το αρθρο επανω οδηγιες για απελπισμενους δανειοληπτες
    οτι δεν μπορω να βρω αυτη την ΕΙΧΕ οπως και να το γραψω δεν μου το βγαζει πιος γνωριζει να μου στηλει ενα λινκ για να τη βρω

    Γνωρίζετε ότι υπάρχουν φορείς προστασίας δανειοληπτών. Ένας από αυτούς (κατά τη γνώμη μου ο πιο αξιόπιστος) είναι το ΕΙΧΕ. Οι υπηρεσίες του είναι συνδρομητικές (σε ετήσια βάση) και η δουλειά του είναι αφού σας ενημερώσει για τα δικαιώματά σας, να σας καθοδηγεί, να σας προστατεύει από τις τραπεζικές επιθέσεις (κι εσάς και την περιουσία σας) αλλά και από τις επιθέσεις των εισπρακτικών εταιρειών και κυρίως να σας υποστηρίξει νομικά έτσι ώστε να απαλλαγείτε μια και καλή από τους τραπεζοτοκογλύφους. Και όχι, δεν κοστίζει μία περιουσία.

  6. Καλημέρα σε όλους..
    Έχω ένα πρόβλημα και ζητώ την γνώμη σας, κάποια ιδέα σας ίσως…Νίκος και είμαι 57 ετών
    Τα παρακάτω αφορούν τον γιο μου που είναι 35….
    01. Έχω κινηθεί να εν ταχθώ στο νόμο Κατσέλη εδώ και 2-3 χρόνια περίπου και βρίσκομαι στη τελευταία φάση…κέρδισα τη πρώτη συζήτηση, έχασα το ειρηνοδικείο από λάθος της ειρηνοδίκη, και στην έφεση δεν βγήκε απόφαση ζητώντας να πάμε κάποια έγγραφα εγώ και οι τράπεζες….γίνεται 04/12/2019….
    02. Έχω κάνει εγγραφή στη πλατφόρμα για διασώσει της πρώτης και μοναδικής κατοικίας….(πρέπει όμως να παραιτηθώ πρώτα από το νόμο Κατσέλη)..
    03. Έχω μία πρόταση από την μία τράπεζα που είναι το μεγάλο δάνειο για το σπίτι (μου έχει βγάλει πρώτο πλειστηριασμό αλλά δεν το κτύπησε κάποιος)….., κούρεμα 80+% και 400€ κάθε μήνα που μετά θα αυξηθεί….
    Την πρόταση μου την κάνει διαχειρίστρια εταιρία και μου ζητούν κάποιο ποσό την ώρα που θα γίνουν τα συμβόλαια (μετά τις υπογραφές) σε κατάστημα της τράπεζας, με την αιτιολογία ότι είναι τα έξοδα πλειστηριασμού και τα θέλουν εφάπαξ….
    Βέβαια εδώ τα γράφω κάπως χοντρικά τα πράγματα και ίσως κάποιος φίλος που θέλει να βοηθήσει δεν έχει τις λεπτομέρειες…θα παρακαλούσα αν κάποιος έχει το χρόνο και τη διάθεση να βοηθήσει…(ακόμα και κάποιος ειδικός, με το αζημίωτο βέβαια) ας μου γράψει στο veangl@gmail.com…..να τον πάρω τηλέφωνο ΕΓΩ και να δώσω περισσότερες πληροφορίες…ακόμα και συνάντηση…
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων….

  7. Καλημέρα ,εχει καταλάβει κανεις τον νέο νόμο για τα κόκκινα δάνεια ,που πήρε και την έγκριση των ευρωπαίων ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *