58 δισ. οι προβλέψεις για «κόκκινα» δάνεια

Στα 58 δισ. ευρώ φθάνει το συνολικό απόθεμα προβλέψεων που έχουν σχηματίσει τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μέγα πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία προσεγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον κλάδο, καθώς ενδεχόμενη περαιτέρω σημαντική άνοδός τους θα μπορούσε να οδηγήσει τον κλάδο και κατ’ επέκταση την οικονομία σε νέες, μεγάλες περιπέτειες. Συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank– σε επίπεδο ομίλου έχουν προχωρήσει σε χορηγήσεις δανείων ύψους 234 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 85 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης. Για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων έχουν προχωρήσει στη διενέργεια προβλέψεων ύψους 58 δισ. ευρώ (Αντιστοιχούν στο 68% των μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα και η οικονομία να ανακτήσει τον βηματισμό της και σε δεύτερο χρόνο να επανέλθει σε ανοδική πορεία. Επιπλέον θα πρέπει να ενισχυθεί η ευελιξία του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά. Στο πλαίσιο αυτό τονίζουν ότι η κυβερνητική επιδίωξη για μια τόσο ευρεία εξαίρεση (βάσει των προτεινόμενων ορίων) μη εξυπηρετούμενων δανείων από τη δυνατότητα μεταβίβασης σε τρίτους λειτουργεί αρνητικά, καθώς με την πρόταση ουσιαστικά καλύπτονται όλα τα δάνεια εκτός των επιχειρηματικών. Σημειώνουν ότι οι τράπεζες δεν επιθυμούν να προχωρήσουν άμεσα σε πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, αλλά θέλουν να αξιοποιήσουν αυτή την απειλή για να ασκήσουν πιέσεις στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δηλαδή δανειολήπτες που, ενώ είναι σε θέση, δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εκμεταλλευόμενοι το νομικό χάος και την αναποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης. Οι τράπεζες σημειώνουν ότι αν η οικονομία συνεχίσει να κινείται σε περιβάλλον αβεβαιότητας ή διατηρηθεί η νομοθετική πολυπλοκότητα τότε τα «κόκκινα» δάνεια μπορεί να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, αποδυναμώνοντας την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή αν οι τράπεζες χρειαστούν και νέα κεφάλαια, προειδοποιούν ότι στη διαδικασία θα συμμετέχουν και οι καταθέσεις, δηλαδή θα έχουμε «κούρεμα» καταθέσεων. Για τον λόγο αυτό τονίζουν ότι θα πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αναθέρμανση της οικονομίας και η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ώστε να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες «κουρέματος» καταθέσεων.

Σημειώνουν ότι τους τελευταίους 6 μήνες καταγράφονται ενθαρρυντικά σημάδια από το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις σύντομα θα δούμε τη σταδιακή αποκλιμάκωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, περίπου το 20% των «κόκκινων» δανείων αφορά «στρατηγικούς κακοπληρωτές», δηλαδή δανειολήπτες που ενώ είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι την κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το 2015 σημειώθηκε αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών την περυσινή χρονιά. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που περιλαμβάνει και δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να μην αποπληρωθούν, ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 σε 43,6%, έναντι 39,9% στο τέλος του 2014.

www.kathimerini.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.