9,5 δισ. βγήκαν από τις τράπεζες σε 45 μέρες

Νέο κύμα «φθινοπωρινής αποδημίας» πλήττει τις καταθέσεις στις τράπεζες. Μετά τη μικρή ανάπαυλα του καλοκαιριού, η εκροή των καταθέσεων συνεχίστηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου με αμείωτο ρυθμό.

 Η ανασφάλεια, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες των νοικοκυριών να πληρώσουν τις εισφορές και τα έξοδά τους, μείωσαν τη στάθμη των καταθέσεων Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος στην τρόικα, μέσα σε ενάμιση μήνα (Σεπτέμβριος-μέσα Οκτωβρίου) από τις καταθέσεις έκαναν φτερά περισσότερα από 9,5 δισ. ευρώ.

Η μείωση των καταθέσεων κατά περίπου 5% από τα τέλη Αυγούστου αποδίδεται τόσο στο κλίμα πανικού που έχει διαμορφωθεί όσο και στις αυξημένες ανάγκες των νοικοκυριών, οι οποίες επιβαρύνθηκαν από την καταβολή της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, η οποία βρίσκεται μεταξύ της σφύρας της ΕΚΤ και του άκμονος των αγορών. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα πιέζει για να περιοριστεί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που η ίδια τους έχει προσφέρει.

Στα 93 δισ. η εξάρτηση

Οι πιέσεις αυτές έχουν αποδώσει σε ένα βαθμό, καθώς ο συνολικός δανεισμός των τραπεζών από την ΕΚΤ έχει υποχωρήσει στα 93 δισ. ευρώ. Ομως η «ευθυγράμμιση αυτή» με την πολιτική της Φρανκφούρτης έχει παράπλευρες απώλειες στο μέτωπο των δανείων.

Οι τράπεζες, μετά και τη δραματική υποχώρηση της αξίας των ενεχύρων που έχουν προσκομίσει στην ΕΚΤ, αναγκάζονται να περικόπτουν ολοένα και πιο πολύ τις χορηγήσεις τους, προκαλώντας έτσι πιστωτική ασφυξία στην αγορά.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά εμφάνιζαν μείωση κατά περίπου 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση των δανείων προς τις επιχειρήσεις (κατά 4,6%), ενώ στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια εμφάνισαν μείωση κατά 1,3%.

Μέχρι το τέλος του έτους οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος εναλλακτικά σχέδια προκειμένου να «υποκαταστήσουν» τη ρευστότητα της ΕΚΤ από άλλες πηγές. Βέβαια, υπό τις παρούσες συνθήκες το εγχείρημα φαντάζει ανεδαφικό.

Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο διαγνωστικός έλεγχος των τραπεζών από την Black Rock, ο οποίος θα προσδιορίσει και το μέγεθος των κεφαλαιακών ενισχύσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

13,3% τα μη εξυπηρετούμενα

Οι οιωνοί στο μέτωπο των λεγόμενων κόκκινων δανείων δεν είναι ευνοϊκοί. Η ποιότητα των δανείων, όπως διαπιστώνει η Ε.Ε. στην τελευταία αξιολόγηση της τρόικας που δημοσιοποιήθηκε χθες, έχει επιδεινωθεί, καθώς το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους στο 13,3% από 10,8% που ήταν στο τέλος του 2010. Το ποσοστό των δανείων που ρυθμίζονται, το οποίο έχει φτάσει στο 4%, αποτελεί σύμφωνα με την τρόικα πρόσθετο στοιχείο ανησυχίας.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν οι απώλειες των τραπεζών από τα χαρτοφυλάκια των ομολόγων. Ηδη οι τράπεζες από το πρώτο κιόλας εξάμηνο του έτους «μετράνε ζημιές» 5,5 δισ. ευρώ εξαιτίας της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ζημιές αυτές θα διογκωθούν ακόμη περισσότερο, καθώς το «κούρεμα των ομολόγων» που θα ανταλλαγούν με το πρόγραμμα αυτό θα ξεπεράσει κατά πολύ το 21% που προβλεπόταν αρχικώς.

www.enet.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.