Όταν οι δικαστές χαρακτηρίζουν “Δ΄ Ράιχ” το πολυνομοσχέδιο…

Του Παναγιώτη Στάθη

Στο έσχατο σημείο τριβής και αντιπαλότητας εισέρχονται πλέον οι σχέσεις μεταξύ δικαστικών ενώσεων και κυβέρνησης με αντικείμενο, σε πρώτο πλάνο, τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά πάντα με φόντο τις μισθολογικές μειώσεις, το ειδικό μισθολόγιο αλλά και την στέρηση προνομίων των δικαστών.

Είναι «Δ΄ Ράιχ» σχολίαζαν για διατάξεις του νομοσχεδίου ανώτεροι δικαστές στην διάρκεια της πανδικαστικής συγκέντρωσης που έγινε στο Εφετείο της Αθήνας. προκαλώντας, είναι η αλήθεια, αμηχανία σε πολλούς άλλους.

Γιατί, όταν δικαστικοί λειτουργοί προχωρούν τόσο πολύ το «συλλογισμό τους», είναι απορίας άξιον πώς όλα τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, χωρίς δικαστική ιδιότητα, ουσιαστικά περνούσαν ανέγγιχτα και χωρίς να «τσαλακωθούν» από τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας εδώ και δυο χρόνια; Η παρατήρηση δε, προσώπου μη έχοντος την ιδιότητα του δικαστή, ήταν καυστική: «Δ΄ Ράιχ είναι ό,τι αφορά τους δικαστές, ενώ ό,τι αφορά τους άλλους εργαζόμενους προφανώς είναι για τη διάσωση της χώρας, αφού πέρασε ως συνταγματικό από τα δικαστήρια».

Χαρ. Αθανασίου: «Το προσπάθησε ο Μένιος Κουτσόγιωργας»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ήταν ιδιαίτερα σκληρός στις τοποθετήσεις του και ουσιαστικά ζήτησε απ΄ την κυβέρνηση να βάλει… το χέρι στην τσέπη, εξαπολύοντας δριμεία κριτική στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν μεταξύ άλλων περικοπή μισθού, μετάθεση δικαστών και η στέρηση των δικαστικών διακοπών σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων. «Κάποιες απ’ τις διατάξεις έχουν σκοπό να εκφοβίσουν τους δικαστές και να δημιουργήσουν σ’ αυτούς τη νοοτροπία υπαλλήλου, όπως αυτή που αναφέρεται στην περικοπή των αδειών του δικαστικού λειτουργού που δεν έχει επεξεργαστεί ικανό αριθμό αποφάσεων. Είναι μέτρα αστυνομικά που δεν προσφέρουν τίποτα» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου που καταχειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους, κάποιοι απ΄ τους οποίους σχολίασαν «είναι Δ’ Ράιχ».

Οι δικαστές διαπιστώνουν θέματα συνταγματικότητας σε αρκετές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ζητώντας την απόσυρσή τους: «Πριν από 30 χρόνια είχαν προσπαθήσει να περάσουν τις ίδιες διατάξεις επί Αγ. Κουτσόγιωργα, αλλά με παρέμβαση του Α. Παπανδρέου είχαν αποσυρθεί. Τώρα το επιχειρούν και πάλι», είπε ο κ. Αθανασίου. Αντίθετοι είναι οι δικαστές επίσης στις ρυθμίσεις που αφορούν τις μεταθέσεις συναδέλφων τους πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών στον τόπο όπου έχουν τοποθετηθεί και την περικοπή της άδειας μητρότητας των γυναικών δικαστών σε πέντε από εννέα μήνες, που ισχύει για τις υπόλοιπες εργαζόμενες μητέρες.

Ζητούν, επίσης, να αποσυρθούν οι διατάξεις με τις οποίες περιορίζεται ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εκείνες με τις οποίες καταργείται ο ρόλος των ολομελειών των δικαστηρίων ως προς την ψήφιση των κανονισμών εσωτερικής λειτουργίας.

Αφήνουν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, τη μορφή και την έκταση των οποίων θα αποφασίσουν τα Δ.Σ των ενώσεων τους . Ανάλογη στάση θα τηρήσει και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Αγγελάρας, ενώ η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, αρεοπαγίτης εκπρόσωπος της μειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ξεκαθάρισε πώς «είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε και πάλι σε κινητοποιήσεις και θα τηρήσουμε επιθετική στάση».

Κατεβαίνουν από τις έδρες

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Χρ. Λυμπερόπουλος ο οποίος αφού ανέφερε τις περικοπές κατά 45% στους μισθούς τους, προανήγγειλε κινητοποιήσεις από 1ης Μαρτίου. Όπως είπε, κανείς δικαστικός υπάλληλος δεν θα παραμένει στις έδρες των δικαστηρίων μετά τις 3 το μεσημέρι αλλά και στο Αυτόφωρο τα Σαββατοκύριακα.

Τη σύμφωνη θέση τους με όσα ακούστηκαν εξέφρασαν πάντως οι εκπρόσωποι των κομμάτων, Κ. Τζαβάρας (ΝΔ), Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ), Β. Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Μ. Ζαφειρόπουλος.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *