Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

  • gp on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπέρα σας !  Διαβάζω στον σημερινό διαδικτυακό τύπο πως :  """"Σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η…
  • Νίκος123 on Forum: Γενική συζήτηση 12Πριν λίγες μέρες πρωί πρωί χτύπησε το κουδούνι και με έψαχνε ο... ταχυδρόμος για να μου παραδώσει δύο συστημένα γράμματα. Ουδέποτε στην περιοχή μας τόσα χρόνια ο ταχυδρ…
  • Νίκος123 on Forum: Γενική συζήτηση 12@Dimitris75 ένας δικηγόρος δεν νομίζω οτι μπορεί να συνεισφέρει κάτι για κούρεμα. Τους τόκους που ενδεχομένως κοπούν με παρέμβασή του ως παράνομοι και καταχρηστικοί, θα…
  • Vicky on Forum: Γενική συζήτηση 12Το δάνειο μου εχει πωληθει στην Aps απο την Πειραιως. Δεν εχω κανενα περιουσιακο στοιχειο στο ονομα μου. Περιπου 8000€ ειναι η οφειλη. Ψαχνω να βρω τι και πως αλλα το μ…
  • Dimitris75 on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπέρα και πάλι, Έκανα τρίτο γραπτό αίτημα προς την Alpha σε κάποιο κατάστημα στις 5/11/18 ζητώντας κούρεμα οφειλής για την πιστωτική μου κάρτα πρώην Citibank και απ…
  • Άρης. on Αριθμοί τηλεφώνων εισπρακτικών εταιρειών6985161502 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ Γ. - ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ Θ. "Δικ.γραφείονε..." Άμα τους χαρακτηρίζεις "εισπρακτική" , δεν τους αρέσει . Ρίχνεις το "επίπεδό" τους .Ρε τι τραβάμε...Κα…
Minilink

9,5 δισ. βγήκαν από τις τράπεζες σε 45 μέρες

Νέο κύμα «φθινοπωρινής αποδημίας» πλήττει τις καταθέσεις στις τράπεζες. Μετά τη μικρή ανάπαυλα του καλοκαιριού, η εκροή των καταθέσεων συνεχίστηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου με αμείωτο ρυθμό.

 Η ανασφάλεια, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες των νοικοκυριών να πληρώσουν τις εισφορές και τα έξοδά τους, μείωσαν τη στάθμη των καταθέσεων Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος στην τρόικα, μέσα σε ενάμιση μήνα (Σεπτέμβριος-μέσα Οκτωβρίου) από τις καταθέσεις έκαναν φτερά περισσότερα από 9,5 δισ. ευρώ.

Η μείωση των καταθέσεων κατά περίπου 5% από τα τέλη Αυγούστου αποδίδεται τόσο στο κλίμα πανικού που έχει διαμορφωθεί όσο και στις αυξημένες ανάγκες των νοικοκυριών, οι οποίες επιβαρύνθηκαν από την καταβολή της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, η οποία βρίσκεται μεταξύ της σφύρας της ΕΚΤ και του άκμονος των αγορών. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα πιέζει για να περιοριστεί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που η ίδια τους έχει προσφέρει.

Στα 93 δισ. η εξάρτηση

Οι πιέσεις αυτές έχουν αποδώσει σε ένα βαθμό, καθώς ο συνολικός δανεισμός των τραπεζών από την ΕΚΤ έχει υποχωρήσει στα 93 δισ. ευρώ. Ομως η «ευθυγράμμιση αυτή» με την πολιτική της Φρανκφούρτης έχει παράπλευρες απώλειες στο μέτωπο των δανείων.

Οι τράπεζες, μετά και τη δραματική υποχώρηση της αξίας των ενεχύρων που έχουν προσκομίσει στην ΕΚΤ, αναγκάζονται να περικόπτουν ολοένα και πιο πολύ τις χορηγήσεις τους, προκαλώντας έτσι πιστωτική ασφυξία στην αγορά.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά εμφάνιζαν μείωση κατά περίπου 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση των δανείων προς τις επιχειρήσεις (κατά 4,6%), ενώ στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια εμφάνισαν μείωση κατά 1,3%.

Μέχρι το τέλος του έτους οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος εναλλακτικά σχέδια προκειμένου να «υποκαταστήσουν» τη ρευστότητα της ΕΚΤ από άλλες πηγές. Βέβαια, υπό τις παρούσες συνθήκες το εγχείρημα φαντάζει ανεδαφικό.

Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο διαγνωστικός έλεγχος των τραπεζών από την Black Rock, ο οποίος θα προσδιορίσει και το μέγεθος των κεφαλαιακών ενισχύσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

13,3% τα μη εξυπηρετούμενα

Οι οιωνοί στο μέτωπο των λεγόμενων κόκκινων δανείων δεν είναι ευνοϊκοί. Η ποιότητα των δανείων, όπως διαπιστώνει η Ε.Ε. στην τελευταία αξιολόγηση της τρόικας που δημοσιοποιήθηκε χθες, έχει επιδεινωθεί, καθώς το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους στο 13,3% από 10,8% που ήταν στο τέλος του 2010. Το ποσοστό των δανείων που ρυθμίζονται, το οποίο έχει φτάσει στο 4%, αποτελεί σύμφωνα με την τρόικα πρόσθετο στοιχείο ανησυχίας.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν οι απώλειες των τραπεζών από τα χαρτοφυλάκια των ομολόγων. Ηδη οι τράπεζες από το πρώτο κιόλας εξάμηνο του έτους «μετράνε ζημιές» 5,5 δισ. ευρώ εξαιτίας της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ζημιές αυτές θα διογκωθούν ακόμη περισσότερο, καθώς το «κούρεμα των ομολόγων» που θα ανταλλαγούν με το πρόγραμμα αυτό θα ξεπεράσει κατά πολύ το 21% που προβλεπόταν αρχικώς.

www.enet.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>